Egy nap Bergamóban

A Wizz Air menetrendszerinti járatainak és a tavaly járatmódosításnak köszönhetően most már Debrecenből ki lehet „ugrani” egy napra az észak-olaszországi Bergamóba. A jegyek árakat érdemes böngészni, és akkor megvenni, amikor egy útra akár 2500,- Ft-ért is meg lehet venni. Természetesen mindenki annyit fizet érte, amennyit neki megér, de minél olcsóbb, annál jobb. Debrecenből szerdán és vasárnaponként lehet repülni az olasz városba, és kb. 1 óra 30 perc a repülési idő Orio al Serio repülőtérre. 

Tiszta időben, fényes nappal repültünk, így megcsodálhattuk az Alpok gyönyörű, hófödte csúcsait is. Az idő még gyorsabban „elrepül” ennek köszönhetően. Az érkezés után a Milano Bergamo repülőtér termináljába érkezünk, amely egy fapados reptér. Sok utas száll itt át, vagy innen megy be Milánó városába. Azért szokás Milano Bergamo néven említeni ezt a várost, mert nyugodtan tekinthetjük Bergamót Milánó elővárosának, valamint sok utas, aki Milánóba szeretne utazni, ezen a repülőtéren száll le.

Bergamoba bejutni nagyon olcsó, egyszerű buszjegy váltásával megtehető. Két busszal van lehetőség bejutni a városba, illetve kijutni a Milano Bergamo repülőtérre. Ezek az 1-es jelzésű buszok, de érdemes odafigyelni, mert csak az 1C és az 1✈ jelzésű buszok közlekednek a repülőtér és Bergamo között. A végállomás az óvárosban, ahol a látnivalók egy része összpontosul.

A Milano Bergamo repülőtér előtt az 1-es buszra felszállva mentünk el az utolsó megállóig, ugyanis Bergamo látnivalói közül a legfontosabb a régi városrész, a Cittá Alta, amit a mai napig fal övez. Négy kapun keresztül juthatunk be a Felsővárosba. A fontosabbak a Sant’Agostino kapu, hiszen ezen a kapun jutunk be az óvárosba, ha busszal megyünk, valamint a Sant’Alessandro kapu. Ezen a kapun sétálunk keresztül, ha el szeretnénk jutni a Funicolarehoz, ami felvisz minket a San Vigilio várához. A 6 kilométer hosszú falnak az építését 1588-ban fejezték be. Letekintve a falról, csodálatos látvány tárul elénk. Beláthatjuk egész Bergamo városát.

A San Vigilio várba és kertbe siklóval is fel lehet menni, de szerintem sokkal többet látunk, ha gyalog megyünk. Sem a távolság, sem az út nem vészes, gyalog kényelmesen teljesíthető.

Talán Bergamo legszebb pontja a 13. században épült vár, ami a város legmagasabb dombján helyezkedik el. A vár egyik bástyáján keresztül, meredek lépcsőkön át vezet az út az épület tetejére, ahonnan lélegzetelállító a kilátás. Nem tipikus vár, de a panoráma mindenért kárpótol.

Az óváros sétálóutcája is hangulatos. Megbúvó templomok, kis üzletek, terek váltogatják egymást. 

Csakúgy, mint a legtöbb olasz városban, így Bergamo nevezetességei között sem maradhat ki egy hatalmas templom megnézése: ez a Bergamói dóm. A 15. században kezdődött az építése, de csak a 17. század végére készült el a Bergamoi dóm, amit Sant’Alessandro szentelt fel. A 19. században is jelentős alakításokat végeztek rajta. Kupolája és homlokzata 1866-ban készült el. 

A Santa Maria Maggiore mellett található a Colleoni kápolna. Bartolomeo Colleoni lebontotta a Bazilika egyik szentélyét, hogy felépítse a saját sírját. Kiválasztotta az egyik legforgalmasabb területet, a Piazza Doumot. Megbízta az akkori kor legismertebb művészét, Giovanni Antonio Amadeot, hogy készítsen egy gyönyörű kápolnát. A mestermű a mai napig Lombardia reneszánsz művészetének az egyik leggyönyörűbb nevezetessége.

img_20161113_110546.jpg

Torre Civica, avagy más néven Campanone, a középkori Bergamo szimbóluma. 52 méteres magasságával gyönyörű panorámában lehet részünk. A toronyban egy ultramodern lift is működik, de lépcsővel is megtehetjük az utat.

img_20161113_111249.jpg

img_20161113_110046.jpg

A nagyszerű építészeti munkának köszönhetően a Piazza Vechia és a Palazzo della Raggione tér nagyobbnak látszik, mint amekkora valójában. Ez a tér volt a központja Bergamo politikai és közigazgatási életének. A mai napig is ez a tér az óváros központja. Bergamo nevezetességei közül a Palazzo della Raggione egyike Olaszország legrégebbi városházáinak. Ez az egyetlen és hatalmas gótikus csarnok a Piazza Duomo és a Piazza Vecchia között helyezkedik el. Főhomlokzatát egy erkély díszíti, afölött pedig velencei Szent Márk-oroszlán látható, ami a 350 éves velencei uralmat szimbolizálja.

A Piazza Duomo a Piazza Vecchia folytatása, amit a Palazzo della Raggione választ el. Ezen az egészen kicsi téren találhatóak a legfontosabb épületek Bergamo látnivalói közül: a Santa Maria Maggiore Bazilika, a Colleoni – kápolna, a Bergamoi Dóm és a Keresztelőkápolna.

img_20161113_110502.jpg

Siklóval mentünk le az újvárosba, de ott a látnivaló sokkal kevesebb, mint az óvárosban. A Piazza della Libertán pihentünk, megittunk egy kávét. A hangulatos téren találhatunk parkot, hoteleket, fagylaltozót és nem messze egy szupermarketet is. Itt van az 1-es busz egyik megállója. Érdemes leszállni és egy pár percre leülni a padra, megfigyelni a nyüzsgő, olasz életet. 

Sétáltunk még egy kicsit a városban, majd az 1-es buszra felszállva kimentünk a repülőtérre. Mivel volt a gép késett, így bőven volt időnk, hogy felfedezzük, és bevásároljunk helyi ételekből az Orio Centerben. Ez Olaszország egyik legnagyobb bevásárló központjába. A repülőtér mellett, kb. 5 perc sétára található, ahova egy aluljárón keresztül juthatunk el. 

Ezzel véget ért az egy napos utunk. Mindent láttunk, amit szerettünk volna megnézni. Mindenkinek bátran ajánlom, hogy akár – Debrecenből is – érdemes egy napra kiugrani a Bergamóba.

Bergamó látnivalói egy térképen

A bejegyzés trackback címe:

https://alitraveling.blog.hu/api/trackback/id/tr4912261980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2017.02.17. 19:10:31

Imádjuk Bergamot, most utazunk harmadszor oda. Ha tehetek egy kis gasztronómiai kiegészítést:
lepcsankparty.blog.hu/2016/06/27/bergamoi_kostolo

Alitraveling a Facebookon

Leírás

A blog az utazásaimról szól, ahol megfordulok a világban :)
Az utóbbi időkben ez bővül a túra beszámolókkal.  

>

Alitraveling posztjai a nagyvilágból :)

TÁMOGASD AZ OLDALT:

Google translate

Látogatóim

Flag Counter

Szerzői jog

A honlapon szereplő összes tartalom a szerző tulajdonát képezi. Bármilyen célra történő felhasználása csak előzetes írásbeli hozzájárulás esetén engedélyezett.

E-mail: alitraveling.hu@gmail.com 

Copyright © . Minden jog fenntartva.

süti beállítások módosítása