Európa szélén, Ázsia peremén, a szerelem és a macskák szigetén járva...

Ciprus földrajzilag Ázsiához, politikailag Európához tartozó egykori brit gyarmat, mely 1960 óta élvezi függetlenségét, 2004 óta pedig az Európai Unió tagja, így útlevél híjján személyi igazolvánnyal is utazhatunk. Bár a britek kivonultak, nem tűntek el nyomtalanul...Balra tarts! vezetési kultuszuk a szigeten maradt, az 1974 – es török megszállókkal együtt. 
 img_0005.jpeg

A sziget északi felén, és a főváros, Nicosia kisebb részén így nem a Ciprusi Köztársaság cipriótái a főlakosok.

A sziget immár nem csak Budapestről, Debrecenből is elérhető mindössze 2 óra 45 perc alatt, a WizzAir közvetlen járataival.

A fővárosból heti ötször, míg Debrecenből heti kétszer (szerdán és vasárnap) repülhetünk Lárnakába, 5990 Ft-tól.A légitársaság A320-as típusú gépein egyetlen utasosztályon, kényelmes bőr üléseken foglalhatunk helyet, sőt mi több, külön térítésért helyfoglalás, extra lábtér, és fedélzeti ellátás vehető igénybe.

Wizz Discount törzsvásárlói kártyán kívül mindenképpen érdemes Wizz Priority szolgáltatást vásárolni  jegyünk mellé, mindössze pár ezer forintért, mely nemcsak soron kívűli elsőbbségi beszállási lehetőséget biztosít, de kis méretű (40x30x20) kézipoggyászunk mellé 55x40x23cm-es 10 kg-os fedélzeti poggyászunkat is magunkkal vihetjük a gépre. Ezzel megspórolva többek között a landolás utáni várakozási időt, míg megkapjuk csomagjainkat.

Üzleti utazóknak pedig kihagyhatatlan lehetőséget nyújt a WizzFlex, mellyel korlátlanul módosíthatjuk járatunk dátumát, idejét és úticélját, egészen 3 órával indulás előttig.

Na de kiknek és miért is érdemes Ciprusra látogatniuk?

Aktív és passzív nyaralók, családosok, kisgyerekesek, macska- és napimádók, hátizsákosok, nagybőröndösök, szinglik és  szerelmesek, sőt Susanna Kirner magyar nyelvű idegenvező és esküvőszervező több, mint 30 éves helyismeretségével a tengerparton egybekelendő párok is könnyen belezughatnak a szépség és szerelem istennőjének szigetébe. 

Lárnaka és környéke nem véletlenül a legfelkapottabb desztinációja a szigetköztársaságnak. A reptértől keletre, a part mentén elterülő város nem csak olyan látnivalókat kínál, mint például a 3000 éves köveken alapuló Szent Lázár temploma, mely a feltámasztott Lázár sírjára épült 890-ben a bizánci építészet azóta is ékesen álló művekén, de boltok, üzletek, éttermek, bárok és modern szállodák sora is fellelhető itt.

img_9889.jpeg

Esténként kismillió lehetőségünk van a ciprusi görög konyha kibontakoztatására, a modern ízvilágot keresőknek a Vinariat, míg az autentikusabb ételek kedvelőinek a Zenon tavernát ajánlanám, ahol a kakukkfüvön és oregánón kívűl élő zenével is fűszerezik a hangulatot.

Vacsora után járjunk egyet a pálmafasétányon, ahol többek között Kytion, Miltiádész fia- aki holtában nyert háborút a perzsák ellen- fehér szobra is fellelhető.

Szállodánkból taxival, bérelt autóval, vagy helyi buszjáratokkal közlekedve közelíthető meg mind a belváros, mind a fehér homokos partjairól híres neves Ayia Napa, mely 40km-re található Lárnaka Bay-től. Útközben megállhatunk bepillantani a környék botanikus kertjébe, ahol megannyi herbária között ihatunk egy hűsítő édeskömény teát, majd eltévedhetünk a levendulabokrok vagy épp a labirintusok egyikében :) A városkába érve ne mulasszuk el megtekinteni a szobor parkot, valamint a 10 km-re lévő Greco fokot. A kettő között található Szerelem hídjánál megállni pedig nem csak pároknak kötelező!

img_0005.jpeg

Ezek után egy könnyű ebéd a kikötőben, ahol szintén dübörög a vendéglátás (tengeri halkedvelők előnyben!), majd  a Vassos étteremtől egy rövid séta a közeli kolostorhoz, majd egy remek szórakozási ponttal koronázhatjuk meg  délutánunkat a görög istenekről elnevezett csúszdaparkban,végül a nap zárásaként tökéletes program lehet, a közelben található Nissi, Makranissos vagy Landa Beach egyikén mártózni egyet a világoskék színű Földközi-tengerben.

fullsizerender_4.jpeg

Azoknak, akik viszont egyáltalán nem szeretnék elhagyni szállodájukat, tökéletes választás lehet a Palm Beach Hotel & Bungalows****, mely modern szobáival, bőséges büféreggelivel, Spa-val, konditeremmel, kültéri medencéivel, bárjaival, étteremeivel és tengerpartjával várja pihenni vágyó vendégeit.

img_9745.jpeg

Vagy ha mindezt egy egészen más környezetben, a sziget túlsó felén szeretnénk megtenni ugyanezt, a Coral Beach Hotel & Resort***** nyújtotta szobák egyikében javaslom. A Coral Bayen épült szállodakomplexum mindamellett, hogy a környék legnagyobb konferenciatermével rendelkezik, all inclusive plus szolgáltatást is tartalmaz.

Paphosz városától mindössze 13 km-re található, így nem kell sokat utaznunk, hogy megtekinthessük napközben a híres pafoszi mozaikokat, sétálhassunk egyet a helyi kikötőben a vár partján, kérhessünk egy kávét a Let them eat cake nevű helyen, vagy ehessünk-ihassunk-mulassunk a Ta Mbania étteremben.

img_9295.jpeg

img_1615.jpeg

És ha már itt vagyunk semmiképpen ne hagyjuk ki Georgios Landroveres Jeep Safariját az Akamas félszigeten!!!Így vagy úgy - életre szóló élmény keresztül szelni vele az észak-nyugaton elterülő Akamas félszigetet. Egy jó tanács. Ebéd után iktassunk be egy kis sétát a halászfalu kikötőjében, majd mossuk meg arcunkat a közeli Afrodité forrásnál, s csak eztán üljünk újra autóba. :)))

A hazaúton tartsunk egy lélegzetvételnyi szünetet a tengeri barlangoknál, és lessük meg az óriásteknősök költőhelyét is a Lara tengerparton.

Paphos és Lárnaka között érdemes autót bérelve felfedezni Afrodité születésének helyét, a Petra tou Romiout, mely legendás szív alakú köveiről, szikláiról is, de leginkább mégis a szerelem és szépség istennőjének mítoszáról. 

img_9352.jpeg

img_9638.jpeg

Pafosztól távolodva, Limasszolhoz közeledve tekinthetjük meg Kourion ókori színházát, majd a sziget legfiatalabb városába érve (mindössze 1000 éves) ebélhetünk egyet a helyi kikötő kedvelt teraszán, a To Kypriakon nevű étteremben, ahol többek között hatalmas adag szuflakival kínálnak bennünket.

fullsizerender_13.jpeg

És ha már itt vagyunk, jól laktunk, biciklire fel! Irány a város! De ne feledd! Balra tarts! :) Kerékpárt könnyedén bérelhetünk a sétányon található Next bike -tól, a város pedig szuper tengerparti bicikli utat biztosít ehhez számunkra. 

A larnakai reptérhez közeledve elhaladunk az UNESCO részét képező Hirokítia mellett, mely egy 9000 éves újkőkori település romjait őrzi.

Végül, ha nem bírnánk az igen meleg nyári napokat bátran iktassunk be egy kirándulást a Troodos-hegységbe, mely legmagasabb pontja 1952 m. 

img_9662.jpeg

Talán annyira nem köztudott, de a ciprusiaknak 3 sípályájuk is van, melyek ugyan üzemen kívűl vannak áprilistól, rengeteg túraútvonalat és kirándulási lehetőséget nyújt a hegység a hűsölni vágyóknak. 

Itt említeném meg a Chris Tsolakis Rózsa manufaktúrát, ahol bepillantást nyerhetünk egy igen érdekes 3 generációs családi vállalkozásba, ahol a  damaszkuszi rózsáé a főszerep. Különböző kozmetikumokat, szappanokat, gyertyákat, csokoládét, rózsavízet, rózsaolajat, rózsalikőrt és egyéb produktumokat készítenek belőle, gyakorlatilag a szemünk láttára. Érdekességképpen azt is megtudhatjuk, hogy szezonban 15.000 rózsát szednek le reggelente, ami nem is sok ahhoz képest, hogy közel 1 500 000 rózsa szükséges 1 liter olaj előállításához.

Pelendri faluban járva tekinthető meg a Szent Kereszt templom, ami szintén az UNESCO világörökség része, valamint a Tsiakkas család borászata, ahol volt szerencsém végigkóstolni a világon szerte elismert boraikat.

Lévén, hogy a napsütötte órák száma igen magas, kiváló fehér, rosé és vörös boroknak is örvendhetünk. A helyiek törkölypálinkája a Zibania, desszertbora pedig a Commandria, mely egy magas alkohol- és cukorfokkal rendelkező ciprusi különlegesség.

Az ebédet To Pezema nevű vendéglőben ejtettük meg, ahol nem csak a bárányhús, de a híres ciprusi hallumi sajt is jó választás!

img_9422.jpeg

Ezek után nem maradt más, mint hazatérve, élményeimet feldolgozva, emlékeimet mélyre zárva, megosszam Veletek, kedves utazni vágyó Olvasókkal, mi mindent rejt e közel s távoli szigetecske.

Összegezvén kinek ajánlom?

 Mindenkinek, aki szereti...

...A macskákat (a legenda szerint Szent Helén jóvoltából lettek betelepítve a túlszaporodott kígyók megfékezésének érdekében), a hamisítatlan (ciprusi) görög konyhát, a zamatos citrusokat, a kiváló borokat, a meseszép tájakat (főleg a téli esős évszak vége felé járva, mikor már melegít a nap, de még zöldellik a táj), az ős- és ókori történelmi és földrajzi csodákat, a vízisportokat, a napsütést, a tengert, a múltat, s a jelent. 

img_9607.jpeg

A tartalom, mint minden esetben saját, de az utat a WizzAir, a Ciprusi Magyar Nagykövetség és a Ciprusi Turisztikai Minisztérium támogatta, melyet ezúton is köszönök nekik!

A bejegyzés trackback címe:

https://alitraveling.blog.hu/api/trackback/id/tr5414779200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Alitraveling a Facebookon

Leírás

A blog az utazásaimról szól, ahol megfordulok a világban :)
Az utóbbi időkben ez bővül a túra beszámolókkal.  

>

Alitraveling posztjai a nagyvilágból :)

TÁMOGASD AZ OLDALT:

Google translate

Látogatóim

Flag Counter

Szerzői jog

A honlapon szereplő összes tartalom a szerző tulajdonát képezi. Bármilyen célra történő felhasználása csak előzetes írásbeli hozzájárulás esetén engedélyezett.

E-mail: alitraveling.hu@gmail.com 

Copyright © . Minden jog fenntartva.

süti beállítások módosítása