10+1 titkos hely, amelyeket Londonban látnod kell!

London lenyűgöző helyekkel van tele. Ne tévesszen meg senkit, a nagy londoni múzeumoknak és művészeti galériáknak is hatalmas rajongja vagyok, de néha mindannyiunknak szüksége van egy kis békére és csendre. Ezért legutóbbi látogatásom során alternatív londoni látnivalókat kerestem, egyfajta kincsvadászatot folytatva, hogy a kevésbé ismert, vagy az ismert látnivalók közelében megbújó ismeretlen helyeket is felfedezzem. A cikkben 10+1 ilyen helyet mutatok be.

img_20180512_100337.jpg

1./ A Trafalgar-teret mindenki ismeri. London egyik legismertebb látványossága Nelson admirális szobrával, illetve a múzeummal mögötte.
 img_20180512_103453.jpg

Azonban tudtátok, hogy az egyik lámpaoszlopban van az Egyesült Királyság legkisebb rendőr-kapitánysága? Nem tudom, kinek az ötlete volt ez, de ez az állomás a rendőrség számára épült, hogy figyelemmel kísérje a Trafalgar téren zajló tiltakozásokat/tüntetéseket.
 img_20180512_103530_1.jpg

Természetesen ma már nem használják aktívan rendőrségi állomásként, de meglehetősen érdekes látnivaló, amikor a Trafalgar téren járunk. 

2./ A Trafalgar tér mellett még egy kevésbé ismert templom is áll: a St Martin-in-the-Fields.  Számos oka van annak, hogy meglátogassuk a St Martin-in-the-Fields templomot: elsősorban az ingyenes, délutáni koncertek miatt, de másfelől, ha már bent járunk, keressük meg Szent Márton ablakot, amely egy egyedülálló ablak egy már lenyűgöző épületben. A 2008-ban átadott ablakot az iráni Shirazeh Houshiary művész tervezte, akit a víz visszaverődése inspirált.  

3./ Közvetlenül az Oxford Street mögött, a Broadwick Street-en található egy szivattyú. John Snow vízszivattyújával nem a Trónok harca Havas John-jára akarok utalni, hanem arra az orvos John Snow-ra, aki az 1854-es, Soho negyedben kitört kolera járványt követte Londonban. John Snow arra jött rá, hogy a vízszivattyú a kitörés forrása volt, így a fogantyút eltávolították. A kolera esetei csökkentek és a járvány véget ért.
 john-snow_s-water-pump.jpg

4./ London egyik legnagyobb múlttal rendelkező városrésze a Covent Garden London. De tudtátok, hogy a Covent Garden-nek saját, rejtett füle van?

Ezek közül kettőt a Floral Street falaira szereltek fel; de (állítólag) a város több pontján is elhelyezték őket. Az alkotó, Tim Fishlock a saját füleinek vetületeit használta fel, hogy létrehozhassa őket. 

img_20180512_140816.jpg

img_20180512_140836.jpg

5./ A következő helyszín már teljesen kiesik a kiemeltebb látnivalóktól. St Sepulchre harangjának borzalmas története van: évszázadokon át használták a Newgate-i börtönben elkövetett bűnözők kivégzésénél (amely helyszín ma már nem létezik). A harangot Newgate kivégző harangjaként is ismerik. Ma a St Sepulchre without-Newgate-templom hajójában lehet megtekinteni. 

6./ Farrington negyedben áll Samuel Johnson macskájának a szobra. Hodge, a macska Dr. Samuel Johson költő és író egyik kedvenc macskája volt.

img_20180512_150404.jpg

Hodge egy fekete macska, akit az író a szolgáinál is jobban szeretett. Feljegyzések szerint többet evett a macska, mint a szolgák. A szobrot 1997-ben Thomas Henry tervezte, aki a szobrot a saját macskájáról formázta meg: a macska Samuel Johson házának (Gough Square 17) a bejárata előtt, egy álványon ül, ahol 1748 és 1759 között élt a költő.

img_20180512_141743.jpg

7./ Az Aldwych, vagy későbbi nevén a Strand metróállomás 1907-ben nyílt meg, és része volt a Piccadilly vonalnak (amely maga is három külön vonal összekapcsolásával jött létre). Az állomást ma már nem használják, de kulcsfontosságú része a londoni történelemnek (például a háború alatt a londoni múzeumokból származó műalkotások védelmére használták), és bár ma zárva van, időnként szervezett túra keretében le lehet menni az állomásra.

img_20180512_144842.jpg

8./ Adam Street 10. szám. Önmagában egy utca házszámmal még nem lenne "látványosság", azonban, ha jobban megnézzük, szemügyre vesszük az ajtót, már sejthetjük, hogy miért "híres" ez az ajtó. Feltűnően hasonlít a Downing Street 10. számra - amely a brit miniszterelnök otthona.  

img_20180512_141932.jpg

ajto.jpg

9./ Bunhill Fields egy ősi temető, később pestis gödör a City Road-on. Elsősorban "nonkonformistákat" temettek itt el, így sok író, költő, és radikális sírja van itt, mint például Isaac Watts, William Blake, John Bunyan, George FoxDaniel Defoe és Thomas Hardy emlékmű is megtalálható a temetőben.  

10./ A Londoni Nagy Tűzvész emlékműve (Monument to the Great Fire of London), amelyet egyszerűen csak a Monument néven ismernek, egy dóm oszlop, közel a London Bridge északi végéhez, amely a londoni nagy tűzvésznek állít emlékét. 62 méter magas és 62 méterre áll a Pudding Lane-től, ahol 1666 szeptember 2-án a nagy tűz elkezdődött. 
 img_20180512_161847_hdr.jpg

Több, mint 300 lépcső vezet fel a magasba, ahol remek kilátás nyílik, hogy ha nem esik az eső. Sajnos amikor ott voltam, épp szakadt, így kihagytam a felmenetelt. 

10+1./ Az utolsó állomás a St Dunstan-in-the-East templom, melynek alapja 1100-ban épült. A nagy londoni tűzvész idején 1666-ban nagy károkat szenvedett a templom.

1941-ben, London támadásakor újabb károkat szenvedett a templom; de 1971-ben végül nyilvános kertté alakították ki a gótikus templomot és a kertet, mely egy igazi kis eldugott szeglet a városban. 

vesd az Alitraveling blogot a Facebook oldalán is, hogy még több utazással és utazás életérzéssel kapcsolatos információról értesülj első kézből!  

Az Alitraveling blog már az Instagramon is aktív!

A bejegyzés trackback címe:

https://alitraveling.blog.hu/api/trackback/id/tr6214038962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Alitraveling a Facebookon

Leírás

A blog az utazásaimról szól, ahol megfordulok a világban :)
Az utóbbi időkben ez bővül a túra beszámolókkal.  

>

Alitraveling posztjai a nagyvilágból :)

TÁMOGASD AZ OLDALT:

Google translate

Látogatóim

Flag Counter

Szerzői jog

A honlapon szereplő összes tartalom a szerző tulajdonát képezi. Bármilyen célra történő felhasználása csak előzetes írásbeli hozzájárulás esetén engedélyezett.

E-mail: alitraveling.hu@gmail.com 

Copyright © . Minden jog fenntartva.

süti beállítások módosítása