Mendei Pünkösd túra

A TápióSZelei Természetbarátok Teljesítménytúra Kupa 4. állomását rendezték meg Pünkösd a hétvégéjén. Mivel előző hétvégén sikeresen teljesítettem a Kinizsi 100-as 100 km-es túrát (lényege, hogy 100 km-t kell gyalogolni 24 óra alatt Békásmegyertől Tatáig a Pilisen és a Gerecsén keresztül), így ezen a hétvégén a legrövidebb túrán indultam csak.

A túra Sülysápról indult, a művelődési házból. Most jártam először a településen, de nagyon tetszett. Több szobor, emlékmű is található az Árpád-kori alapítású településen. 

Kereszteztük a Tápió folyót, majd a világháborús emlékmű mögött már a város fő látnivalója az 1489-ben épült, gótikus stílusú római katolikus Kisboldogasszony templom található.

Köves, enyhén emelkedőn kanyarodott az út, ahol a helyi tanösvény egyik táblája Sülysáp és a Tápió vidékét mutatta be. Nem sokkal később elértük a temető itteni bejáratát, ahol a Fiumei Tanulmányok Társasága által az itt elhunyt 129 olasz polgár emlékére állított olasz emlékmű áll. 

Innen már csak pár száz méter volt az 1. ellenőrzőpont, a Tápiómenti Bemutató Csillagvizsgáló. Innen rövidesen az aszfalton folytatódott a túra, majd nem sokkal később újra földúton haladtunk.

Erdős, vetőmagos területen haladtunk, de sok látnivaló nem akadt. Ekkor már erősen sütött a nap is, így a hőség kezdett elviselhetetlenné válni. Fel-le, jobbra-balra kanyarodott az út a vetés mentén. Változatosnak kevésbé volt az, de a pipacsok szépek voltak. A Mária-völgy után elértük a 2. ellenőrző pontot is. 

Kisebb-nagyobb emelkedők következtek, amelyek megtörték a monoton hosszú egyeneseket. Látnivaló itt már alig akadt, és árnyék sem volt már.

Ráadásul tetézte a bajt, hogy többször is elhaladt mellettünk egy utánfutós traktor, aki a homokot felverte. Menekülni kellett előle, hogy ne lélegezzük be. 

Az útvonalleírás jó volt, mivel turistajelek nem voltak, így az itinert kellett követni, hogy kanyarodjunk el jobbra a vetés között. Újra egy gyümölcsös mellett haladt az út, egészen addig, amíg el nem értük a vízmű területét. Szerencsére itt már árnyékos, erdős terület következett, kisebb lejtővel, majd az út megérkezett Mendére.

img_20170603_104502_1.jpg

Néhány ugatós kutya társaságában értük el a mendei evangélikus templomot, ami a túra végét jelentette, mely ilyenkor pünkösd idején csodálatos, egyedülálló szellemi öröksége hazánknak. Csak itt és csak három napig látható a Mendei templomdíszítés

A gyülekezet tagjai nemük és életkoruk szerinti munkamegosztásban nyolc nyárfát állítanak fel Isten házában. A férfiak feladata a fák kivágása, szállítása, elhelyezése, az asszonyok pedig felékesítik a növényeket. Az idősebbek irányítanak, hozzák a kendőiket, kézimunkáikat, csipkéiket. A díszek régebben asszonyviseletekből álltak: szalagokból, menyecskekendőkből, fejkendőkből. Ezeket az 1940-es évektől jellemzően hímzett és horgolt kézimunkákkal váltották ki, amelyeknek a mai napig változatos a mintája, motívumkincse. 2011-ben a mendei templomdíszítés felkerült a Szellemi Tulajdon Nemzeti Jegyzékére és megváltoztatta a közösség életét. Az utóbbi években a fákat már pénteken felállítják a templomban, a virágok pedig szombat délelőtt kerültek fel az oltárkerítésre.

A túra adatai:

adatok_4.jpg

img_20170604_100930.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://alitraveling.blog.hu/api/trackback/id/tr4312563053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Alitraveling a Facebookon

Leírás

A blog az utazásaimról szól, ahol megfordulok a világban :)
Az utóbbi időkben ez bővül a túra beszámolókkal.  

>

Alitraveling posztjai a nagyvilágból :)

TÁMOGASD AZ OLDALT:

Google translate

Látogatóim

Flag Counter

Szerzői jog

A honlapon szereplő összes tartalom a szerző tulajdonát képezi. Bármilyen célra történő felhasználása csak előzetes írásbeli hozzájárulás esetén engedélyezett.

E-mail: alitraveling.hu@gmail.com 

Copyright © . Minden jog fenntartva.

süti beállítások módosítása