Varsó - Warszawa

Időben ért a gép Varsó Chopin repülőterére. Poggyászt könnyen megkaptam, majd útlevél ellenőrzés után beléptem újfent az EU-ba. Busszal bementem a központba, ahol értesültem, hogy a másnap esti gépem törlésre került. Áttették volna hétfőre, de mivel dolgom volt már azon a héten, így inkább a pontban való visszatérítést választottam. Vonattal terveztem a hazajövetelt. Érdekesen alakult a jegyvétel: elsőkörben mondtak egy irreális magas összeget (467 PLN = kb. 32.000 Ft). Minden pénzt beváltottam, és mire visszamentem nagy szerencsémre egy másik jegypénztáros lelt még nekem a €29-os, kedvezményes jegyet. Ez 21:10-kor indult és másnap fél 9-kor ér Budapest Keletibe.
Volt tehát egy fél napom arra, hogy szétnézzek a városban. Előzetesen sejtettem, hogy nagyjából ez elég lesz arra, hogy Varsót felfedezzem.


Habár a varsóiak sokáig ellenszenvvel követték a Kultúrpalota(Pałac Kultury i Nauki) építését, ma mégis Varsó jelképének számít. Az épületkolosszust 1952 és 1955 között emelték Sztálin utasítására, a terveket egy szovjet-lengyel építészgárda készítette a moszkvai Lomonoszov Egyetem mintájára. Elkészültekor a Kultúrpalota a második legmagasabb épület volt Európában: 230,68 m, beleértve a csúcsát is, 42 emelet, 3288 helyiséggel, 1 millió m3 beépített térfogattal. Lengyelországban még most is ez a legmagasabb épület. A 30. emeletre, 114 m-es magasságba lifttel juthatunk fel, innen gyönyörű kilátás tárul a szemünk elé a városra. Az ezredfordulón a Kultúrpalotában avatták fel Európa második legnagyobb óráját. A négy számlapjának átmérője 6-6 m. Az épületkomplexumban három színház működik, több múzeum, uszoda és a gigantikus méretű 3200 férőhelyes kongresszusi tere. A Kultúrpalota előtti Felvonulási téren zajlottak egykor a kommunista pártvezetés elitjének integetése közepette a nagyszabású felvonulások. Ennek emlékét őrzi a 
főbejárat előtti masszív kőtribün.


Az Óvárosi piactér (Rynek Starego Miasta) középpontjában a Szirén áll, Varsó városának címeralakja. Ezt a félreismerhetetlenül romantikus vonásokat hordozó, felfegyverzett, bronz sellőszobrot 1850 körül alkották. Csak nem nemrégiben került újra ide, hagyományos helyére. Az Óvárosi piacteret szegélyező módos polgárházakban éttermeket, galériákat, ékszerüzleteket és számos szuvenírboltot található. Az ul. Waski Dunaj sarkán áll az Óváros legrégebbi és egyik legszebb háza a Szent Anna-házA piactér négy oldalát a négyéves "Nagy Szejm" résztvevői után nevezték el. A nyugati oldal névadója Hugo Kołłątaj felvilágosult filozófus, Európa első nevelési minisztériumának megalapítója. A tér északi oldala Jan Dekertnevét viseli. Ő Varsó főpolgármestere és a polgárjogok védelmezője volt. A keleti oldal Franciszek Barssról kapta a nevét, ő is a polgárjogok élharcosa volt. A déli oldal névadója Ignacy Zakrzewski, a városi képviselőtestület elnöke.


Az Óvárosbantalálható a Vár térKirályi palotával, s a közepén emelkedő 22 méter magas emlékoszlop III. Waza Zsigmond király szobrával, aki arról volt nevezetes, hogy a XVI. században Krakkóból Varsóba helyezte át az ország fővárosát


Az Ismeretlen Katona sírja közelében álló pompás épület, amely 1899 és 1903 között a Művészeti Egyesület székházaként épült, már csak építészeti értéke miatt is megér egy látogatást. 
Az ún. Királyi útvonal (Nowy Swiat ) reprezentatív szakasza rengeteg elegáns üzlettel, könyvesbolttal, kávézóval és étteremmel. Amíg a Krakowskie Przedmiescie úton látható paloták többnyire a XVII. és XVIII. századból származik,  addig  a Nowy  Swiat  mentén  elhelyezkedők  XIX.  századi polgárházak, illetve kastélyok, míg a Királyi útvonalnak az Aleje Jerozolimskie úttól délre fekvő szakaszán emelkedők már a XX. századból származnak. Egy kissé távolabb, a Visztula felé tűnik  szemünkbe a Nemzeti Múzeum hatalmas épülettömbje, ahol számos más értékes látnivaló mellett különösen figyelmet érdemelnek a lengyel régészek által Szudánban feltárt híres Farasi falfreskók, valamint a Lengyel Hadtörténeti Múzeum épületei.


A Krakowskie Przedmiescie úton egymást érik az egykori mágnás paloták és kastélyok, amelyek napjainkban többnyire valamilyen közfunkciót töltenek be, s itt van a Varsói Tudományegyetem, a Lengyel Tudományos Akadémia székháza, előtte Mikołaj Kopernikusz szobrával.


 Varsó lendületes ütemben fejlődő nagyváros, számos luxusszállóval, elegáns üzletekkel és a legkülönbözőbb szolgáltatóintézményekkel. Amennyiben érdekel a színház, a jó vendéglátás, szeretsz bevásárolni, szívesen jársz múzeumba vagy bolhapiacra, úgy egyetlen más lengyel város sem kínálja a választási lehetőségek olyan gazdag tárházát, mint Varsó.

A bejegyzés trackback címe:

https://alitraveling.blog.hu/api/trackback/id/tr146099113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Alitraveling a Facebookon

Leírás

A blog az utazásaimról szól, ahol megfordulok a világban :)
Az utóbbi időkben ez bővül a túra beszámolókkal.  

>

Alitraveling posztjai a nagyvilágból :)

TÁMOGASD AZ OLDALT:

Google translate

Látogatóim

Flag Counter

Szerzői jog

A honlapon szereplő összes tartalom a szerző tulajdonát képezi. Bármilyen célra történő felhasználása csak előzetes írásbeli hozzájárulás esetén engedélyezett.

E-mail: alitraveling.hu@gmail.com 

Copyright © . Minden jog fenntartva.

süti beállítások módosítása