Lima

Peru lakosságának majdnem egyharmada Limában, az ország hatalmas, nyüzsgő fővárosában él. Ez az eleven történelmi város fenséges gyarmati épületekkel, nagyszerű múzeumokkal várja a látogatókat. Az Egyenlítőtől mintegy 12 fokra délre fekvő, trópusi égövi Lima ritkán tűnik igazán trópusinak. A város felett áprilistól decemberig, sajnos ezt én is személyesen tapasztaltam meg, a garua nevű hűvös, szürke köd ül, amelyet a hideg Perui-áramlat hoz magával az Antarktisz felől.
 kepatmeretezes_hu_img_20190706_151756.jpg

A város központja

A város szíve a Plaza de Armas (Hősök tere), ami egyidős a várossal. Legrégebbi látványossága a tér közepén álló bronz szökőkút.

img_20190706_124657.jpg

A tér számos jelentős történelmi esemény szemtanúja volt: itt volt az első bikaviadal, itt végezték ki a spanyol inkvizíció által halálra ítélteket, és itt kiáltoták ki Peru függetlenségét 1821-ben

A tér ÉK-i oldalán áll a Palacio de Gobierno (Elnöki palota), melynek helyén Pizzarro felépítette az első kormányzati épületet az 1530-as években. A palota előtt minden délben őrségváltás van, mely szerintem sokkal látványosabb, mint pl. a brit. Egy kb. 30 perces élő zenés show-t adnak elő. 

A tér déli oldalát a katedrális uralja. A reneszánsz stílusban épült templomot 1755-ben fejezték be: homlokzatát és a belső teret bonyolult faragások díszítik. Francisco Pizarro teste évszázadokig a kriptában volt eltemetve, de ma már külön kápolnában nyugszik.

A tér ÉNY-i részén a Municipalidad (Városháza) uralja.

kepatmeretezes_hu_img_20190706_151812.jpg

A tértől egysaroknyira található az Iglesia de Santo Domingo (Szent Domonkos templom). A limaiak körében nagy tiszteletnek örvend a templom, mivel 3 helyi szent maradványait is őrzi:

  • Limai Szent Róza (1586-1617), aki az amerikai kontinens első szentje volt

    kepatmeretezes_hu_img_20190706_145021.jpg
  • Poresi Szent Márton (1579-1639), aki a kevés fekete szentek egyike
  • San Juan Macias, aki Peruban végzett misszionárius munkát.

kepatmeretezes_hu_img_20190706_145036.jpg

Az elnöki palota háta mögött áll a Casa Alliaga, a legrégebbi, ma is lakott magánház Limában. A telket Pizarro adományozta helyettesének, Jeronimo de Alliagának és azóta is ennek a családnak a birtokában van. Ma a 17. generáció él a házban, amelynek egy része látogatható: fényűző belsőt rejt a kívülről viszonylag egyszerűbb épület. 

A tértől két tömbnyire áll a város egyik legérdekesebb temploma, a Monasterio de San Francisco (Szent Ferenc-kolostor), ahol ma is kb. három tucat szerzetes él. A templom legfőbb látványossága a csontokkal teli katakomba: a katakombákat a gyarmati időben temetőnek használták. A nemeseket és a gazdagokat a templom padlója alá, vagy a kápolnák falában kialakított fülkékbe; a többiek földi maradványait pedig a katakombákban helyezték el – lúggal feltöltött nagy gödrökben.

A tömegsírokból a régészek kb. 250.000 csontot tártak fel, melyeket később csonttípusok szerint csoportosítottak: combcsontok az egyik gödörbe, koponyák a másikba. Egyes gödrökben a csontokat mintákba rendezták. A fülkéket még ma is temetkezési célra használják, de ezeket ma már a kolostorban élő szerzeteseknek tartják  fenn.

A városban rengeteg koloniális, gyarmati sorból származó épület van még, 

amelyeket szépen felújítottak, megőrizve eredetiségüket. 

A városközponttól távolabb

A Hősök terétől kicsit távolabb is akadnak látnivalók: a Jiron de la Union sétálóutca öt háztömb hosszan halad: két oldalán 19-20. századi házak sorakoznak. 

Az Iglesia La Merced (La Merced-templom) egyidős Limával: többször újjá kellett építeni, így a mai templom az a 18. századból való. 

Ha a Paseo de Republica-n megyünk lefelé, akkor előbb elérjük a Plaza San Martint, ahol középen San Martin impozáns lovas szobra áll. A szobrot Spanyolországban készítették, de a szobrász egy kicsi lámát is elhelyezett a fején.

Kicsivel később pedig a bíróság impozáns épületéhez érünk. 

img_20190706_103839.jpg

A Parque de la Cultura területének nagy részét a Museo Arte de Lima (Limai Művészeti Múzeum) foglalja el, melyet Gustav Eiffel francia épírész tervezte, aki Peruban számos épületet álmodott és valósított meg. A múzeumban Kolumbusz előtti kortól napjainkig mindne kor műtárgya képviselteti magát. 

Látótávolságra van tőle a Museo de Arte Italianot (Olasz Művészetek Múzeuma), melyet szép külső mozaikok díszítenek, és a Peruban élő olaszok adományozták a múzeum anyagát 1921-ben, a függetlenség 100 éves évfordulójára. 

Innen nincs már messze a kicsi, de könnyen felismerhető Barrio China (kínai negyed). A negyed bejáratát a Kínai kapu jelzi. A legnagyobb kínai közösség Dél-Amerikában Limában él, akiknek az ősei a 19. században érkeztek a városba. 

Miraflores

Az 1930-as években a tehetős limaiak főleg tengerparti üdülőhelynek és kellemes vidéki menedéknek használták Miraflorest. Ma már minden, csak nem külvárosi terület. A Kennedy-park a negyed egyik legnépszerűbb parkja, ahol árusok tömege pakol ki, és a mini amfiteátrumban különböző rendezvényeket szerveznek szinte minden este.

A Csendes-óceánra néző sziklák Lima egyik legnépszerűbb szabadtéri látványossága. A bátrabbak siklóernyővel is felszálhatnak, és a magasból is megcsodálhatják a sziklás partot és a hullámzó óceánt.

img_20190726_132031.jpg

img_20190726_134731.jpg

A part déli részén áll a fekete-fehér csíkos világítótorony, ami a hajózás évszázadai előtt tiszteleg. 

A Parque del Amor, vagyis a Szerelem parkját Valentin napon adták át. A park közepén „A csók” c. szobor áll. A kagyózó mozaikokból kirakott padokon pedig szerelmesek nevei vannak feltűntetve. 

A Larcomar bevásárlóközpontot 3 szinten a sziklába építették, így felülről alig látszik. Ma luxus üzletek és étternek, kávézók vannak, ahonnan remek kilátás nyílik az óceánra.

img_20190726_151657.jpg

A sorozat további cikkei: 

Hogyan szervezzünk meg egy perui utat? 

vesd az Alitraveling blogot a Facebook oldalán is, hogy még több utazással és utazás

életérzéssel kapcsolatos információról értesülj első kézből!  

Az Alitraveling blog már az Instagramon is aktív!

A bejegyzés trackback címe:

https://alitraveling.blog.hu/api/trackback/id/tr8015000678
Nincsenek hozzászólások.

Alitraveling a Facebookon

Leírás

A blog az utazásaimról szól, ahol megfordulok a világban :)
Az utóbbi időkben ez bővül a túra beszámolókkal.  

>

Alitraveling posztjai a nagyvilágból :)

TÁMOGASD AZ OLDALT:

Google translate

Látogatóim

Flag Counter

Szerzői jog

A honlapon szereplő összes tartalom a szerző tulajdonát képezi. Bármilyen célra történő felhasználása csak előzetes írásbeli hozzájárulás esetén engedélyezett.

E-mail: alitraveling.hu@gmail.com 

Copyright © . Minden jog fenntartva.

süti beállítások módosítása