Perm
A vonat pontban 9:25.kor megérkezett (moszkvai idő szerint, ami permi időben 11:25). Itt már 4 órával vagyok előrébb Magyarországhoz képest. A vonatokról, a jegyvásárlásról később majd lesz egy külön poszt képekkel, videóval.
Kátya, a Couchsurfingen keresztül megismert lány az állomáson várt. Egész pontosan a kocsinál. Busszal elmentünk hozzá, lecuccoltam, majd nyakunkba vettük a várost.
Perm Oroszország európai területének utolsó nagyobb városa. Az 1 milliós városban nincs olyan sok látnivaló, de ennek ellenére megéri megállni itt. 1723-ban alapította I. Péter a Káma folyó mentén. Jelentőségét kiemeli, hogy Csehov Három nővér dámája itt játszódik, és Pasternak Zsivágó doktort is ide küldi el a művében. A II. vh. alatt jelentős katonai támaszpont volt, és az orosz külügyminiszter után Molotovnak nevezték át a várost. A szovjet időkben Perm közelében működött az egyik legnagyobb orosz gulág tábor, a Perm-36. (Sajnos saját jármű nélkül olyan körülményes, bonyolult és drága lett volna a megközelítése, hogy erről le kellett mondanom). Ma a balett iskolája az egyik leghíresebb egész Oroszországban, és jelentős kulturális központtá nőtte ki magát Moszkva és Szentpétervár mellett. Este Csajkovszkitől A diótörő c. balett előadást néztem meg Permi Balett és Operaszínházban.
IMG_0338.JPG
Hasonlóan Nizhny-hez, itt is nagy segítség volt, hogy Kátya velem tartott. Bár Permben egyedül is könnyebb lett volna közlekedni, mivel fel van festve zölddel – a kulturális – és pirossal – a történelmi – látnivalókhoz vezető út. Csak ezeket kell követni, és akkor mindent megtalál az ember. Érdekes, hogy az LP ezt nem írja…
IMG_0326.JPG
Kátyával végigjártuk a várost. Több gyönyörű ortodox templomot is megnéztünk, de a város egyik érdekessége a mecset. Nagyszámú tatár muszlim közösség él (kb. 10%), így 1902-ben építhettek maguknak egy mecsetet.

IMG_0372.JPG

IMG_0367.JPG

A város Modern Képzőművészeti Múzeuma a volt kikötő épületében található. Érdekes festmények vannak benne, már ha egyáltalán nevezhetjük festményeknek ezeket. Néhány kép a kiállítottakból:

IMG_0401.JPG

IMG_0402.JPG

IMG_0403.JPG

Ezzel szemben van a Perm Helytörténeti Múzeum. Ide mindenképp érdemes bejönni. Egyrészt az épület miatt, mely Perm egyik legrégebbi épülete, mely a folyó partján fekszik. Másrészt bemutatja a környék régészeti anyagától kezdve a szovjet időkön át a modern város kialakulásig Perm történetét. Látványos 3D-s elemekkel van felszerelve a múzeum, és sok helyen van angol magyarázat.
IMG_0359.JPG
A Perm I vasútállomás a két múzeum között található. Eszméletlen szép épület. Ma már a modernek nem éppen nevezhető, kb. olyan lepukkant, mint a debreceni - na jó, lehet annyira még ez sincs -, de mindenképp nagyobb Perm 2-re érkeznek, és innen indulnak a vonatok 99%-a. Mindössze pár regionális vonat használja ezt az állomást.
IMG_0353.JPG
A hagyományos értelemben vett képzőművészeti múzeum sem egy szokványos múzeumi épület: egy templommal van egyben.
IMG_0363.JPG
A célturizmus egyik fő látványossága Permben is a Lenin szobor. Törekszek rá, hogy ahol csak lehet, lefotózzam. A végén majd egy albumba teszem az összeset.
IMG_0337.JPG
Szerencsém volt abban az értelemben, hogy pont erre a hétvégére esett a fehér éjszaka. Június 21-én van a nyári napforduló, aminek következtében mindenhol a leghosszabb a nappal és a legrövidebb az éjszaka. Permben sikerült másodjára átélni, hogy tényleg nem ment le a nap. Éjfélkor is olyan idő volt, mintha napnyugta lenne, és 1-kor már jött is fel a nap. 
IMG_0399.JPG
Ezt a permiek az un. Fehér Éjszakák fesztiváljával ünneplik. Ez úgy kell elképzelni, mint egy mini Campus Fesztivál. Csak ingyenes. De van több színpad, gyerekeknek különböző program. Az egyetlen hiányosság, hogy semmilyen alkohol nem kapható. Ezt nem akartam elhinni. Egy olyan fesztivál, ahol még sör sincs??? :O Azonban rend a lelke mindennek: erről a helyi Statisztika Realizációs Intézet munkatársai gondoskodtak. :D
IMG_0379.JPG
Káma folyó partját szépen rendbe tették. A vendégebéd elfogyasztására kiváló helyek vannak. Padokkal, növényekkel szegélyezett.

IMG_0390.JPG

IMG_0407.JPG

Összességében 2 nagyon jó napot töltöttem el Permben. Aki erre jár, érdemes mindenképp megállnia. 

A bejegyzés trackback címe:

https://alitraveling.blog.hu/api/trackback/id/tr866463123

Alitraveling a Facebookon

Leírás

A blog az utazásaimról szól, ahol megfordulok a világban :)
Az utóbbi időkben ez bővül a túra beszámolókkal.  

>

Alitraveling posztjai a nagyvilágból :)

TÁMOGASD AZ OLDALT:

Google translate

Látogatóim

Flag Counter

Szerzői jog

A honlapon szereplő összes tartalom a szerző tulajdonát képezi. Bármilyen célra történő felhasználása csak előzetes írásbeli hozzájárulás esetén engedélyezett.

E-mail: alitraveling.hu@gmail.com 

Copyright © . Minden jog fenntartva.

süti beállítások módosítása