Érdekességek Iránról
Irán (perzsául ایران), hivatalos nevén az Iráni Iszlám Köztársaság (perzsául جمهوری اسلامی ایران), régebbi elnevezéssel Perzsia.

Államformája iszlám köztársaság; melynek élén az ajatollah, mint vallási vezető áll.
A legfőbb hatalom Istené, tehát az iráni rendszer elnöki teokratikus köztársaságként értelmezhető. Irán legmagasabb rangú vallási és politikai személyisége a Legfelsőbb Vallási Vezető (ajatollah). Politikai értelemben a második helyen a kormány élén álló köztársasági elnök található; személyét titkos szavazás útján választják négy évre. Iránban miniszterelnök nincs. Ottjártunkor nevezték ki az új választás utáni minisztereket.
Nemzeti mottó: استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی - Eszteglál, ázádi, dzsomhuri-je iszlámi - „Függetlenség, szabadság, iszlám köztársaság”
Népessége kb. 65.500.000 fő
Hivatalos nyelv: perzsa (fárszi)
Népek: perzsa 51%, azeri 24%, kurd 7%, giláni 4%, mázenderáni 4%, arab 3%, lur 2%, türkmén 2%, beludzs 2%, egyéb 2% (bahtiári, kaskáj, örmény, stb.)
Vallások: síita iszlám 89% (államvallás), szunnita iszlám 9%, keresztény (nesztoriánus, örmény, római katolikus és protestáns) 1%, egyéb 1% (államilag elismert vallások (ahl al-Kitáb, Könyv népe): judaizmus, zoroasztrizmus,mandeizmus és kereszténység)
Írásrendszer: arab ábécé (egy módosított változata)

Zászló
Az iráni iszlamista forradalom egyik következménye az volt, hogy a vízszintes trikolórt vallási szimbólumokkal egészítették ki. A zászló közepén látható embléma arab betűkből áll, négy félhold alakú és egy egyenes vonalkából tevődik össze. Az embléma öt része az iszlám öt alapelvére utal, és együtt az Allah (Isten) szót alkotják.



Címer
A címer egy kard, illetve négy szimmetrikusan elhelyezett félholdból áll. A kard fölötti jel, a „tasdíd” a fokozás jele. A jelkép Allah szimbolikus megjelenése és megjeleníti az ember Allah felé történő felnövését és fejlődését. A címer öt eleme az iszlám vallás öt alapelvét is jelképezi. A négy félhold mutatja a hold négy fázisát, jelképezve az iszlám hűség állandóságát. A kép a zászlón vörös színű.



Himnusz
A سرود ملی جمهوری اسلامی ایران (Szorud-e melli-je dzsomhuri-je iszlámi Irán), melynek zenéjét Haszan Rijahi szerezte, szövege több szerző műve. 1990-ben váltotta fel Irán himnuszaként a Khomeini ajatollah idejében használt Pájande Bádá Iránt.



Irán pénzneme a riál. 1 U$ 2013. augusztusában kb. 34.000 IRR. Azonban, hogy bonyolultabb legyen a helyzet, és ne keljen olyan nagy számokat mondani, a riál tizedét is használják: a tomant. Így sokszor csalóka volt, hogy az árak miben vannak megadva. Összességében olcsó országról van szó. Én a 3 hetes út alatt összesen 400 USD-t költöttem.

WC: guggolós, de sokkal tisztábbak, mint Európában. A toalettpapírt, mint olyat, nem mindenki használja, ha igen, akkor is kizárólag arra, hogy megszárítkozzanak. Ugyanis mosakodnak, kedves Európa! A bidé helyett azonban egy csap van a budi mellett egy zuhanyzócső-szerűséggel, amit nagyon kényelmes használni, hiszen a fej kifejezetten erre van kitalálva.

Elképesztően jól vezetnek. Dugó nem nagyon van, és bár az utak tele vannak, mégis haladunk. Sosem láttam vagy hallottam karambolról, de az autók közti távolság maximum 1 cm. A közlekedésről lásd részletesebben Dani blogját.

Iránban nagyon tetszettek a mecsetek. Csodálatosak, némelyikük meglepően hatalmas, dominálnak a kék árnyalatai, a stílus teljesen egyedi, más, mint a Közel-Keleten. Korábban soha nem láttam síita mecsetet, és nem tudom, hogy mind ilyen stílusú, vagy ez kizárólag Iránra specifikus. A kőfaragványok, a mozaikok, az építmények hangulata lenyűgözött, akárhány mecsetbe is néztünk be. Az Iszfahan kolosszális terén álló mecsetek meghatározott távolságból olyanok, mintha mesekönyvek illusztrációi lettek volna, főleg a mögöttük álló méltóságteljes és egyben misztikus hegyekkel.

És hogy milyenek az irániak? Kifejezetten diszkrétek és elképesztően barátságosak, ráadásul nem nyálas jelleggel, mint egy-két egzotikus országban. A fiatalok feltűnően lelkesen kerülnek kapcsolatba külföldi turistákkal, de nem nyomulnak idegesítően.

Itthon persze megkérdezték tőlem, hogy mi tetszett a legjobban. Mindenekelőtt az emberek kedvessége, közvetlensége, nah meg az iszlám építészet, művészet.

A bejegyzés trackback címe:

https://alitraveling.blog.hu/api/trackback/id/tr266099069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Alitraveling a Facebookon

Leírás

A blog az utazásaimról szól, ahol megfordulok a világban :)
Az utóbbi időkben ez bővül a túra beszámolókkal.  

>

Alitraveling posztjai a nagyvilágból :)

TÁMOGASD AZ OLDALT:

Google translate

Látogatóim

Flag Counter

Szerzői jog

A honlapon szereplő összes tartalom a szerző tulajdonát képezi. Bármilyen célra történő felhasználása csak előzetes írásbeli hozzájárulás esetén engedélyezett.

E-mail: alitraveling.hu@gmail.com 

Copyright © . Minden jog fenntartva.

süti beállítások módosítása