Lakás- és élelmiszerhelyzet Észak-Koreában

ElőzményBevezetésPhenjan 1. részDMZ és Keszona vidéki Észak-Korea és Phenjan 2. részea hegyvidéki Észak-KoreaPhenjan 3. részközlekedés Észak-Koreában, a Dzsucse-eszme

Észak-Koreában valamennyi ingatlan állami tulajdonban áll. A lakásokat körzetenként osztják el a lakosok igénylése alapján. Ha a családi állapot változik, akkor nagyobb lakást lehet igényelni a körzeti (Phenjanban kerületi) ingatlan-ügynökségtől. Az igényéket némi átfutással teljesítik, ennek mértékét nem mondták meg. A körzeteken kívülre való költözködés bonyodalmas, ennek csínját-bínját sem árulták el részletesebben.

IMG_4830.jpg

Lakást először 17 éves kor után lehet igényelni, de ekkor kisebb az esélye, hogy kapjon az illető. Legtöbbször házasok kapnak – az átlag lakás ekkor kb. 100 m2 – így az elosztás rendszere sokszor ösztönzően hat arra, hogy házasodjanak a felek. Minden gyerek születése után lehet nagyobb lakást igényelni (gyerekenként kb. 30m2  jár). Ma az átlagos lakásméret az országban kb. 200 m2. 

Jelenleg kismértékű hiány van a lakásokból, mivel ma is sokan szeretnének beköltözni a fővárosba, Phenjanba. Ezeket a kéréseket nem teljesítik azonnal, néha évekbe is telhet, mire a költözés megvalósul.

2604014672_8f8a2f1f5d_o.jpg

épület2_1.jpg

A fővárosi lakhatásnak amúgy is sokkal szigorúbb feltételei vannak. Olyan információkat is olvastam korábban, hogy csak a Koreai Munkapárt tagjai költözhetnek Phenjanba. A főváros és más települések közötti különbségeket tekintve valóban lehet jutalmi funkciója az ide való költözésnek. Ugyancsak korábbi híradás, hogy a fővárosban nem lakhatnak bizonyos életkoron felüli lakosok, mozgássérültek, továbbá terhes anyák sem. És valóban, a fővárosi forgalomban nem láttam mozgássérülteket, sem 70 év felettinek tűnő személyeket, sem pedig terhes nőket. Csecsemőket is csak elvétve; az egy hét alatt egyet vagy kettőt, ha láttam.

IMG_4082.jpg

A lenini-marxista hármas osztályt többször kiemelik az „osztály nélküli társadalomban” (szerintük nincsenek osztályok, mert mindenki „egyenlő”): állami tulajdon – szövetkezeti tulajdon – magántulajdon. Szemmel láthatóan nem volt túl büszke az állami tulajdonlás elsöprő súlyára Észak-Koreában.

IMG_4386.jpg

Vezetőink elmondása szerint van némi különbség a fővárosi és a vidéki életszínvonal között – ami miatt a vidéki lakosok egy része Phenjanba kíván költözni. A fővároson kívüli életszínvonal azonban egyenlő. (A vezetés több, az ország középső részén fekvő tartományba egyáltalán nem enged külföldieket ellátogatni; legyenek azok diplomaták, az országban dolgozók, tudósok, vagy bármiféle más küldöttség. Csak feltételezni lehet, hogy ezeken a területeken a megélhetés még nehezebb).

épület3.jpg

Az országban a mai napig az élelmiszerjegyek rendszere van érvényben. Tudván, hogy a „felső rétegek” külön „osztályt” jelentenek, ezt a szabályt úgy kell értelmezni, hogy az élelmiszer elosztás vázolt rendszere elsősorban a helyi lakosoknak középső, a népesség mintegy felét kitevő rétegének ellátására vonatkozik. A legfontosabb jegyre mért táplálék a rizs és a hús. A rizs fejadagja naponta 250 gramm (2014-es ENSZ adat). Ez sokkal kevesebb, mint amennyit az Egészségügyi Világszervezet napi átlagos energiaszükségletet fedező mennyiségként meghatározott.

bolt_1.jpg

A hús fejadagja heti 1000 gramm három főre, vagyis napi nem egészen 50 gramm. (Itt a saját, egy gyermekes családját vette mintául). Ezt sertés és csirkehúsból lehet összeállítani, a jegytulajdonos választásának megfelelően. (A kutya ínyenc húsnak minősül, ezért ritkábban fogyasztják). A jegyek egyes időszakokra szólnak, azonban felhalmozhatók. Elévülési idejük hat hónap. Csak a lakóhely szerinti, kerületenként felállított elosztó központokban válthatók be. Nem ingyenesek a jegyek, de az áruk jelképes. A csere tiltott – elviekben –, de sokan csinálják; így kisegítve egymást.

1027126248_2c32b63389_o.jpg

A zöldség- és gyümölcsfélék szabadon kaphatók az állami élelmiszerboltokban és a kerületi piacokon is. A piaci zöldségek sokkal jobb minőségűek, mint az államiak, de emiatt drágábbak is. Megtudtuk azt is, hogy a falusi lakosok tarthatnak konyhakertet, aminek maximális mérete 40 li (egy li-nek egy 180 cm oldalú négyzet felel meg). A kert akár a ház mellett is ki lehet alakítva, de akár távolabb, a földeken is. A szövetkezeti vagy állami gazdasági keretek között munkaidőben termelt termények az állami elosztó rendszerbe kerülnek, míg a konyhakertben termő fölösleget a piacon eladhatják. Ennek alapján azt a következtetést vontuk le, hogy a falusi lakosok több gondot fordítanak a saját árukra, hiszen az előbbi jobb minőségűre sikerült.

1026440905_400bd5088b_o.jpg

Az ország gazdasági nehézségeit a Szovjetunió s az általa vezetett szövetségi rendszer felbomlása okozta. Az 1990-es évek elejétől ugyanis ezek az országok nem támogatták, nem segítették tovább Észak-Koreát – amely így addig nem látott gondokkal került szembe. Leálltak a gyárak, visszaesett a mezőgazdasági termelés. Csak a 2000-es évek közepétől sikerült ismét javítani a termelésen. (Az 1990-es évek közepén óriási éhínség pusztított az országban. Több millió ember halt meg ennek következtében. Az USA ugyan felajánlotta a segítséget, de fejében az atomprogram leállítását kérte). A fővárosban ma már nincs élelmiszer probléma, de vidéken még a mai napig komoly élelmiszerhiány van.

Vásárolni csak mázlival lehet: ha a boltban van áru, akkor nem lehet később visszamenni érte, mert addigra minden elfogy. A szójaszósz, a szójababkrém, a só és az olaj, illetve a fogkrém, a szappan, a fehérnemű és a cipő gyorsan elfogy a polcokról. Az ételek nem túl változatosak, a káposzta, az uborka és a paradicsom a leggyakoribb, búza, kukorica és gomba is előfordul, hús és tojás alig, ráadásul egyre kevésbé szerezhető be, gyümölcsből szinte csak almát és körtét lehet látni. A legfőbb hozzávaló a rizs, bár néha kenyeret is lehet enni némi avas vajjal. Ahogy az nemrég kiderült, a kagyló és a rákhalászat sok pénzt hoz a hadseregnek

Épületek

A főváros valamennyi épülete a háború után épült. Az általunk látott részeken gyakorlatilag csak reprezentatív épületekből (emlékművek, múzeumok, szállodák, színházak, éttermek, stb.), valamint iskolákból és lakónegyedekből álltak. Hivatalra, vállalati irodára utaló jeleket egyetlen épületen sem láttunk. Elképzelhető, hogy az egyes hivatalok, minisztériumok hollétét titkosan kezelik. Egyébként a meglátogatott múzeumok sem viseltek magukon semmilyen megnevezést, még a bejárat mellett sem volt feltüntetve a név.

konyvtar.jpg

A könyvtár épülete. Ha nem mondták volna, hogy ez az, soha nem találtuk volna ki. Egy oldalán se volt erre utaló felirat

3455462048_4dc8b22fdf_o.jpg

Az épületeken látható feliratok egyrészt a boltok megnevezései, másrészt a homlokzatokra vagy a tetőzetek peremére illesztett jelszavak. Utóbbiak igen nagy számban fordulnak elő fontosabb épületeken, illetve látványos helyeken találhatóak meg.

IMG_4909.jpg

Ha jól rémlik a szöveg, ez is Kim Ir Szenről szól. 

A lakóházak több emeletes tömbházak, túlnyomó többsége szalagházak. Majdnem minden lakás bír erkéllyel, amelyek elfoglalják a homlokzatot is. A legrégebbiek az 50-es évekből származnak, és 4-6 emeletesek. A legtöbb azonban a 70-es, 80-as években épült, és 10-15 emeletnyiek. Az állag alapján csak nagyon kis részük épülhetett 1990 után; bár a szálloda ablakából láttunk több folyamatban lévvő építkezést is, de az egy hét alatt munkást nem láttunk dolgozni. Állt az építkezés. Hogy ez pénzhiány miatt, vagy amiatt, hogy mi ott tartózkodtunk, nem derült ki.

IMG_4065.jpg

A főutak mentén épült lakóházak földszintjén többnyire boltok és szolgáltató egységek sorakoztak. Az üzletek meglehetősen egységes képet mutattak: a kiszolgáló pult párhuzamos az utcával. A kirakatokat egyszerűen rendezték be, de függönyt vagy más elválasztót már nem használtak. A polcokon csak néhány árucikket vettünk észre. Elsősorban italokat, ruhaféléket, lehetett látni a buszból illetve az utcáról.

bolt.jpg

Phenjanban az elit létezését azért lehetett látni. A Changgwang sugárútnak a Hainbangsan és Seumsan sugárutak közötti szakasza a közforgalom elől sorompókkal le van zárva. Behajtás, autóval vagy gyalogosan is, csak igazolás után lehetséges. A kérdésre, hogy milyen toronyházak ezek, az a válasz érkezett, hogy „csak valamilyen fontos épület”. 

épület3_1.jpg

IMG_3996.jpg

Ezek az épületek vannak a kormányzati negyed közelében

 

A szállodánk

Phenjanban két öt csillagos szálloda található. A Koryo Hotel, amelyikben mi laktunk, és a Yanggakdo Hotel, mely egy szigeten található. ez utóbbiról sokat nem tudok. A helyieknek tilos a szigetre belépni, melyet egy kis földnyelv köt össze a szárazfölddel. A Taedong folyóra épült.

yong.jpg

Mi a Koryo Hotelben szálltunk meg. 1985-ben épült ez a narancs-bronz kéttornyú szálloda, melyet elsősorban üzleti utazók, és a külföldiek használják. Mi ennek ellenére sok helyit is láttunk megfordulni a lobbyban. Mind a két torony 45 emeletes, és a tetejükön forgó étterem található.

szallo_1.jpg

IMG_4654_1.jpg

Érdekes volt, hogy voltak olyan részei a szállónak, melyet nem használhattunk. Pl. mindannyian az 1-es toronyban laktunk, azon belül is a 7-es szobákban, egymás felett, mely egy irányba nézett. Hat lift vitt felfelé, de volt 3, melyet nem használhattunk. Az elején ezt még nem tudtuk, és épp be akartunk szállni, amikor jött az őr, és átirányított minket a másik háromhoz. De ugyanúgy meglepő, hogy a két forgó étterem közül meg csak a kettes torony 45. emeletén lévőbe mehettünk fel, egy lifttel a hatból. 

IMG_4065_1.jpg

A szobák viszonylag nagyméretűek voltak, egy átlagos szállodánál nagyobbak. Előtérrel, egy ablak melletti társalgóból, valamint egy hatalmas szobából állt. A berendezéseken látszott, hogy nem mai darabról van szó, de ennek ellenére ízléses volt. Egyedül a fürdőszoba volt kisebb az átlagosnál – a berendezései gagyi műanyagból voltak; minden lépésnél recsegett-ropogott. 

Az étterem hatalmas volt, a reggeli mindig itt került felszolgálásra. Bőséges választék, svédasztalos jelleggel.

2603179629_d84da0bba6_o_1.jpg

A lobby és a hall szintén megfelelő méretű. A bárban kétféle helyi sört szolgáltak fel. Ezért külön kellett fizetni. Egy korsó világos sör 10 (kb. 370 Ft), a fekete 12 (kb. 450 Ft) kínai yüan-nak megfelelő összegbe került. Majd minden este itt beszélgettünk. 

hall.jpg

sör_1.jpg

A hotelben ezen kívül található még egy 200 fős, és egy 70 fős mozi, ajándéküzlet, posta, úszómedence és gym (térítés ellenében lehetett volna használni, de csak este 7-ig van nyitva, mi pedig eddig szinte sosem értünk vissza, így kimaradt). 

A bejegyzés trackback címe:

https://alitraveling.blog.hu/api/trackback/id/tr626706253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZON 2014.10.07. 20:23:53

"Ma az átlagos lakásméret az országban kb. 200 m2."

Kötekedő gyökérként - csak az itt bemutatott lakótelepi lakásokat látva - nem hiszem el.

Talán 200 m3.

alimail · http://alitraveling.blog.hu/ 2014.10.07. 21:08:46

@ZON: bármi hihetetlen, de tényleg ennyi. 3 vezető mondta el, + én se akartam elhinni, és rákerestem. Majd mindenhol ennyit írnak.

kovacs55 2014.10.07. 23:06:32

Eppen ideje hogy ez a diktatura megbukjon...

Krisz11 2014.10.07. 23:06:34

Azt még értem, hogy kirakják a nyugdíjasokat meg a mozgássérülteket a fővárosból, de a várandós asszonyokat miért rakják ki?

Darth Revan 2014.10.07. 23:06:35

@alimail:

Mert amit eszak koreai propaganda mond, az ugy van.
Eleve nem ertem azokat, aki *turistanak* megy Eszak Koreaba. Miert kell penzzel tamogatni egy olyan rendszert, ami ennyire elnyomja a sajat nepet, a vilagot meg atombombaval fenyegeti?

szeme közé, laposan! 2014.10.07. 23:06:36

@alimail: mindegy mekkorák, fűteni úgysincs mivel. Érdeklődve olvastam a blogot, de ez az ország a képmutatás netovábbja. Bármit mondtak volna nekem a helyiek az átlagos körülményekről, egy szavukat sem hittem volna.

kalandozomagyar 2014.10.07. 23:06:57

Az az 1 li az 1 öl lesz magyarul. Az kb 2 yard vagyis 6 láb ~ 183cm
Egy 1x1 ölös terület meg ugye az 1 négyszög öl ~ 3.36m^2. Vidéken még nálunk is ebben számolnak.
Legalábbis mifelénk...

prolee 2014.10.07. 23:17:56

Mert az a kép él bennetek, hogy itthon egy 200 nm-es lakás az már luxusméret és ezért tele van extrákkal.
Önmagában nem a mérettől lesz drága, vagy értékes egy lakás. Ha egy 200 nm-es lakásban nincs közmű, vagy csak alig, illetve egy darab 9 nm-es zuhanyzós-wc-s, műannyaggagyi fördőszoba van benne, a konyha pedig egy villanyrezsóból áll, mert úgysincs mit főzni, akkor lehet 200 nm az a koreai lakás. Semmi extra.

Azt viszont nem értem, hogy ha van lakás (ami azért jó dolog), miért korlátozzák a konyhakertet? Simán lehetne kaja is. Ha pedig van hol lakni és van mit enni, akkor már nem is olyan elviselhetetlen az élet.

2014.10.07. 23:17:57

@alimail: ennyit írnak, de ha nézegetted esténként a házakat Phenjanban, a halvány lámpafénynél is láthattad, hogy nyomorult kis lyukak.

dukeekud 2014.10.07. 23:26:53

Ez a 200 negyzetmeteres lakas nagyon erdekes, folleg hogy ingyen adjak. Furcsa, hogy ilyen durva nyomorban , diktaturaban, ilyet epitenek. Ez biztos valami regi tarsadalmi hagyomany lehet, amit meg a tobb evtizedes, gyilkos orulet sem tudott atalakitani. Ezt azt egyet mi is bevezethetnenk, 100-200 negyzetmeteres lakas, ingyen.

prolee 2014.10.07. 23:41:01

@dukeekud: Hát igen. Ha belegondolok, hogy én ebben a szép demokratikus országban diplomásként két gyerekkel 43 éves koromban még albérletben laktam és csak azért lett lakásunk, mert az apósom örökölt és abból vett a két gyerekének egy-egy lakást.....
(Akkor még nem volt devizahitelőrület, szociális bérlakásra meg nem voltunk jogosultak.)

prolee 2014.10.07. 23:41:04

A kaja téma nem hagy nyugodni. Ez az ország békében él. nem bombáznak. Mi a túróért nem tudnak csirkét tartani? Akkor lenne husi is, tojás is, zöldség/gyümölcs megterem, ha még kapnak jegyre napi negyed kiló rizst, azzal nem lehet éhezni.
Egyszerűen nem értem az éhezés problémát.

Mohamed 2014.10.08. 00:15:01

Hmm, egy világ szenzációnak szánt de mára néhol szétfoszlóban lévő patyomkin falu.

szbszig 2014.10.08. 07:00:18

@prolee: Már így is láthatóan hatalmas különbség van a konyhakerti termények minősége meg az állami gazdaságban termelt javak között. Ha nem korlátoznák az előbbit, akkor a szövetkezetben aztán végképp nem termelnének semmit. Persze kevesebben éheznének, de ez meg már nem lenne szocializmus...

kewcheg 2014.10.08. 09:22:28

@prolee: arra még nem gondoltál, hogy szimplán elmebeteg vezetőik simán élvezik az emberek gyötrését?

Phteven 2014.10.08. 09:22:32

@prolee: Gondolom közrejátszik az is, hogy minden pénzüket fegyverkezésre költik. Ezért elmaradott az egyéb ipar, mezőgazdaság. Szükséges feltételek nélkül pedig nehéz jó hozamot elérni.

A háztáji állattartásnak van egy olyan szükséges, megkerülhetetlen feltétele, hogy az állatokat etetni kell. Különben éhen halnak. A leírtak alapján a moslék és a rizs kiesik. Gyanítom a táp és terményboltok sem dúskálnak takarmányban.

Szerintem kis mértékben az is közrejátszik, hogy arrafelé nem hat hónap a kötelező sorkatonai szolgálat, és mintha a nőknek is kötelező lenne. (Ez utóbbi csak rémlik, nem vagyok benne biztos.)

Valahol olvastam egyszer, hogy valami bazi nagy pornóoldalnak nézegették a látogatói statisztikáját, és egyetlen IP cím volt É.Koreából. Az is egy Macintosh gép volt. Na, kinek lehet ilyen gépe ott? Annak a kis pufi paprikajancsinak. :-D

tralalala 2014.10.08. 10:20:54

Koreában előzetesen moderálják a hozzászólásokat is!
Ja, itt is.

Gukker 2014.10.08. 10:20:55

@prolee: "Ez az ország békében él."
Nem. Ez az ország 1950 óta hadban áll Dél-Koreával. 64 éve.

randomuser1 2014.10.08. 11:41:17

nade, a legfontosabb kimaradt, milyen a sör??????

Anselmo 2014.10.08. 11:41:21

Jobb Pesten az 50 négyzetméteren, mint Észak Koreában 200-on.
A szocialista munkástanács nyilván úgy döntött, hogy az a jó az elvtársaknak, ha van sok lakás, és akkor a fél ország lakást épített. Kicsit később meg a fél ország éhen halt.

Phteven 2014.10.08. 12:42:28

@Anselmo: Gyakorlatilag saját maguknak építik. Éhbérért... Szoros a párhuzam kicsiny hazánkkal. Kicsit demagóg példa, de itt is befizetünk egy csomó pénzt az államnak, amiből gyakorlatilag szart se kapunk vissza. Ellenben kiválóan meggazdagodik egy réteg, és egészen kiváló stadionok épülnek.

fifibá55 2014.10.08. 15:08:54

Köszönet a beszámolóért!
A 3. képen látható erkélyméretek alapján (~4 m) , amelyek feltehetőleg más-más lakáshoz tartoznak, és a jelzett átlagos 200 m2 terület alapján a lakások kb. 50 m hosszúak kell, hogy legyenek, vagy rosszul számolok? Fel sem merül bennem, hogy esetleg propagandisztikus okokból túldimenzionálták a lakásméreteket.

Mr. Közbiztonság Szilárd 2014.10.08. 15:08:56

A képekhez nem ártott volna egy fotózni tudó.

@prolee:
A csirkét valamivel etetni kell. Erre gondoltál már?
(És alapvetően azt eszi, amit az ember: szemes termény, zöldségek. Csak füvön tartva éhen döglik.)

@max val bir ca:
Hol írt ilyet Marx, elmebeteg olvtárs?

@Emmanuel Goldstein:
A sörük jó, az egyik legfőbb exportcikkük. Kínába és Dél-Koreába is exportálnak.

alimail · http://alitraveling.blog.hu/ 2014.10.08. 15:40:37

@Krisz11: állítólag azért, hogy az összképet ne rontsa el. Phenjanon kívül szülnek, és csak X idő elteltével jöhetnek vissza. De ez nem 100%, mert nem onnan való "hír".

@Darth Revan: nem kell elhinni. Ezt írtam máshol is, hogy én csak azt írom le, amit nekem/nekünk mondtak! Mi is rengetegszer éreztük, hogy alaptalan amit mondanak, vagy érződött, hogy kamu! De mint a blogban eddig mindenhol, én a saját tapasztalataimat írom le! A támogatásról: nem ez az első olyan ország, ahova eljutottam, ami diktatórikus, és épp atommal fenyeget. Mindenki oda megy, ami érdekli. Engem ez érdekelt. Szerencsére a világ nagy, így megtalálhatja mindenki a kedvére való helyet!

@szeme közé, laposan!: ebben is van valami. De ahogy fent írom, én azt írom le, amit mondtak! A vezetőkről a következő posztban lesz szó.

@kalandozomagyar: köszönöm. javítom :)

@prolee: az átlag ennyi. de ez nem jelenti azt hogy mindenki ekkorában lakna! + lehet, hogy a vidék megnyomja az átlagot, ahol olcsóbb vagy egyszerűbb az élet, mint Phenjanban. Nekem is nehéz volt ezt elhinni, és én is kétségbe vonom! De még az is közre játszik, hogy hiába igényelsz, ha nincs, akkor úgysem kapsz, csak évek múlva!

@gwr: ez is így van. Lásd fenti magyarázatokat!

@dukeekud: mikor rákérdeztem, hogy mégis miből termeli ezt ki az ország, azt mondta a magyar vezető, akivel erről beszélgettem, hogy a gyárak és a TSZ-ek termelnek annyit, hogy ezt megengedhetik. (Mert nekem ez ma nagyon hasonlít a gazdag olajállamokhoz, ahol szintén alig van adó, de az olajból rengeteg befolyik. de lakást még ott sem osztogatnak ingyen!) Nehezen fogtam fel és hiszem el ezt én is, hogy ezt ki tudnák termelni, de ez van! Ezért van az, hogy bár az Alkotmány vagy Dzsucse szerint 17 éves kortól igényelhetsz lakást, nagyon ritka, hogy kapj is. Az átlag, hogy házasság esetén jár először.

alimail · http://alitraveling.blog.hu/ 2014.10.08. 15:47:32

@prolee: ez szintén érdekes. Mi is beszéltük, hogy nehéz felfogni, hogy éhezés van. Bárhol, ahol a busszal mentünk, csupa zöld terményt láttunk mindenhol. De még a repülőből is. Odafelé verőfényes napsütésben mentünk, és tökéletesen látszottak az ültetvények, mezőgazdasági területek. Vagy, B verzió, hogy ennyire figyelnek, hogy mit láthatunk, és csak ott megy az út, ahol terem valami.

@szbszig: ez tényleg így van.

@tralalala: minden hozzászólás bekerül. Eddig egyetlen egyet moderáltam ki, az alpári stílus miatt!

@Emmanuel Goldstein: finomak. Voltunk mikrósörfőzdében, ott 7 félét lehetett kapni. A hotel bárjában a fekete sokkal jobb volt, mint a világos. Minden fő étkezéshez (ebéd, vacsora) kaptunk sört.

@fifibá55: az előző hosszá szólásban ezt kifejtettem már. Még annyit azokhoz, hogy lehet, hogy csak egy pár ekkora méretű, de ezt ők így adták elő. Vagy, mi nem mentünk arra a részre, ahol a nagyobb lakások vannak. Az utolsó két képen, ahol az elit épületei vannak, simán el tudom képzelni, hogy vannak ekkorák. A többi képen levő tuti, hogy sokkal kisebb!

alimail · http://alitraveling.blog.hu/ 2014.10.08. 15:49:32

@Mr. Közbiztonság Szilárd: a képeket nem retusálom, olyan-amilyen! Mivel nem csak ide mentem, hanem egy hosszabb út része volt, így csak egy kompakt fényképezőgéppel fotóztam (Canon SX700-as). Eddig még a minőségük miatt senki sem szólt.

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2014.10.08. 17:59:05

2000ig Mo-n is volt ilyen... bereltel a falu szeleben egy kis foldet, amin tudtal zoldsegeket termelni sajat hasznalatra...

kerdes: posta mukodik vajon? erdekes lenne egy eszak koreai levelezo partner. Persze azok kozul aki tud angolul illetve korea szakosok elonyben. Velemeny?

alimail · http://alitraveling.blog.hu/ 2014.10.08. 19:35:59

@hunjanicsar: posta van, küldtem haza képeslapot. Kettőt is. Igaz az egyik megérkezett, a másik nem. Azt passzolom, hogy a helyiek küldhetnek-e. Ha van is posta, a feliratok hiánya miatt nem láttuk. Emailt a vezetőknek lehet küldeni, de nem személyesen nekik, hanem a KITC-nek (Korea International Travel Service - rajtuk keresztül lehet csak belépni mindenkinek az országba; ők szervezik az utakat) címezve, és ők továbbítják a tartalmát, és a választ is.

Darth Revan 2014.10.09. 15:58:43

@alimail: "A támogatásról: nem ez az első olyan ország, ahova eljutottam, ami diktatórikus, és épp atommal fenyeget. Mindenki oda megy, ami érdekli."

Csak a lelkiismereteddel kell elszamolnod, hogy egy olyan rendszert penzelsz, aminek az emberelet nem szamit, milliok eheznek, de az osszes eroforrast a hadsereg fejlesztesere koltik.

Vannak szar diktaturak mashol is, de legalabb az eselye megvan, hogy ha odamesz, akkor a penz amit elkoltesz az nem egy sotet diktatura tamogatasara megy, hanem a turizmusbol elo helyiek is profitalnak belole egy kicsit legalabb.

De nyilvan mindenki arra kolti a sajat penzet amire akarja, de en akkor is visszatetszonek erzem egy gyilkos diktatura tamogatasat.

Ohnsu 2014.10.09. 16:43:39

@max val bir ca:
Nem, ez nem az. Még csak köszönő viszonyban sincs vele, távolról sem.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.10.13. 21:15:48

@alimail: ezt hívják úgy, hogy propaganda.

a kajához: símán lehet, hogy exportálnak kaját. állítólag ceausescu romániája is ezért éhezett.

Alitraveling a Facebookon

Leírás

A blog az utazásaimról szól, ahol megfordulok a világban :)
Az utóbbi időkben ez bővül a túra beszámolókkal.  

>

Alitraveling posztjai a nagyvilágból :)

TÁMOGASD AZ OLDALT:

Google translate

Látogatóim

Flag Counter

Szerzői jog

A honlapon szereplő összes tartalom a szerző tulajdonát képezi. Bármilyen célra történő felhasználása csak előzetes írásbeli hozzájárulás esetén engedélyezett.

E-mail: alitraveling.hu@gmail.com 

Copyright © . Minden jog fenntartva.

süti beállítások módosítása