10 érdekes tény Koszovóról

Előzmény: Prisztina, a vidéki Koszovó

1./ Koszovó illetve a Koszovói Köztársaság vitatott jogállású terület. Szerbia és az ENSZ nem ismeri el Koszovó függetlenségét, s mind a mai napig ENSZ-irányítás alatt álló területnek tekintik a Szerbia szuverén területén, amely név a Kosovo Polje vidék nevének lerövidült változata, melynek jelentése „Rigómező” (a szerb kos magyarul (fekete)rigót jelent). A környéken zajló és a magyar történelemhez is kapcsolódó két középkori csata ezért rigómezei csata néven ismert (1389, és 1410)

kosovo2.jpg

forrás: https://goo.gl/0TN9uT

2./ Koszovó függetlenségét eddig a 193 független ország közül 108 ismerte el. A független országok közül 44 nyilatkozott úgy, hogy nem ismeri el Koszovót, vagy kimondottan tiltakozott a függetlenség egyoldalú kikiáltása ellen. A többi ENSZ-tagország álláspontja semleges, nem egyértelmű, vagy egyelőre nem ismert.

kosovo.jpg

forrás: https://goo.gl/zci4sA

3./ Koszovó államformája parlamentáris köztársaság; a Szerbek szerint pedig autónom tartomány. Vezetője ezáltal az ENSZ főtitkár koszovói különmegbízottja, de természetesen az állam rendelkezik államfővel és miniszterelnökkel is.

4./ Albánok alkotják az ország lakosságának majdnem 90%-át. A szerbek 7%-ot,  a maradékon pedig törökök, cigányok, és bosnyálok osztozkodnak.

forrás: https://goo.gl/P8Zspt

5./ Koszovó lakosságának mintegy 90%-a szunnita muzulmán. A koszovói háború előtt több mint 500 mecset volt és sok imahely. Ezek felét a háborúban megsemmisítették. A háború óta többségüket újraépítették, és szaúdi vahhábita támogatással számos új mecset épült és épül. Koszovóban mintegy 65 000 katolikus is él, akik főleg albánok vagy horvátok.

6./ Az ENSZ koszovói békefenntartó missziója 2001-ben pénzügyi reform keretében bevezette a tartományban az eurót, mint hivatalos pénznemet. Feladata a korábban széles körben használt német márka leváltása volt, amely az 1999-es háború előtt a ténylegesen használt pénznem volt.

7./ A koszovói utakon nagy volt a forgalom, és lényegében minden bokorban egy kocsi parkolt. A helyi vállalkozók ki is használják az autószeretetet, szinte minden kilométerre jut egy benzinkút és egy autómosó. Mint kiderült, errefelé illik hetente legalább egyszer kocsit mosatni, emiatt csillognak-villognak is a főként német használt autók. Feltűnő volt, rengeteg volt az olasz, német, osztrák, svájci vagy éppen szlovén rendszám. Nem azért, mert Koszovó a nyugati turizmus új felfedezettje, hanem mert a külföldön dolgozó koszovóiak százezrei látogatnak haza nyaranta. 

8./ Mivel Koszovó hosszú évszázadokig nyögte a törökök uralmát – ehhez képest a mi 145 évünk csekélységnek tűnhet –, nem csoda, hogy a helyi konyha ízig-vérig török. A húsok közül előszeretettel fogyasztják a bárányt, a borjút és a szárnyasokat, sertést azonban hiába is keresnénk. A kávé is török kávé, vagy inkább törökösen főzött kávé, hiszen a görögök görög, a bosnyákok bosnyák kávénak nevezik.  A kávézaccot van, ahol megeszik, de hagyományosan jósolni szokás belőle. 

9./ Koszovó himnuszának a neve Európa, amelyet Mendi Mengjiqi komponált. A himnusznak nincs hivatalos szövege, csak zenei elemből áll, bár nem hivatalos szöveget készítettek hozzá. Azért esett erre a választás, mert így a többnemzetiségű államban nem sértenek meg egyetlen etnikumot sem.

 

10./ Koszovó egyik leghíresebb szülöttje Rita Ora énekesnő, aki Prisztinában látta meg a napvilágot 1990-ben. 

Ugyancsak nagyon büszkék arra, hogy 2016-ban – miután a NOB 2014-ben 205. tagjaként elismerte Koszovót – a riói olimpián Majlinda Kelmendi megnyerte Koszovó első olimpiai érmét, ami rögtön egy aranyérem lett.

rio-de-janeiro-brazil-7th-aug-2016-l-r-odette-giuffrida-ita-majlinda-gh845p.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://alitraveling.blog.hu/api/trackback/id/tr9712451767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.04.30. 08:33:26

@kewcheg: tényleg hajrá Szerbia? A vajdaságiak biztos megveregetnék a válladat (szívlapáttal).
A szerbek szerint Nagy-Szerbia odáig tart, ameddig a pópáik vezetésével egykor elvándoroltak. Tehát Szentendre is az övék.
De Pécs és Szeged minden Nagy-Szerbia térképen szerb területként van jelölve.
Lehet ennek tapsolni, csak hát a román mellett a szerb a legsunyibb, legalattomosabb, legbrutálisabb nép a Balkánon.

Nem szívem csücskei az albánok, különösen nem a koszovóiak (akik a legnagyobb maffiát alkotják, bárhova vetődnek Európában), de a szerbek se kispályások. A törökök lenyomták őket, aztán a magyarok ellen már a törökök mellett harcoltak, Mohács után a török mögött beavászkodva feldúlták a fél országot, aztán pár száz évvel később a Habsburgok oldalán erőszakolták gyilkolták a magyar gyerekeket, nőket a legkegyetlenebb módokon. 1848, majd 1944 magyarirtásai.
Az ortodox románnál és ortodox szerbnél még a moszlim török se volt rosszabb a magyarokhoz.

Neked ugatok nem a házat őrzöm 2017.04.30. 18:16:35

Akkor hogy utaznak pl,koszovóból spanyolországba? Milyen útevé kell?

Neked ugatok nem a házat őrzöm 2017.04.30. 18:17:46

Ne
künk kell oda vízum? mert magyaro. elismerte, de gondolom vizummentességet nem adott,

tg_mak 2017.05.01. 15:57:16

Nem kell vízum, sőt, már az újfajta (biometrikus) személy igazolvány is elég a belépéshez.
Kedves szerző, direkt írod mindenütt "sz"-szel Pristinát?

Alitraveling a Facebookon

Leírás

A blog az utazásaimról szól, ahol megfordulok a világban :)
Az utóbbi időkben ez bővül a túra beszámolókkal.  

>

Alitraveling posztjai a nagyvilágból :)

TÁMOGASD AZ OLDALT:

Google translate

Látogatóim

Flag Counter

Szerzői jog

A honlapon szereplő összes tartalom a szerző tulajdonát képezi. Bármilyen célra történő felhasználása csak előzetes írásbeli hozzájárulás esetén engedélyezett.

E-mail: alitraveling.hu@gmail.com 

Copyright © . Minden jog fenntartva.

süti beállítások módosítása