Washington D.C. 2. nap
Másnap a legelső hely, amit felkerestem, az 1600 Pennsylvania Avenue, vagyis a Fehér Ház. Sajnos nem sikerült megnézni, mert a hivatalos honlapon és a magyar nagykövetség honlapján is jelenleg az a tájékoztatás áll, hogy meghatározatlan ideig a látogatás szünetel! Gyanítom, hogy a 2001-es merényletek óta vezették be a szigorításokat, előtte ugyanis nem kellett időpontot kérni. Azonban a Fehér Ház kívülről is gyönyörű. Egy érdekesség: eredetileg nem így nézett ki.


1814-ben a britek felgyújtották, ezután újjáépítették, s így nyerte el végleges külsejét – habár száz évvel ezután ismét kigyulladt.


Annak ellenére, hogy az USA első elnöke G. Washington rendelte el a Fehér Ház felépítését, ő maga soha nem lakott benne, mivel elnöksége ideje alatt még nem készült el. Az első lakó Adams és felesége volt.

Kihagyhatatlan a Washington Monument, melyet az első elnök tiszteletére emeltek. Az obeliszknek a tetejére fel is lehet menni – 898 lépcsőfok vezet fel – ahonnan meg lehetett volna csodálni az egész várost. (A közelmúltban kisebb földrengés rázta meg a várost, minek következtében megsérült az emlékmű. Restaurálás alatt áll, így nem látogatható). 



Érdekessége, hogy építése közben elfogyott az erre szánt adomány, így huszonkét évre abbamaradt az építkezés, ami az emlékművön is meglátszik, hiszen egy árnyalatnyi különbség van a kezdésként és a befejezésként használt kőtömbök között. Ettől függetlenül mit sem veszít szépségéből a mintegy 168,294 méter (555 láb és 5⅛ hüvelyk) magas obeliszk. 

A mai napot úgyis leírhatnám, mint az emlékművek és megemlékezések napja. Míg tegnap a Mall keleti felét jártam be, ma a nyugatira került sor. Szerencsére ezek közel helyezkednek el egymáshoz.

Az obeliszk közelében van a II. Világháborús emlékmű. 2 fő pontja van a tér két oldalán, az egyik az atlanti-óceáni emlékmű, a másik a csendes-óceáni. E kettő köré félkörívben (mint a Hősök terén) rendeződnek az egyes államok oszlopai, melyek az adott óceáni fronton harcoltak.


A két félkör egy ellipszit ad ki, melynek központjában egy impozáns szökőkút található. A középpontban a Reflection Pool, más néven a Szabadság Fal a szökőkúttal, amin 4.048 arany csillag szimbolizál egyenként 100-100, a háborúban elesett katonát.

A Tükörmedence végén áll az egyik legimpozánsabb emlékmű: a Lincoln Memorial. Az Egyesült Államok 16. elnökének, Abraham Lincolnnak emlékére építették a 20. század elején.



Az épület dór stílusú görög templomot mintáz. Helyet ad Abraham Lincoln hatalmas ülőszobrának és az elnök két ismert beszédéből készült feliratoknak. Az elnök feje fölött a következő felirat olvasható: „Ebben a templomban örökké él Abraham Lincoln emléke, csakúgy, mint azoknak az embereknek a szívében, akikért megmentette az Uniót."



Az emlékműnél számos fontos beszéd hangzott el, közülük a leghíresebb Martin Luther King 1966. augusztus 28-án, a „washingtoni menet munkáért és szabadságért” végén elmondott Van egy álmom beszéde.

A Vietnami-emlékmű (Vietnam Veterans Memorial) nemzeti háborús emlékhely. A vietnami háború inspirálta az alkotót, amit 1982-ben adtak át a nyilvánosságnak.


A fal 75 méter hosszú, 3 méter magas és 58,256 darab név szerepel rajta – 8 nőt is beleértve – akiknek a neve egyenként bele van vésve a V-alakú márványfalba; bar 1200 név meg hiányzik...


Az emlékfal mellett található a három katona bronz szobra, amit 1984-ben készítettek.

Innen az arligtoni katonai temető (Arlington Cemetery, Monuments and Memorials) felé vettem az irányt. A Potmac folyó túloldalán helyezkedik el. Nehéz volt megközelíteni a hatalmas szél miatt, ami a folyó feletti hídon még erőteljesebb volt.


1864. június 15.-en nyitottak meg 3 km2-en az Arlington temetőt, ami főleg katonai temetőként funkcionál, de található itt néhány civil sir is, így valamivel több, mint 300,000 sir látható. Itt fekszik a John F. Kennedy – valamint az öccse, Bobby Kennedy – is, ahol örök mécses ég, és ahonnan szép kilátás nyílik a varosra.



Az ismeretlen katona sírjához a márványt Colorado államból hozták, amiből 1932. április 9-én adtak át a nyilvánosságnak a 72 tonnás téglalap alakú sírhelyet. A sírban található egy-egy katona az I. es a II. világháborúból, a Koreai valamint a Vietnami háborúból is... Óránként fegyveres díszőrség-váltás látható, amit csöndben, állva és levett sapkával-kalappal lehet végignézni.


A temetőben nyugszik 200 négycsillagos tábornok, a 9/11-i terrorista merénylet 62 washingtoni áldozata, sőt az amerikai űrhajósokat (Columbia) és feltalálókat is itt helyezték végső nyugalomra.



Ma is folyamatosan temetnek ide, ágyútalpon viszik az elhunyt katona koporsóját.


A temetőbe rendszeresen elzarándokolnak az amerikai elnökök és más államférfiak is

Visszafelé a  Koreai Háborús Veterán Emlékművet is megnéztem. Ez a West Potomac Park-ban található 19 szobor katonával, járőrözés közben, jelképezve a háborúban elesetteket.



A három évig tartó konfliktus során 54.000 amerikai katona vesztette életét.

A 9 méter magas Martin Luther King szobor az egyik legújabb a szoboralkotások közül. Pár éve adták át és az egyetlen, mely nem USA elnököt ábrázol. A feketék egyenjogúságáért következetesen erőszakmentes harcot hirdető és vívó lelkész emlékműve olyan hajdani elnökök mellett áll, mint Abraham Lincoln – akivel szintén merénylő végzett – és Thomas Jefferson.


Az elhelyezésnek történelmi okai is vannak: az emlékmű a Lincoln és a Jefferson emlékművek lineáris vonalán található, ugyanis híres „I have a Dream” beszédet King 1963-ban a Lincoln emlékműnél mondta el. Szobrának tekintete pedig a Jefferson emlékműre mutat, szimbolizálva annak a szabadságnak a reményét, amelyet a Függetlenségi Nyilatkozat adott az országnak. A szobron kívül 140 méter hosszú gránitfalat emeltek a Nobel-békedíjas néhai baptista lelkész tiszteletére; a falon 14 idézet olvasható Kingtől.

Az 1997-ben átadott Roosevelt-emlékmű a Potomac folyó partján áll. Roosevelt gyermekbénulás következtében életének legnagyobb részét tolószékben volt kénytelen leélni.




Az emlékmű a négy elnöki ciklusra utalva, négy gránit „szobából” áll. Az első Roosevelt első beiktatásának állít emléket, a második a gazdasági válság nehéz napjait idézi, a harmadikban az elnök kerekes székes szobrát láthatjuk, míg a negyedik szobában vízesések zubognak, mert a víz a békét szimbolizálja.

A Roosevelt és a Jefferson-emlékmű között láthatjuk a híres washingtoni cseresznyefákat, melyeket a japánoktól kaptak, a két ország közötti barátság hangsúlyozására. Áprilisban virágzanak.

A Jefferson Emlékmű a Tidal Basin partján áll, melyet a Potomac folyó árvízének felfogására építettek.
Thomas Jeffersonnak, az USA harmadik elnökének neoklasszicista emlékhelyét 1943-ban avatták fel. A kupola alakú csarnok közepén áll Jefferson hatméteres bronz szobra. Az épületet, formája miatt, Jefferson fánkjának nevezték a helyiek.



A kupola alatt olvashatjuk a Függetlenségi Nyilatkozat megfogalmazójának hitvallását, aki már ebbe bele akarta írni a rabszolgák felszabadítását: „Isten oltára előtt örök harcot esküdtem az emberi szellem mindenfajta elnyomása ellen.”


Kora délután a Holokauszt-múzeumba mentem még el. Ez útba esett a városba visszafelé. Érdekes, ugyanakkor nyomasztó is volt. Képek nem készültek. Gondolom nem kell bemutatnom, hogy miről is szólt.

Délután még az Amerikai Indián Múzeumba szerettem volna elmenni, de olyan fejfájás jött rám, és a szél is erősebb lett, hogy kihagytam. A szálláson pihentem inkább egyet. 



Este egy másik sörfőzdét kerestem fel, ahol 6 helyi sört kóstoltam meg. 

Összességében Washington lenyűgöző szépségű város, teli látnivalóval, emlékkel. Ha valaki az USA-ban jár, semmiképpen ne hagyja ki a főváros meglátogatását! Egy életre szóló élményt hagyna ki!

TOVÁBBI KÉPEK WASHINGTONRÓL:



A bejegyzés trackback címe:

https://alitraveling.blog.hu/api/trackback/id/tr546099059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Alitraveling a Facebookon

Leírás

A blog az utazásaimról szól, ahol megfordulok a világban :)
Az utóbbi időkben ez bővül a túra beszámolókkal.  

>

Alitraveling posztjai a nagyvilágból :)

TÁMOGASD AZ OLDALT:

Google translate

Látogatóim

Flag Counter

Szerzői jog

A honlapon szereplő összes tartalom a szerző tulajdonát képezi. Bármilyen célra történő felhasználása csak előzetes írásbeli hozzájárulás esetén engedélyezett.

E-mail: alitraveling.hu@gmail.com 

Copyright © . Minden jog fenntartva.

süti beállítások módosítása