Praktikus tanácsok perui utazáshoz

Dél-Amerika eddig szűz volt a térképemen, mivel elsősorban eddig Ázsia felé utazgattam. Egy ideje már tervezgettem Dél-Amerikát, és azon belül is Perut. Hosszas előkészület, tervezgetés előzte meg az utat, mire összeállt a teljes program. Mielőtt belevágnék a részletes leírásba, ebben a posztban praktikus információkat osztok meg, amik esetleg megkönnyítik másoknak is a szervezést, tervezést.

Könyvek

Minden út előtt érdemes felkészülni, hogy mi az amit helyben meg szeretnénk nézni. Szerencsére Peruhoz elég sok magyar nyelvű könyv is rendelkezésre áll, amelyek részletesen bemutatják az ország látnivalóit. Sajnos ezek nem naprakészek, de a leírások hasznosak belőlük. Naprakész információ csak angolul érhető el. Idén jelent meg a Lonely Planet legújabb kiadványa Peruról, mely minden fontos infót tartalmaz.

peru4_1.JPG

peru5_1.jpg

A magyar nyelvű könyvek, amelyeket elolvastam az út előtt és nagy segítségre voltak a felkészülés során:

Peru - Utazás előtt, alatt, után... helyett?

peru1.JPG

Joe Yogerst Vance Jacobs Rob Rachowiecki: Peru - National Geographic Traveler

peru2.JPG

Gyarmati János: Peru és Bolívia - az inkák földje - Az inkák földje

peru3.JPG

Peru időjárása, avagy mikor a legjobb menni?

Mivel Peru a déli féltekén fekszik, magashegyek között, így igen változatos az időjárása. Alapvetően két fő évszak van: az esős (novembertől áprilisig) és a száraz (májustól októberig). A part mentén száraz sivatagok húzódnak a hideg Humboldt-áramlat hatása miatt. Télen köd és a garua – gyengén szitáló eső – a gyakori, amit Limában én is tapasztaltam. A sivatagban télen is meleg van: Nazcában és Arequipában 30 fok körüli hőmérséklettel kell ilyenkor számolni, azonban a szárazföld belsejében egyre hidegebb van: az Andokban 20°C-ról 2°-ra, vagy 0 fok alá is csökkenhet egyetlen nap alatt.

A legideálisabb szerintem a június-július-augusztus, mivel ilyenkor esik a legkevesebb csapadék és kiszámíthatóbb egy picivel az időjárás.

DK-Ázsiával ellentétben Peruba nem lehet egy kis hátizsákkal elmenni, mivel látható, hogy országon belül rettentő eltérő időjárásra és hőmérsékltre kell számítani, így nekem is be volt pakolva a tavaszias, nyárias és télies ruha is. Pl. 4215 m magasan az Andokban sapkában, sálban, kesztűyben aludtam a sátorban, úgy, hogy a vastag pollár pullóverem és nadrágom is rajtam volt. 

Beutazási feltételek, vízum

Szerencsére magyar állampolgároknak 90 napig vízum mentes az orszég, azonban az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie Peruból történő kiutazást követően.  A belépéskor az útlevélbe pecsételt dátum a mérvadó. 

 img_20190807_125208.jpg

Peru pénzneme

A perui sol (spanyolul: sol) Peru jelenlegi hivatalos pénzneme, váltópénze a céntimo (egy sol = 100 céntimo). A pénz neve utal Peru történelmi pénznemére, a 19. századtól 1985-ig használt solra. A sol spanyolul napot jelent, mely a hatalom isteni szimbóluma a perui hagyományokkal, kapcsolatot teremtve. A név egyben utal a korábban használt pénz, az inti nevére is: Inti az inkák napistene volt.

A pénzváltás bankban, illetve valamivel kedvezőbb árfolyamon a pénzváltóknál (casa de cambio) történik. Az amerikai dollár (USD) gyakorlatilag második fizetőeszközként működik. Kártyás fizetési lehetőség a turisták által látogatott helyeken egyre elterjedtebb, de továbbra sem magától értetődő. Kártyás vásárlásnál sok helyen 5% kezelési költséget számítanak fel.
 

forrás: innen

1 sol kb. 80-90,- Ft. A nagyobb címleteket, mint pl. a 100 solost mindig alaposan megvizsgálják, hogy nem hamis-e. Célszerű felváltatni őket, mert nem minden esetben tudnak visszaadni. A 200 sol a legmagasabb címlet, de azt elvétve használják.

Szállás 

Én a booking.com-on keresztül szoktam foglalni. Elsődleges szempont volt, hogy vűrosközpontban legyen és min. 8.0-as értékelése legyen. Aludtam hostelben, szállodában, panzióban is. 

Oltások

A szanitáció, a közegészségügyi állapototok hagynak ugyan kívánnivalót maguk után, ám kellő elővigyázatosság esetén nincs ok komoly aggodalomra. Kötelező védőoltás nincs, azonban az ajánlott védőoltások közül a konkrét úti célnak megfelelőt célszerű felvenni (pl. esőerdei túra esetén sárgaláz elleni oltás, maláriatabletta).

A tengerszint feletti magasság miatt egészségügyi kockázattal jár Cusco meglátogatása azok számára, akik hajlamosak valamilyen szív- és érrendszeri betegségekre. Az egészséges utazóknak is kellhet egy kis idő, hogy Cuscoban alkalmazkodjanak a magassághoz. Pl. az inka túra feltétele, hogy indulás előtt 3 nappal már Cuscoban kell lenni, hogy aklimatizálódjon szervezet.

 SIM kártya 

Több szolgáltató is van, én. BTEL-nel vettem 30 solert egy korlátlan internettel rendelkező SIM kártyát. 

 

Utazás Peruba és Perun belül

Én az Air Canada légitársasággal mentem Bécsből Torontón keresztül, így az út 2x8 óra volt; picivel hosszabb, mint ha valamelyik európai városból közvetlenül mennék; ellenben fele annyiba került. Rengeteg böngésztem a társaságok oldalait, a keresőket, míg végül az AC járata mellett döntöttem. Jó választás volt végül is, az ellátás tényleg magas színvonalú, az ülések kényelmesek, a személyzet kedves volt a Bécs-Torontó járaton; sajnos a Toronto - Lima járatot a AC leányvállalata, az Air Canada Rouge teljesítette, ami egy régebbi géppel repülte az utat, és az alkoholért már fizetni kellett, de ennek ellenére kibírható volt az út. A gép éjjel érkezett, így a határon gyorsan átértünk és a poggyászok is rendben voltak. A szállás által küldött taxis már várt, és kb. 40 perc alatt lehet eljutni a reptértől Miraflores negyedig, ahol a szálloda volt. 

Országon belül jól kiépített távolsági buszok vannak: a Cruz del Sol-lal és a Peru HOP-pal kényelmesen be lehet járni az országot. Én utóbbit választottam, mert útközben azokon a helyeken is megállt, ahova amúgy is el szerettem volna menni, és nem utolsó sorban kényelmes, jó buszaik vannak. Az éjszakai járatokkal rengeteg időt meg lehetett spórolni, valamint a buszon állandó guide van, aki folyamatosan, mindenről tájékoztat.

img_20190707_090544.jpg

img_20190707_100333.jpg

A Cruz del Sol-lal egyszer utaztam, de panasz erre sem lehet. A VIP ülések olyanok, mintha repülőn lennénk: beépített monitor az előző ülésben, lábtartó, USB csatlakozó.

A nagyobb távolságokat, mint pl. a Cusco – Lima útvonalat már célszerűbb repülővel megtenni, vagy ugyanígy a dzsungelbe is azzal a legkönnyebb eljutni.

 

Mennyi időre menjünk Peruba?

Peru területét nem szabad alábecsülni, 13x akkora, mint Magyarország, így egy hosszú hétvégére nem célszerű eljönni. Ha azonban a fontosabb látnivalókat körbe akarjuk járni, akkor 2-2.5 hét a minimum. Vannak olyan látnivalók, amelyeket ne lehet kihagyni (mint pl. a Machu Picchu), ugyanakkor igyekeztem olyanaokat is betenni, ahova kevesebben mennek el (pl. Nazca környéki nazca kultúra látnivalói, vagy a Szivárvány-hegy). Több heti tervezgetés után állt össze az alábbi útiterv. Ha a Húsvét-szigetet kiveszem a programból, akkor az út kényelmesen megvalósítható 2,5 hét alatt

Útvonal

  • 1. nap: indulás
  • 2. nap: érkezés hajnalban + Lima óvárosa
  • 3. nap: Chincha alagút, Paracas (Peru HOP-pal)
  • 4. nap: Ballestas-szigetek, Paracas Nemzeti Park, Huacachina (Peru HOP-pal, majd este Cruz del Sol-lal Nazca)
  • 5. nap: Nazca (éjszakai busszal Arequipa-ba)
  • 6. nap: Arequipa
  • 7. nap: Colca-kanyon
  • 8. nap: Titicaca-tó (Peru HOP-pal, majd éjszakai busszal Cusco)
  • 9. nap: Cusco
  • 10. nap: Szivárvány-hegy
  • 11-12. nap: Szent völgy (bérelt autóval)
  • 13-16. nap: inka túra
  • 17. nap: repülés Limába
  • 18. nap: repülés a Húsvét-szigetre
  • 19-20. nap: Húsvét-sziget felfedezése
  • 21. nap: délelőtt Hanga Roa, délután repülés Limába (Santiagón át)
  • 22. nap: Lima
  • 23. nap: indulás haza
  • 24. nap: érkezés

Programok szervezése

Ezen sokáig vaciláltam, de végül előre lefoglaltam őket, hogy ne helyben kelljen velük foglalkozni. Igazából olyan minimálisan olcsóbb helyszínen, hogy nem volt különbség. Az összes helyi programot a findlocaltrips.com oldalon keresztül foglaltam le a 4 napos inka túra kívételével. Az inka túráról majd külön lesz cikk, és abban leírom, hogy hogy lehet megszervezni. 

ÁRAK/fő

Machu Pichu megközelítése: több módon lehet megközelíteni:

1./ legolcsóbb: 2 napos-buszos túra (busszal Hidroelectricáig, onnan 10 km gyaloglás Aguas Calientesbe, másnap reggel pedig vagy busszal fel vagy pedig 5-től mászás az inkák lépcsőjén)
2./ legoptimálisabb: vonattal 1 nap (ha önállóan szervezed, lehet több nap is) vagy szervezett túra keretében, mely tartalmazza a vonatot, szállást, belépőt: kb. 350 USD
3./ legérdekesebb, legfáraszóbb: a 4 vagy 5 napos Inka ösvény túrán át - ez nagyon hamar betelik. Én a júliusi túrát előző év október elején foglaltam le, és október közepére beteltek a júliusi helyek. A mi nyarunk idején hónapokkal előre le kell foglalni. 

Machu Picchunál 2 turnus van, délelőtt-délután, de igazán nem nézi senki, nem kezdik el kiüríteni turnusváltáskor.

Huayna Picchu

Turnusonként 200 jegyet adnak el Huayna Picchu-ra, az inka romváros "feletti" hegyre, ahonnan nemcsak pazar a panoráma, hanem egy befejezetlen inka erődöt is rejt - a jegyet érdemes előre megvenni, mivel hamar elfogynak - aki pedig tériszonyos, többször is gondolja meg, hogy felmegy-e, a biztonsági korlát itt nem ismert fogalom. Belépő: 75 USD

Ami kimaradt…

  • Az ország északi része… Az Amazónasz vidéke pl. de ezekre min. 1 hét kellett volna még.
  • Titicaca-tóra több időt szánni
  • Arequipa környékén megmászni a Mistit (a világ legkönnyebb 6000 méteres hegye, melyhez felszerelés sem szükséges)

vesd az Alitraveling blogot a Facebook oldalán is, hogy még több utazással és utazás életérzéssel kapcsolatos információról értesülj első kézből!  

Az Alitraveling blog már az Instagramon is aktív!

A bejegyzés trackback címe:

https://alitraveling.blog.hu/api/trackback/id/tr9814988592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rensenbrink12 2019.08.10. 15:01:21

Nagyon klassz beszámoló, köszönöm.

Alitraveling a Facebookon

Leírás

A blog az utazásaimról szól, ahol megfordulok a világban :)
Az utóbbi időkben ez bővül a túra beszámolókkal.  

>

Alitraveling posztjai a nagyvilágból :)

TÁMOGASD AZ OLDALT:

Google translate

Látogatóim

Flag Counter

Szerzői jog

A honlapon szereplő összes tartalom a szerző tulajdonát képezi. Bármilyen célra történő felhasználása csak előzetes írásbeli hozzájárulás esetén engedélyezett.

E-mail: alitraveling.hu@gmail.com 

Copyright © . Minden jog fenntartva.

süti beállítások módosítása