Érdekességek Azerbajdzsánról
- Kezdjük a legfontosabbal: Azerbajdzsán szerintem drága. Mindent elárul, hogy az azeri manat-ot egy az egyben váltják az euróval. (1 AZN = € 1).



- Bakuban még mindig státusz szimbólum az autó: minél nagyobb, hatalmasabb autó. Rengeteg a luxus járgány, de azok is mind full extrásak. Kis teljesítményű autót nem igazán látni.
- Ellenben a vidéken egészen más kép fogad: ott a Ladák és hasonló társaik dominálnak.
- Bakuban a taxikat Angliából „lopták”: ugyanolyan taxik járják az utat, mint Londonban, csak itt lilára vannak festve.
- Az ország fejlettségét jól mutatja, hogy a Baku belvárosában a luxus áruházaktól (Armani, Hugo Boss, Zegna, stb.) kezdve, a szállodákon át (Four Seasons, Hilton), minden képviseli magát.
- Hasonlóan jelen vannak a "nyugati" étteremláncok is. A világ legnagyobb, 1600 m2-en elterülő KFC gyors étterme Bakuban nyílt meg a közelmúltban. A világ 120 országának 18.000 KFC franchise étterme közül a bakui a legnagyobb.
- Minden belépő 2 manat, azaz kb. 600 Ft. Legyen szó UNESCO világörökségi helyszínről, vagy egy egyszerűbb múzeumról. 
- Az olaj révén rengeteg fejlesztés folyik a városban. De ahogy az autóparkban, úgy az életmódban is érződik a különbség a főváros és a vidék között.
- Államforma: köztársaság, de valójában elnöki hatalom van. A jelenlegi elnök, Ilham Alijev, a korábbi nagy Heydar Aliyev fia.
- Az országban elég sűrűn helyezkednek el Heydar Aliyev idézetek. Sajnos nem értettük őket, de gondoljuk, hogy az öreg elnök egy-egy jelentősebb mondása olvasható.




- Himnusz


- Zászló


- Címer


- Mind területre, mind népességre kb. megegyezik Magyarországgal: 86.600 m2 és 9,1 millió fő. (Magyarország: 93030 m2 és kb. 9,8 millió)
 - A függetlenség (1991) első éveit beárnyékolta az örményekkel vívott háború Hegyi-Karabahért. A terület sorsa az egész Kaukázusra kihat. Kb. 30.000-en haltak meg és 60.000-en sebesültek meg a hegyi-karabahi háborúban. A helyzet érdekessége, hogy Örményország igényt tart az Azerbajdzsán nemzetközileg elismert területén lévő, többségében örmények lakta Hegyi-Karabah tartományra. Emiatt az örmény-azeri határ zárva van, nem ritkán fegyveres összecsapásokra is sor kerül. Az Örményország és Azerbajdzsán között Hegyi-Karabah helyzetéről folyó vita egyik érve, hogy ez volt az utolsó örmény hercegség, amely autonómiával rendelkezett. Azerbajdzsán álláspontja, hogy akinek az útlevelében karabahi pecsét van, nem léphet be az országba, mert illetéktelen határon lépett be Azerbajdzsán területére. Kizáró ok a belépésre. (Hegyi-Karabah államiságát csak három másik korlátozottan elismert állam: Abházia, Dél-Oszétia és a Dnyeszter Menti Köztársaság ismeri el).
- A háború következménye még, hogy Nahcsiván (teljes nevén: Nahcsiván Autonóm Köztársaság) elszakadt az országtól. Ez Azerbajdzsán exklávéja, vagyis  térben elszakított, különálló területdarab. Közvetlen határátkelő nincs, csak légi úton, illetve Iránon lehet megközelíteni.

A piros terület Nahcsiván.
Nahcsiván neve örményül annyit tesz: „az alászállás helye”, mivel itt szálltak alá a szomszédos Ararát hegyén megfeneklett bárkából Noé és fiai a Föld minden állatával.
- Az azeriek rengeteg teát isznak. Szinte a nap bármely szakában képesek inni.
- Az azeri konyha: a kaukázusiak közé tartozik, rengeteg nagyon jó minőségű zöldség és gyümölcs és talán még jellemzőbb a hihetetlen mennyiségű fűszernövény, ami az étkezés elmaradhatatlan része. Előételnek mindenféle zöldséget, sajtot, joghurtot, padlizsánkrémet hoztak.




A főétel volt a bárány vagy/és csirke. A bárányhús az azerbajdzsán konyha alapvető húsfajtája. Szinte nem volt olyan ebédünk/vacsoránk, hogy bárányt ne szolgáljanak fel.



Volt csirke is, de arra sokszor és sokat kellett várni. Italnak vodka és sör a legnépszerűbbek.



A bejegyzés trackback címe:

https://alitraveling.blog.hu/api/trackback/id/tr756099093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Alitraveling a Facebookon

Leírás

A blog az utazásaimról szól, ahol megfordulok a világban :)
Az utóbbi időkben ez bővül a túra beszámolókkal.  

>

Alitraveling posztjai a nagyvilágból :)

TÁMOGASD AZ OLDALT:

Google translate

Látogatóim

Flag Counter

Szerzői jog

A honlapon szereplő összes tartalom a szerző tulajdonát képezi. Bármilyen célra történő felhasználása csak előzetes írásbeli hozzájárulás esetén engedélyezett.

E-mail: alitraveling.hu@gmail.com 

Copyright © . Minden jog fenntartva.

süti beállítások módosítása