Érdekességek New Yorkról
- Az első New York-i taxivállalatot 1907-ben alapította John Hertz. Az alapító egy tanulmányban olvasta, hogy a sárgát a legkönnyebb észrevenni, ezért festette autóit erre a színre. New York-ban jelenleg kb. 13 000 sárga taxi cirkál, összesen évi másfél milliárd kilométernyi utat megtéve. Az autók legtöbbje évek óta a hatalmas Ford Crown Victoria, mely kocsik több mint 20 liter benzint fogyasztanak 100 km alatt.


- A színházairól híres manhattani utca, a Broadway eredeti neve Wiechquaekeck Trail - az európaiak megérkezése előtt indián kereskedelmi útvonal volt.
- New Yorkban közel 10 200 km úthálózat, 9 250 km vízpart és 753 híd vagy alagút található.
- Itt található a világ legnagyobb katedrálisa, a St John the Divine (11 200 négyzetméter), a világ legnagyobb tőzsdéje (évi 5,5 trillió USD forgalommal) és a világ legnagyobb áruháza, a Macy`s (500 000 különböző áru található 195 000 négyzetméternyi alapterületen).
- A Brooklyn Bridge megépítésekor - 1883-ban - a város legmagasabb épülete és a világ leghosszabb függőhídja volt - ma csupán a 66. a sorban. Ez volt az első híd a világon, melyen elektromos világítást alkalmaztak.


- A hollandok nagyjából 24 USD értékű áruért vették meg Manhattant az őslakos indiánoktól. A sziget első neve New Amsterdam volt.
- Egészen rövid ideig (1789-1790) New York volt az Egyesült Államok fővárosa. George Washington elnöki beiktatása is itt történt.


- New York lakosainak közel fele nem angolul anyanyelvű, 36%-uk nem az USA területén született. Ebben a városban található a nyugati félteke legnagyobb kínai kolóniája.
- A Central Park (3,41 négyzetkilométer) területe nagyobb mint Monaco (1,93 négyzetkilométer).


- A Wall Street-i Federal Reserve Bank a világ aranykészletének negyedét őrzi, trezorjai 25 méterrel a földfelszín alatt találhatóak.
- 26 vonalon 6200 metró kocsi fut New Yorkban. A metrót egy átlagos hétköznapon több mint ötmillió utas használja. Összesen 468 állomása van, teljes útvonalhálózata 1 355 km - ez a világ leghosszabb, és legtöbb állomással rendelkező metrórendszere. Egyedülálló módon a nap 24 órájában közlekedik. A metróban játszó utcazenészek komoly művészek, akiket meghallgatásokon válogatnak ki.


- A lakosság nagy része a metrón egészíti ki az otthoni alvást. Ez tulajdonképpen érthető, hiszen mi is kb. 40 percig utazunk Brooklynból Manhattan központjába, és ha valaki ezt a távot mondjuk naponta kétszer megteszi, értékes másfél órával többet aludhat, mintha csak utastársait bámulná ez idő alatt. Persze vannak, akik hasznosan szeretik eltölteni az időt, ők például tanulhatnak útközben a laptopjuk segítségével, mint ahogy azt a reggel látott nő tette.
- Évente több mint 250 filmet forgatnak a városban - ezt azt jelenti, hogy a reklámokkal, videoklippekkel együtt összesen 40 000 alkalommal találkozhatnánk New Yorkban kamerákkal.
- Az Egyesült Államok 25 legnagyobb városa közül New Yorkban a legalacsonyabb a bűnözési ráta - ez 2005 óta igaz.
- New Yorkban több 18 600 étterem és egyéb "vendéglátó-ipari egység" található (ebből 4000 utcai árus) - egy 2006-os felmérés szerint egy vacsoraért átlagban 40USD-t kell fizetni.
- A Greenwich Village-i Washington Square Park eredetileg temető volt: a sárgaláz áldozatait temették ide. -


- Queensben található az USA legnagyobb temetője - a Calvary Cemeteryben közel 3 millió ember nyugszik.

A bejegyzés trackback címe:

https://alitraveling.blog.hu/api/trackback/id/tr276099057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Alitraveling a Facebookon

Leírás

A blog az utazásaimról szól, ahol megfordulok a világban :)
Az utóbbi időkben ez bővül a túra beszámolókkal.  

>

Alitraveling posztjai a nagyvilágból :)

TÁMOGASD AZ OLDALT:

Google translate

Látogatóim

Flag Counter

Szerzői jog

A honlapon szereplő összes tartalom a szerző tulajdonát képezi. Bármilyen célra történő felhasználása csak előzetes írásbeli hozzájárulás esetén engedélyezett.

E-mail: alitraveling.hu@gmail.com 

Copyright © . Minden jog fenntartva.

süti beállítások módosítása