10 érdekes tény Liechtensteinről

Ide kattintva érhető el az előző poszt, ahol részletesen írtam Liechtenstein látnivalóiról. 

1./ Európa 4. (Vatikán, Monaco, San Marino után), és a világ 6. legkisebb állama. 12,4 km széles és 24,6 km hosszú mindösszesen. Méretéből adódóan az egyetlen ország, ami csak az Alpokban fekszik, azaz pusztán alpesi ország.

img_20170818_142250.jpg

2./ Üzbegisztán mellett az egyetlen ország, melynek csak olyan szomszédja van, amely szintén nem határos tengerrel. 

3./ 16 bank és 393 vagyonkezelő cég működik itt, amivel igazi paradicsom az ország. Alacsony adóinak (legfeljebb 18%) köszönhetően rengeteg külföldi cég jegyzi be székhelyét Liechtensteinben. Ennek köszönhető, hogy az ország mintegy 30 000 lakosára 100 000 postafiók jut.

img_20170818_101806.jpg

4./ A parlament 25 tagú, a kormány pedig 5 miniszterből áll. Ők felelősek a mindennapi kérdésekben. A nők csupán 1984. július 1. óta szavazhatnak, kivéve az önkormányzati választásokat. 2003-ban megreformálták a demokratikus alkotmánylevelet is, amely kibővítette, illetve megerősítette az uralkodó jogköreit. Ezenkívül amelyik község megszavazza, az kiléphet az államból.

img_20170818_114920.jpg

5./ Európa utolsó német nyelvű monarchiája a történelmi anekdota szerint azért maradhatott független, mert a napóleoni háborúk után a bécsi kongresszuson egyszerűen megfeledkeztek létezéséről. Az Ausztria és Svájc által határolt, 158 km2-nyi országnak tulajdonképpen még saját neve sincs, a történelemből ismert család, a kis ország egykori tulajdonosa és uralkodója lett a névadó.

berlin_gendarmenmarkt_deutscher_dom_010.jpg

6./ Balzers határában a Luziensteig felé út mellett található a régi kőből díszesen faragott határkő. A helyi szájhagyomány szerint a követ a falu legerősebb embere Erős Jörg vitte a helyére. Abban az időben még nem volt pontosan kijelölve a határ, és Balzers illetve a szomszédos svájci település lakói nem tudták eldönteni, hol húzódjék. A balzersiek javasolták, hogy erőpróba döntsön a vitában. A svájciak könnyen belementek, csak akkor görbült lefelé a szájuk széle, amikor meglátták a balzersiek hatalmas legényét, aki feje fölé kapta a követ és egészen a hegyek lábáig vitte. Így történt, hogy a falu határa ma jóval távolabb, a hegyoldalban található.

7./ A herceg minden év augusztus 15. napján megvendégeli az összes állampolgárt az Államünnep napján. Ilyenkor lehet egyedül bemenni a várba, ahol akár közös fényképet is lehet készíteni a herceggel.

img_20170818_131319.jpg

8./ Liechtensteinben több a kerékpárút, mint a közút. 350 km-nyi kerékpárút található, szemben a 250 km-nyi aszfaltozott úttal.

9./ Nemzeti étel a sajtos gombóc (Käsknöpfle), a Riebel (egyfajta étel kukoricából, tejből és vajból) és a fűszeres alpesi makaróni (Älplermagronen mit Wirz).

10./ Liechtenstein a semlegesség politikáját követi, és azon néhány állam egyike a Földön, amelynek nincs hadserege. 1866-ban, az utolsó háborúba 80 katona ment el, de 81-en tértek vissza, mert egy olasz - más források szerint osztrák - hivatalnok csatlakozott hozzájuk. Az utolsó liechtensteini katona 1939-ben halt meg, 95 évesen. A rend fenntartását kis létszámú rendőrség végzi.

ottzygo.png

Kövesd az Alitraveling blogot a Facebook oldalán is, hogy még több, utazással és utazás életérzéssel kapcsolatos információról értesülj első kézből!  https://www.facebook.com/alitraveling/ 

Az Alitraveling blog már az Instagramon is aktív!

Keress az alábbi felhasználónéven: https://www.instagram.com/alitraveling.blog.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://alitraveling.blog.hu/api/trackback/id/tr7212884618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Alitraveling a Facebookon

Leírás

A blog az utazásaimról szól, ahol megfordulok a világban :)
Az utóbbi időkben ez bővül a túra beszámolókkal.  

>

Alitraveling posztjai a nagyvilágból :)

TÁMOGASD AZ OLDALT:

Google translate

Látogatóim

Flag Counter

Szerzői jog

A honlapon szereplő összes tartalom a szerző tulajdonát képezi. Bármilyen célra történő felhasználása csak előzetes írásbeli hozzájárulás esetén engedélyezett.

E-mail: alitraveling.hu@gmail.com 

Copyright © . Minden jog fenntartva.

süti beállítások módosítása