Asztrahán és a Volga-delta

Asztrahán Oroszország egyik legrégebbi városa, amely a Volga deltáján helyezkedik el – hatalmas csatornák és folyóágak kereszteződésében –, ami miatt a „Volga Velencéje" néven is neveznek. A Volga partjáról gyönyörű kilátás nyílik a Kremlre és a városi negyedekre, melyek remek állapotban maradtak fenn.

img_20180810_115728.jpg

Az orosz nyelvben a Kreml szó a város központjában található védelmi erőd leírására szolgál. Az asztraháni Kreml egy építészeti gyöngyszem, amelyet a 16. században építettek. Az eredeti várat 1587-ben még fából építették, de a későbbi években kőből építették át az erődöt.  

Az erőd területén olyan építészeti emlékek találhatók, mint az öt kupolás Nagyboldogasszony-székesegyház (1698-1710), a Szentháromság-katedrális (16-18. század), vagy a Püspöki Ház.

A harangtorony a Precsitinszki-kapuval a Kreml egyik szimbóluma. A nyolcvan méteres sziluettje gyakorlatilag bárhonnan látható a városban. 

Az egyik toronyban egy mini kiállítást rendeztek be a korabeli kínzó eszközökről. 

Manapság a Kreml 22 építményből áll, köztük gyönyörű régi templomok, védelmi tornyok, laktanya és több közigazgatási épület.

Az Asztraháni Állami Operaház és Balettszínház a város egyik legszebb épülete, és csodálatos hely egy balett vagy opera előadására. Ha alaposan megnézzük az épületet, akkor alig gondolnánk, hogy mindössze csak 2010-ben adták át. A színház a gyönyörű történelmi hagyományokkal összhangban épült. A színházi műsoron szerepel többek között az Othello, és a La Traviata, valamint kortárs zenei események, mint például az Asztraháni Jazz Fesztivál. 
 astrakhan_music_theatre.jpg

A Hattyúk tava nem csak egy híres balett, hanem egy igazi, létező hely Asztrahán belvárosában. 

A volt tatár és perzsa külvárosi területet, a Kriushát még mindig túlnyomórészt muszlimok lakják, amit jól tükröznek az itt álló mecsetek. Asztrahán legrégebbi, máig megmaradt fa házai is ebben a kerületben lelhetőek fel. 

A Tatár piacon minden féle halat, zöldséget, gyümölcsöt be lehet szerezni. 

 

Mind Oroszország, mind Asztrahán városa jó kapcsolatot ápol Azerbajdzsánnal, amit jól jelképez, hogy szobrot emeltek az azeri elnöknek, Hejder Alievnek, majd egy barátság hidat is átadtak, jelképezve a barátságot az országok között. 

Asztrahán katedrálisa is fehér márványból készült, ahol az egyik legfinomabb kvaszt ittam. 

A Kreml másik oldalán található a Lenin utca, a Lenin szoborral és rengeteg szökőkúttal. 

Asztrahán egyik fő iparága a kaviár feldolgozás, így ebédre stílusosan egy helyi specialitást kóstoltam meg: rántott kaviárt.

Szuvenírnek is ezt hoztam haza, ha már itt készül a világ egyik legritkább és legdrágább kaviárja, a fekete kaviár.

Délután a Volga partján sétáltam, ahol különböző szobrokkal teszik szebbé a szépen kiépített sétányt. Nem mellesleg a város legrégebbi, legszebb épületei is itt találhatóak, melyek mind a naplementében, mind kivilágítva szép látványt nyújtanak. 

Volga-delta

Másnap egy egész napos Volga-delta túrára fizettem be. Sajnos a Kaszpi-tengerig nem lehetett elmenni, mert az szigorúan őrzött terület, de kb. 1 km-re megközelíthettem. A Volga-delta megközelítőleg 500 ágból, csatornából és kisebb folyókból áll. Természetvédelmi terület, és mint ilyen, a vándormadarak rendkívül jelentős megállója. 

A Volga-delta legjelentősebb ágai a Bahtemir, a Kamüzak, az Öreg-Volga, a Bolda, a Buzan és keleten az 537 km hosszú Ahtuba. A Volga-delta valamikor nagyon gazdag volt tokhalban; az állomány mostanra a környezetszennyezés és a rablógazdálkodás miatt vészesen lecsökkent. A tokhal ikrája a Kaszpi-tenger egyik legfontosabb terméke, az orosz fekete kaviár. 

A halászat itt sokkal több, mint a halak fogása. Ez egy olyan kultúra, amelyet a generációk óta terjed és él tovább, amely saját szabályokat és hagyományokat tartalmaz.  

Vannak, akik megtartják a halat, amit kifognak, hogy megpirítsák, vagy megcsinálják a híres „ukha" levest, mások visszadobják - ebben a kérdésben nincsenek szigorú szabályok. Fontos azonban, hogy ne fogjanak ki többet, mint amennyire valóban szükségük van. 

A Delta-ban megtalálható a kegyes ponty, a sazan, a vobla, a csuka, a sügér, a macskahal és számos más fajta.

img_20180811_142549.jpg

Különböző csatornákon keresztül mentünk mi is a sofőrömmel. Útközben rengeteg madarat láttunk, na meg a delta egyik legszebb virágát, a lótuszvirágot. Július-augusztus hónapban van a fő szezonja, ekkor virágzik, így értelemszerűen ekkor a legszebb a Volga is, vagy valamelyik csatornája. A fonalat hamar elveszítettem, hogy hol is tartunk.

Kb. 2-3 óra hajókázás és bolyongás után értük el a horgász helyet, ahol nagy nehezen és több óra várakozás után sikerült kifognom egy halat, amelyet egy fotót követően vissza is engedtünk a vízbe. Nem vagyok nagy pecás, így nekem ez egy hatalmas élmény volt, hogy sikerült kifognom. 

A hajózás után a delta egyetlen lakott településén kötöttünk ki ebédelni, ahol az ukha hal levest kóstoltam meg. Este hulla fáradtan értem vissza a városba. 

Ezzel véget ért az újabb oroszországi utam, a Volga-mentén. Ebben a kicsivel több, mint egy hétben rengeteg sok szép várost láttam, és a természeti látnivalók is különlegesek voltak, így aki egy turistásmentes útra vágyik, de nem akar messzire utazni, azoknak bátran ajánlom az általam bejárt helyeket, de önmagában is Oroszországot, mert Moszkván és Szentpéterváron kívül is rengeteg látnivaló akad az országban.

vesd az Alitraveling blogot a Facebook oldalán is, hogy még több utazással és utazás életérzéssel kapcsolatos információról értesülj első kézből!  

Az Alitraveling blog már az Instagramon is aktív!

Az út előzményei: 

Kazany

10 érdekesség Kazanyról

Szamara

Volgográd

Akhtubinszk és a Baskunchak-tó

A bejegyzés trackback címe:

https://alitraveling.blog.hu/api/trackback/id/tr7214328567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LvT · http://onomastikion.blog.hu/ 2018.11.01. 08:21:01

Ha már az angolból átvett *Prechistinsky, pontosabban Prechistensky (Precsisztyenszkij helyett), Kriusha (Kriusa helyett) és ukha (uha helyett) alakokat használja a szerző, akkor miért nem Astrakhan formában írja a városnevet?

Alitraveling a Facebookon

Leírás

A blog az utazásaimról szól, ahol megfordulok a világban :)
Az utóbbi időkben ez bővül a túra beszámolókkal.  

>

Alitraveling posztjai a nagyvilágból :)

TÁMOGASD AZ OLDALT:

Google translate

Látogatóim

Flag Counter

Szerzői jog

A honlapon szereplő összes tartalom a szerző tulajdonát képezi. Bármilyen célra történő felhasználása csak előzetes írásbeli hozzájárulás esetén engedélyezett.

E-mail: alitraveling.hu@gmail.com 

Copyright © . Minden jog fenntartva.

süti beállítások módosítása