15 érdekes tény Izlandról

Izland nem nagy ország, Magyarországtól alig nagyobb, mégis számos érdekességgel bír. Az alábbiakat az alig pár napos ott tartózkodás alatt "gyűjtöttem" össze. (Reykjavikről ITT, az izlandi Arany Háromszögről pedig ITT írtam részletesebben)

img_3335.JPG

1./ Reykjavík az ország legnagyobb városa és a világ legészakibb fővárosa. Elővárosaival együtt az ország népességének (kb. 330.000 fő) mintegy 60%-át tömöríti. Pécs és Szeged összlakosságú népesség él a szigeten, ahol a vidék, szó szerint vidék, mivel alig találkozni emberekkel. A falu sok esetben csak két házat jelent, ami akár ugyan ahhoz a családhoz tartozik.

img_3469.JPG

2./ A vulkáni tevékenységek következtében alakult ki a sziget, aminek geológiailag az északi része már az amerikai kontinenshez kapcsolódik, míg keleti része Európához, és van egy szűk része – a Thingvellir Nemzeti Parkban –, ahol át tudunk menni Európából, Amerikába geológiai értelemben.
 img_3278.JPG

3./ Grönland van "zöld földnek" (szigetnek) kikiáltva, de ott sokkal több a jég és a hó, mint Izlandon. Izlandot pedig, ahol sokkal több a zöld, a tűz és a jég szigetének nevezik. Szerintem meg kellene cserélni a két kifejezést, bár az esély erre 0% ☹.

4./ Izland klímáját két áramlat határozza meg. Az egyik, az északról jövő hideg sarki szelek, a másik a Golf-áramlat, ami Izland partjaitól pár száz km-re fordul Európa felé. Télen a Golf hatása miatt, -10 és -15 foknál hidegebbel nem találkozhatunk, de ugyanígy nyáron sincs 10-15 foknál melegebb.

5./ Vannak arra vonatkozóan feljegyzések, hogy már római hajósok is eljutottak a mai Izland területére, de a vikingek voltak az első bizonyított, tartósan itt élő lakói a szigetnek. A viking felmenőkre nagyon büszkék: az ajándék boltokban kapható tárgyakra, ha nem Izland van ráírva, akkor valamelyik viking híres ember vagy egy monda kiemelkedő eleme szerepel.
 img_20180121_103345.jpg

6./ A természettel különösen nagy összhangban élnek. Hisznek a különböző természeti lényekben, mint pl. az Elfekben. Az elf mitikus lény volt a pogány germán népeknél; az észak-európai folklórban pedig máig fennmaradt. Az izlandi folklór szerint ma 13 Mikulás-kinézetű troll van, akiknek Yule Lads a nevük vagy Skyr Gobbler, azaz „a nagy Skyr evő”, akik Karácsonykor ajándékot adnak a gyerekeknek, amiket éjszaka az ablakuk előtt hagynak.

500px-elfschool-my-lil-rotten.jpg

"Vigyázz az elfekre!": forrás

7./ Izlandon dübörög a könyvnyomtatás: a felmérések szerint itt olvasnak a legtöbbet, és nagyon sokan írnak könyvet. Ha valakinek van egy jó ötlete, egy története azt le fogja írni, megjelentetik, és mindenki el is olvassa. 

8./ Az izlandi nyelv alig változott az évszázadok során. Nagyon büszkék arra, hogy a mai átlagos egyetemista el tudja olvasni a 10. századi sagakat, a viking eredet történeteket.

icelandic_alphabet_by_john_am-d8refso.png

az izlandi ABC (forrás)

A nyelv nem volt külső hatásoknak kitéve, nem sokat változott. Az itt megforduló, főleg kereskedők nem akartak soha kulturális missziót folytatni az itt élők körében.

landnamabokmanuscriptpage.jpg

Egy lap a Landnámabókból: forrás

9./ Izland a világ egyetlen országa, ahol csak megújuló energiaforrásokból nyerik az energia nagy részét. A geotermikus energiával fűtik az összes házat, és rengeteg meleg vizes medencéjük van.

 img_20180120_125657.jpg

10./ Híres az izlandi gasztronómia is: ízletes a bárány fej, a rothasztott cápa és bálna hús, a pácolt kos here, vagy a nyers lunda szív, de a tejsavba mártott bárány ágyék is igazi ínyenc falat.

11./ Izlandon mindenki ismer mindenkit; sőt legtöbben családi kapcsolatban állnak. Az elnevezések is különlegesek. Tegyük fel, hogy az apát úgy hívják, hogy Sigur. Ez olyan gyakori név, mint nálunk az István. Ha neki születik egy lánya, akkor úgy fogják hívni, hogy Sigur Dóttir (Sigur lánya), ha fia születik akkor Sigur Son (Sigur fia). Ezért van olyan sok Son.

12./ Mivel mincenki ismer mindenkit, ez megnehezíti az ismerkedést. Erre találtak ki egy telefonra letölthető alkalmazást, amibe, ha beírják a nevüket, akkor megnézhetik, hogy az, akivel éppen ismerkednek mennyire áll közeli rokonságban velük.

13./ 2010-ben az izlandi parlament egyhangúlag megszavazta az azonos neműek házasságának engedélyezését, így Izland lett a világ első országa, ahol vállaltan homoszexuális kormányfőt választottak.

14./ 1989-ig a sör illegális termék volt az országban, de ezt a lemaradásukat azóta behozták: ma már több sörfőzde működik az országban és jelentős az éves egy főre jutó sörfogyasztás.

954136486e436fa8e17b7532d6d617cb.jpg

15./ 43,5 órás munkahetükkel az izlandiak dolgoznak a legtöbbet egy héten Európában.

+1: Az egy főre eső Coca Cola fogyasztás itt a legmagasabb a világon és McDonald’s egyáltalán nincsen Izlandon  - az utolsó hamburger menü 2009-ben készült, és itt nézhető meg weblamerán. (KFC ellenben van).

vesd az Alitraveling blogot a Facebook oldalán is, hogy még több utazással és utazás életérzéssel kapcsolatos információról értesülj első kézből!  

Az Alitraveling blog már az Instagramon is aktív!

A bejegyzés trackback címe:

https://alitraveling.blog.hu/api/trackback/id/tr6513634092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Alitraveling a Facebookon

Leírás

A blog az utazásaimról szól, ahol megfordulok a világban :)
Az utóbbi időkben ez bővül a túra beszámolókkal.  

>

Alitraveling posztjai a nagyvilágból :)

TÁMOGASD AZ OLDALT:

Google translate

Látogatóim

Flag Counter

Szerzői jog

A honlapon szereplő összes tartalom a szerző tulajdonát képezi. Bármilyen célra történő felhasználása csak előzetes írásbeli hozzájárulás esetén engedélyezett.

E-mail: alitraveling.hu@gmail.com 

Copyright © . Minden jog fenntartva.

süti beállítások módosítása