"Arany-gyűrű" mentén
Vladimir, Bogolyubovo és Suzdal

Oroszország legősibb városai találhatók Moszkva környékén: hagymakupolás ortodox templomok, és Kremlsek.

Vladimir

 

Moszkvából 6:45-kor indultam a Sapsan szuperexpresszel. 1:45 alatt tette meg a 191 km-es utat Vladimirig. Itt eredetileg lett volna, aki elszállásol, el is fogadta, de végül nem értem el.

IMG_0099.JPG

Gyorsban lefoglaltam 2 éjszakát a város egyetlen hosteljében, a Piligrim-ben. Kicsit körülményes megtalálni, de jól leírték az útvonalat. Ez alapján sikerült is eljutnom. Nem nagy, de aludni megfelelő, és még net is van.

1157-ben alapították a várost. Fő jelképe az alapítást követő évben emelet Nagyboldogasszony templom. Máig működik, de sajnos restaurálás alatt áll legnagyobb részt, így nem sok látszik a 12. századi freskókból. A harangtorony a templom mellett található. A tér szépen rendbe szedett, nagyon szép épületekkel van körülvéve. 

IMG_0127 (1).JPG

IMG_0133.JPG

Kicsit arrébb található a másik jellegzetes templom, a Születés temploma. A templomok közül remek kilátás nyílik a környező síkságra.

IMG_0111.JPG

IMG_0112.JPG

A Lenin utca elején áll az Aranykapu, mely egy diadalív valójában. Korábban a város nyugati kapuja volt. Ma egy kicsinyke Hadtörténeti Múzeum működik benne.

 

IMG_0140.JPG

Még megtekintettem a szokásos Lenin szobrot, amiből kettő is van a városban, illetve pár templomot, és épületet.

IMG_0100 (1).JPG

IMG_0138.JPG

Délután Bogolyubovo-ba mentem el.

 

Bogolyubovo

 

Andrej Bogolyubovo alapította a városkát. A legenda szerint Kijev felől jött visszafelé az 1150-es években, amikor a lova megállt, és nem ment tovább. Ezen a helyen alapították a települést, mely 11 km-re fekszik Vadimirtől. Andrei itt rendezte be a székhelyét,  és nem az apja által emelt Suzdalban. 

IMG_0147.JPG

IMG_0145 (1).JPG

Felépítette a palotát, mely mára eltűnt, de a helyén egy nagyon szép kolostor, a Feltámadás Katedrálisa található. A fehér, és kék színeiben pompázik a templom.


Suzdal 
– a megszámlálhatatlan templomok városa

 

Az általam felkeresett harmadik „Arany-gyűrű várost”, Suzdalt 1024-ben alapították, és a közeli nagyvárossal, Vladimirral együtt ez volt az ortodox kereszténységet felvevő Oroszország egyik első központja.  Az apró, néhány tízezer lakosú település az orosz történelem legősibb városaiból összeálló, Moszkva körül húzódó „arany gyűrű” egyik legszebb gyöngyszeme, a transzszibériai vasút első nagyobb állomásától, Vladimirtól egy órás zötykölődő buszút vezet ide.

IMG_0158 (1).JPG

A színesre pingált rönkviskók az elmúlás szagával átitatott, békés, falusi hangulatot varázsolnak, de a műalkotásokká faragott ablakkeretek és a korhadó fakerítések között járva mégis az az érzés kerített hatalmába, hogy egy ezer éve letűnt, egykor virágzó civilizáció elhagyott romvárosába érkeztem.

A faházakkal szegélyezett utcák fölött, a folyó fölé emelkedő dombokon és a házak takarásából lépten-nyomon kék, arany, vörös és szürke színekben pompázó hagymakupolák dugják ki a fejüket. Néhány tisztességgel karbantartott és rengeteg lepusztult, romos templom néz le méltóságteljesen a falura, tornyaikon visszatükrözve a horizonthoz közeledő nap sárga fényét.52 templomot mondtak, hogy ennyi található a városkában. Ebből nekem 34-et sikerült felkeresni, megtekinteni. Álljon itt egy galéria a templomokról. Megszámoztam őket az egyszerűség kedvéért.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alitraveling.blog.hu/api/trackback/id/tr246462939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Alitraveling a Facebookon

Leírás

A blog az utazásaimról szól, ahol megfordulok a világban :)
Az utóbbi időkben ez bővül a túra beszámolókkal.  

>

Alitraveling posztjai a nagyvilágból :)

TÁMOGASD AZ OLDALT:

Google translate

Látogatóim

Flag Counter

Szerzői jog

A honlapon szereplő összes tartalom a szerző tulajdonát képezi. Bármilyen célra történő felhasználása csak előzetes írásbeli hozzájárulás esetén engedélyezett.

E-mail: alitraveling.hu@gmail.com 

Copyright © . Minden jog fenntartva.

süti beállítások módosítása