Carcassonne és környéke
Carcassonne, Foix, Niaux, Andorra

Carcassonne tornyokkal és lőrésekkel ellátott kettős fala kikristályosítja a tökéletes középkori citadelláról formált elképzeléseinket. Ahogy megpillantottam a várat, egyből a hősiesen visszavert ostromok, bajvívótéren küzdő lovagok és trubadúrok románcainak képe tárult fel előttem a képzeletemben.
 img_20181012_162502.jpg

Carcassonne

Európa legnagyobb és leglenyűgözőbb középkori citadelláját a kelták alapították, de a rómaiak erősítették meg. A Toulouse és a Földközi-tenger közti közlekedési útvonalat uraló citadella iránt a vizigótok, a szaracénok és Nagy Károly és sóvárgott. Többször is gazdát cserélt a citadella, mígnem a 13. században Merész Fülöp jelentősen megerősítette a védelmét, és egy erődítményt hozott létre Spanyolországgal szemben. Amikor azonban a franciák 1659-ben annektálták Roussillont, a spanyol határ délebbre tolódott, a citadella feleslegessé vált; így hanyatlásnak indult. A 19. században az is megfordult az elöljárók fejében, hogy lerombolják az erődítményt. Szerencsére egy történész-építész közbelépett. Neki köszönhetően csodálhatjuk ma meg egy teljes középkori várost. 

img_20181012_144130.jpg

img_1713.jpg

img_20181012_144653.jpg

Hatalmas élmény a két sáncfal között sétálni, de ugyanígy felejthetetlen átmenni a Narnonne kapu két homokkő tornyán, melyekhez kapurostély és függőhíd is tartozik. Bent alaposan helyreállított középkori házak sorakoznak, melyek ma főleg szállodák, éttermek és szuvenírüzletek. 

img_1698.jpg

img_20181012_150117.jpg

Az 52 tornyú város magja a 12. századi Chateau Comtal. Középkori védművek, őrtornyok, árokfolyosók és lőrések – ahonnan forró olajat és köveket zúdítottak a támadókra – között sétálgathatunk. Alsó részében kőtári múzeum található, számos időszakos kiállítással. Újraélhető az erődváros történelme egy film segítségével. A fenti részéről csodás kilátás nyílik a Bastide Saint Louis-ra.
 img_20181012_145512.jpg

img_20181012_150117.jpg

A Bastide Saint Louis (13.sz) számos különleges épületével (17-18.sz), a Saint Michel katedrálissal, a Saint Vincent templommal, piacával, a Carnot terével, mely a helyiek fő találkozóhelye (minden kedden, csütörtökön és szombaton piacot tartanak itt).
 img_20181012_150006.jpg

A román és gótikus Cathédrale St.-Nazaire nagyszerű festett üvegekkel és 13. századi „ostromkövei” büszkélkedhet, mely egyesek szerint Carcassonne1209-es ostromát ábrázolja.

img_1719.jpg

img_1723.jpg eglise-saint-nazaire.jpg

Érdemes elsétálni a Pont Vieux-hez, az alsó- és felsővárost összekötő hídhoz, ahonnan kivételes panoráma nyílik a középkori erődvárosra.

 

Foix

Carcassonne-tól délre fekszik Foix, mely Ariége fővárosa. A középkorban Foix féktelen grófjának hatalmi bázisa volt, melyet 1211-ben Simon de Monfort e-lfoglalt. Ma kanyargós, régi utcákkal teli, kellemes kisváros, melyet a vár három őrtornya ural. A legrégebbi torony a 11. századból származik, ahonnan fantasztikus a panoráma a Pireneusokkal a háttérben. 

Tarascon-sur-Ariège

Érdemes egy rövid pihenőt tenni Tarascon-sur-Ariège-ben, és megnézni a Castella Tarasconnais-t, illetve akiket érdekel, a  közelben található dínóparkot. 

Niaux

Innen alig pár km Niaux. A Pireneusok lábánál található a híres Niaux-i barlangban több ezer évvel ezelőtt élt őseink csodálatos vadászjelenetek tucatjait festették a falakra. Niaux - a spanyolországi Altamirával és a franciaországi Lascaux-val együtt - a világ leggazdagabban díszített barlangjai közé tartozik, ám a művek megóvása miatt évente csak 30 ezer ember látogathatja, s egyes részeit eleve lezárták a nagyközönség elől.

Naponta csak pár tucat embert engednek be, így érdemes a honlapon előre jegyet venni, főleg az angol nyelvű idegenvezetéshez.

niaux1.jpg

niaux2.jpg

niaux3.jpg

A rajzokhoz való eljutás is hatalmas élmény: más barlangokhoz képest nincs kiépített út, se villanyforrás. Mindenki elemlámpával világítja meg az utat. Kb. 1 km-re a bejárattól vannak a rajzok. Szakértők szerint a barlangfestmények a pre-magdaléni kultúra termékei, s nagyjából 20 ezer évesek. A festmények a legszebbek közé tartoznak egész Európában: élénken kifinomult részletekkel megrajzolt bölények, lovak és szarvasok láthatóak. 

niaux4.jpg

niaux5.jpg

niaux6.jpg

képek forrása: http://www.bradshawfoundation.com/niaux/niaux_cave_france.php

Bent sajnos nem lehetett fotózni, de érthető is, mivel csak így lehet megóvni a rajzokat. A lenti videó szépen összefoglalja a rajzokat.

A barlang bejáratánál egybe meg lehet tekinteni az összes rajzot, mivel egy részük megközelíthetetlenek az átlag turistáknak, mivel egy víz alatti részen is át kell úszni.

img_20181014_150516.jpg

img_20181014_150858.jpg

Andorra

Igazából a duty free-s üzleteket leszámítva semmi látnivaló sincs Andorrában. A barlangtól alig egy óra Európa egyik legkisebb országa, és mivel szerettem volna kipipálni, így elmentem még késő du-n oda. Maga a főváros egy zajos, csupa kész és épülőfélben levő üzlet, szépnek túlzással sem nevezhető település, a környező hegyek pedig semmivel sem izgalmasabbak az átlagosnál. Mivel az eső elkezdett esni, így sokat nem is maradtam. 

Visszafelé az évszázad egyikk legnagyobb esőzésébe futottam bele; nagyon lassan lehetett haladni. Másnap a kathar településeket szerettem volna felfedezni, de sajnos az esőzés miatt le lett zárva az legtöbb országút. De ahogy a mondás tartja: legalább lesz miért visszamenni :)

 

Összességében nagyon tartalmas 4 napot töltöttem el Dél-Franciaországban, amit mindenkinek csak ajánlani tudok; főleg, hogy Toulouse ma már közvetlenül elérhetőBudapestről. 

 Ne maradj le semmiről! További képekért és történetekért kövesd a Facebook és Instagram oldalamat!

A bejegyzés trackback címe:

https://alitraveling.blog.hu/api/trackback/id/tr9115337872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Alitraveling a Facebookon

Leírás

A blog az utazásaimról szól, ahol megfordulok a világban :)
Az utóbbi időkben ez bővül a túra beszámolókkal.  

>

Alitraveling posztjai a nagyvilágból :)

TÁMOGASD AZ OLDALT:

Google translate

Látogatóim

Flag Counter

Szerzői jog

A honlapon szereplő összes tartalom a szerző tulajdonát képezi. Bármilyen célra történő felhasználása csak előzetes írásbeli hozzájárulás esetén engedélyezett.

E-mail: alitraveling.hu@gmail.com 

Copyright © . Minden jog fenntartva.

süti beállítások módosítása