Bécsi sörtúra
Bécsben már többször jártam, és mivel magáról a városról rengeteg infó van a neten, így ezt ki is hagynám. Ez volt a 12. bécsi kiruccanásom, de most egy újfajta szemszögből írnék a városról: a bécsi sörfőzdékről. (Előre is elnézést a képek minőségéért, de telefonnal készültek). 





2013 őszén jártam legutóbb. Amit akartam a városban, azt elintéztem, és hát esténként nem volt kedvem a szállóban ülni. Innen jött az ötlet, hogy felfedezek pár bécsi mikró-sörfőzdét. Összekötöm a kellemest a hasznossal. 





A wikipedia a segítségemre volt, így kiválasztottam azt az 5-7 főzdét, ami a belvárosban van, jónak tűnik, és gyalog is könnyen elérhetők.



Első állomásom a szállástól alig 10 percre fekvő Bauern Bräu (Gumpendorfer Str. 134-136). Egy világos Helles-sel kezdtem. Utóbb visszaemlékezve nem hagyott nyomott, így szerintem tipikus osztrák sör a sörtisztasági törvény alapján.



Ha Bécsben járunk, bűn lenne kihagyni a Mariahilferstraß-étól egy sarokra, (Siebensterngasse 19.) a hasonnevű utcáról nyíló SiebensternBrauerei-t. A nagyszerű kerthelyiséggel és magyar főpincérrel büszkélkedő főzde-söröző a hagyományos sörtípusok mellett nagy hangsúlyt helyez a különlegességekre. Igazi csemegének számít a rafináltan csípős Chilli-Bier-ük (tényleg érződik a chili, nem is bírtam meginni a 3 dl-t). Az aranysárga színű sör megfelelően ártatlannak tűnik, de ez ne szabad, hogy megtévesszen minket: ennek ellenére erős, nagyon erős. Egy leheletnyi főtt zöldség is érződik benne, elsősorban a mexikói chilis paprika. 




Ha szerencsésebb pillanatban érkezünk – szerencsére nekem volt alkalmam –, a Bamberger Rauchbier mellett az India Pale Ale-t is megkóstolhatjuk. ez a brit kolóniákról származik. Erősebb komlóból főzték, hogy a hosszú hajóutat kibírja Indiáig. Azért hogy, az íze minél jobban megőrződjön, magasabb alkoholtartalommal állították elő, így megőrízve az eredeti ízeket. A mai IPA már nem olyan erős, mint korábban (5%); aromás illata az amerikai komlónak köszönhető.
Kifelé menet pedig a sörautomatából hazavihetjük palackozva azt, amelyik a legjobban ízlett.



A harmadik ívó a Plutzerbräu, a  Schrankgasse 2. szám alatt. Viszonylag kevés sört főznek, én egy világost (Helles) kóstoltam meg. A sör színe aranysárga, és nagyon iható lager. A komló érződik az aromában; 5% az alkoholtartam. Az összes sör az 1516-os német tisztasági sörtörvény alapján készül. Ezen kívül kapható még Dunkles és G’mischtes (keverék).




A Wieden Bräu-ban (Waaggasse 5.) főzött Wieden Braäu Helles egy testes, ezáltal kicsit kesernyékesebb, alsó erjesztésű, szűretlen sör. A másik fő típus, az a Dunkles, mely egy sötét, kiegyensúlyozott malátával rendelkező, alsó erjesztésű sör. Szezonális sörök is kaphatók, de ott jártamkor nem voltak.




Az Operaház mögötti 1516 (Schwarzenbergstraße 2.) kevésbé lokális, tradicionális sörfőzde. A főzőházban itt is kompjúter-vezérelte ódon rézüstök dolgoznak, ám itt nem ugyanazokat a söröket főzik. Ide már behatolt az amerikai stílusú sörfőzés, és erős, sűrű, nagyon ízes posztmodern söröket főznek. A 10 százalékos fekete, ír típusú Foreign Extra Stout mellett ihatunk szederrel főzött ale-t, háromféle gabonából főzött, Cascade komlóval fűszerezett weissbiert, és itt csapolják Bécs legeslegjobb sörét: a Victory Hop Devil India Pale Ale-t, amit egy pennsylvaniai sörfőző receptje alapján főznek háromféle komlóból, szárazkomlózással, igazi komlótobozokat is felhasználva, olyan csodálatosan keserűre, hogy szinte világít.



Utolsó állomáson az 1516 mellett található Schwarzenberg Stadtbrauerei (Schellinggasse 14.). A Helles aranysárga színű, nagyon iható lager. A Weizenbier (búzasör) gyümölcsös, és kicsit csípős, enyhe búzasör, melyet az eredeti bajor recept alapján főznek. Sajnos itt lemerült már a telefonom, és nem tudtam képet készíteni.

Ezen kívül tervben volt még a Salm Bräu (Rennweg 8.) de ezt időhiány miatt ki kellett hagynom (távolabb esett a többitől – de majd februárban pótlom).

A bejegyzés trackback címe:

https://alitraveling.blog.hu/api/trackback/id/tr916099068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Alitraveling a Facebookon

Leírás

A blog az utazásaimról szól, ahol megfordulok a világban :)
Az utóbbi időkben ez bővül a túra beszámolókkal.  

>

Alitraveling posztjai a nagyvilágból :)

TÁMOGASD AZ OLDALT:

Google translate

Látogatóim

Flag Counter

Szerzői jog

A honlapon szereplő összes tartalom a szerző tulajdonát képezi. Bármilyen célra történő felhasználása csak előzetes írásbeli hozzájárulás esetén engedélyezett.

E-mail: alitraveling.hu@gmail.com 

Copyright © . Minden jog fenntartva.

süti beállítások módosítása