10 érdekesség Kazanyról

Kazany tele van kultúrával és évszázados történelemmel. Az ősi Tatár Köztársaság és Oroszország egyik legmodernebb városa, ez a dinamikus, nyüzsgő központ. Az előző posztban bemutattam a város nevezetességeit, a mostaniban pedig 10 érdekességet szedtem össze Kazanyról.

1./ Kazany idősebb Moszkvánál.

Tény, hogy Kazany nemcsak Oroszország egyik legrégebbi városa, hanem Kelet-Európában is annak számít. Körülbelül 150 évvel alapították korábban, mint Moszkvát. Hivatalosan 1005-ben alakult, és a világ legnagyobb mongol-tatár birodalmának részévé vált, a 13. században az Arany Horda része lett. Rettegett Iván foglalta el a várost, és a 16. században lett az orosz birodalom része.

casantartarorum_by_olearius.jpg

forrás: innen

2./ Kazán nevének eredete bizonytalan.

A leginkább elfogadott verzió az, hogy az ősbolgár (és a modern tatárban ma is létező) qazan szóból ered, melynek jelentése "kazán, üst". Másik helyi legenda szerint a közeli hegyről nevezték el, melynek formája felfordított üst.

3./ Kazany Oroszország harmadik városa, Moszkva és Szentpétervár után

Mint a Tatár Köztársaság fővárosa, Kazany az ősi tatár nép kulturális központja, amit nem egyszera "Volga Athénjaként" is neveznek. Kulturális státusza a 21. században is fennmaradt, mivel több mint 30 egyetem és több mint 40 múzeumnak és galériának az otthona. Mint egyetemi város, amely tele van fiatalokkal, Kazany éjjel sem alszik, rengeteg bár, klub és pub közül lehet választani.

 

4./ A kazánok többsége oroszul és tatárul is beszél

A Tatár Köztársaság valójában kétnyelvű. A köztársaság két hivatalos nyelve a tatár és az orosz, és mindkét nyelv egyenlő státusszal rendelkezik. Ennek eredményeként feliratok, szövegek tatárul és oroszul is ki van írva – sőt, a városközpontban még angolul is. 

img_20180805_125936.jpg

img_20180805_122310.jpg

A tatár nyelv eredetileg az arab nyelv alapjaira épült, egészen a 20. század elejéig, amikor latin nyelvű ábécé vált hivatalossá. A Szovjetunió alatt Sztálin kényszerítette a cirill abécé elfogadását, de 1991-ben Kazany megkapta a jogot, hogy visszatérjen a latin ábécé használatához.

 

5./ Kazany Európa egyik legnagyobb mecsetének ad otthont

A Kul Shariff-mecset építése a 16. Században kezdődött, és akkoriban ez volt Európa legnagyobb mecsete. Azonban 1552-ben Ivan megrohamozta a várost, és elpusztította Kul Shariff mecsetet. 1996-ban kezdődött meg a helyreállítás. 2005-ben fejeződtek be a munkálatok, amelyet ma már teljes pompájában lehet megnézni.
 img_20180805_100041.jpg

6./ Kazany metrórendszerének csak 10 megállója van

A föld alatti vonatrendszer csak egy vonalból áll, amely 10 megállóig tart. A vonalvezetés az egyik végétől a másikig körülbelül 15 percet vesz igénybe, így a világ egyik legrövidebb metrója. Kazany metrórendszerét 2005-ben adták át. A moszkvai metróval összhangban az állomások belső kialakítása rendkívül lenyűgöző. 

7./ Tatárföld nemzeti desszertje: chak-chak

Kazany a kultúrák olvasztótégelye, és a tatár konyha kipróbálásának helye. De ha csak egy dolgot lehet kipróbálni Kazanyban, az mindenképp a legikonikusabb desszert, a chak-chak legyen. Ez egy mézes, sült csemege, melyet gyakran ünnepeken és esküvőkön fogyasztanak. A város millenniumi ünnepe 2005-ben megalkották a megdöntötték a legnagyobb chak-chak a rekordot, melynek súlya 1000 kilogramm volt. Kazanyban ikonikus étel még a lóhús. 

8./ Egyetemi város

A stabilitás után Nagy Katalin cárné fejlesztette a régiót: Kazanyi Egyetem 1804-ben nyitotta meg kapuit, és megteremtette a város alapját, hogy Oroszország egyik kulturális, oktatási és tudományos központjává váljon. A matematika és a tudományos akadémiák is megjelentek a 19. században, és mára a város a tudományos kutatások középpontjává vált.  

9./ Sportarénák, ameddig a szem ellát

A városban kiemelkedő sok a sportlétesítmény, amit részben a különböző világeseményekre építettek vagy újítottak fel, és amelyek többségét úgy tervezték, hogy a lakosság számára is állandó sportolási, kulturális vagy szórakozási lehetőséget kínáljon a későbbiekben is. Több sportágnak is saját, sok esetben ultramodern, látványos stadiont építettek: külön épülete van a harcművészeteknek, a vizes sportoknak, a jeges sportoknak, de még egy hatalmas teniszlabdával díszített egyetemi teniszcsarnok is helyet kapott itt, valamint 2013-ra épült fel a multifunkcionális Kazany Aréna is, mely a 2015 július-augusztusában megrendezésre kerülő úszó-világbajnokság és a 2018-as FIFA világbajnokság egyik helyszíne is volt.

kazan_arena.jpg

forrás: innen

10./ Egyéb érdekességek:

15: ennyi percbe telik végig menni a metró 10 állomásán

115: nemzet él Kazanyban és környékén békében egymás mellett

120: ennyi napot tanult Lenin a jogi karon a város egyetemén, amelyet utána természetesen róla neveztek el

1770: a mai is működő, legrégebbi mecset, a Marcani, ekkor épült

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alitraveling.blog.hu/api/trackback/id/tr7014313345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Alitraveling a Facebookon

Leírás

A blog az utazásaimról szól, ahol megfordulok a világban :)
Az utóbbi időkben ez bővül a túra beszámolókkal.  

>

Alitraveling posztjai a nagyvilágból :)

TÁMOGASD AZ OLDALT:

Google translate

Látogatóim

Flag Counter

Szerzői jog

A honlapon szereplő összes tartalom a szerző tulajdonát képezi. Bármilyen célra történő felhasználása csak előzetes írásbeli hozzájárulás esetén engedélyezett.

E-mail: alitraveling.hu@gmail.com 

Copyright © . Minden jog fenntartva.

süti beállítások módosítása