Ivreai narancsdobálás

Előzmény: Comoi-tó februárban

Az MKeys Travel szervezésében jutottunk el Ivreába. A város kb. 120 km-re található Milánótól, ahol februárban kitör a narancsviadal. A Dora Baltea folyó, miközben átfolyik a városközponton, határozottan elválasztja a történelmi óvárost (északi part) a maga árkádos tereivel és középkori vörös téglás Savoyai-várával az új városrésztől (déli part), ahol az 1950-es és 1960-as években az Olivetti írógépeket gyártották. Az ivreai vállalkozó Camillo Olivetti által alapított Olivetti cég fénykorában 27, illetve 33%-ban részesedett a világ írógép- és számológéppiacán. Ma a Bauhaus ihlette, hatalmas, üveghomlokzatú gyár és irodaépületek a MAAM modern építészet szabadtéri múzeumának ad helyet. 

A narancsviadal története a 12. századig nyúlik vissza, amikor is egy molnár Violettát, egy másik molnár fiatal leányát feleségül kérte. Ranieri, Biandrate akkor uralkodó grófja azonban ok más dölyfös földesúrhoz hasonlóan ragaszkodott az első éjszaka jogához. A felbőszült hajadon nem volt rest és a fellázított városlakókkal együtt forradalmat szervezett a földesúr ellen. Gyalog, csupán kövekkel felfegyverkezve megtámadták Ranieri fegyvereseit. A találékony lány kijátszotta és lefejezte a férfit, míg a városiak felgyújtották a palotát. A felkelés beírta magát a város történelmébe és évszázadokkal később jó ürügy lett a város különböző részeiből toborzott rivális bandáknak, hogy farsang idején nyílt színen egymásnak essenek. 

1_19_1.jpg

 1_21_1.jpg

A lovas kocsin vonuló csapatok a nemesség katonáit jelképezik, míg a gyalog harcolók a fellázadt népet szimbolizálják. A karnevál során minden évben egy fiatal, helyi lány játssza lázadást elindító Violetta szerepét. Minden évben megválasztják a Molnár Lányát eljátszó ifjú asszonyt, aki a karnevál négy napja alatt jóformán folyamatosan szerepel. A hagyomány szerint a legfrissebb ivreai feleségnek kellene lennie a Molnár Lányának, ez viszont ma már nem olcsó mulatság. Ő fizeti a virágokat, a tűzijátékot, amiből kettő is van a karnevál alatt, a nappali és az esti ruháját, a hintót, az őt – jelképesen – őrzők és kísérők jelmezét, illetve teljes ellátását és a tömérdek profi fotóst is. 
 1_20_1.jpg

A piros sapka története onnan eredt, hogy amikor Napóleon a 19. század elején elfoglalta Olaszországnak ezen részét, mindenkit köteleztek a vörös forradalmi sapka viselésére.

1_12_1.jpg

1_13_1.jpg

A dobálás halálos következményeit azzal küszöbölték ki, hogy elrendelték a híres felkelés megelevenítőinek, hogy ezentúl ne kővel, hanem naranccsal dobálják egymást. 

1_6_1.jpg

1_5_1.jpg

Mai napig így zajlik a csata: három egymást követő napon a gyalogos „felkelők” 9 csoportja – összesen kb. 3500 fő – 4 különböző téren gyalog várja a 30 robogó kocsit, mindegyiken 10 „sisakos katonával”.

s22c-117030315061_1.jpg

A „harc” közben 50.000 láda, azaz kb. 400 tonna, külön erre az alkalomra ideszállított narancsot hajigálnak egymáshoz. Bárki számíthat arra, aki vörös sapka nélkül csúszkál, dobál, hogy a „játék szabályai” alapján a „rebellis” csapatok jól megdobálják.

1_23_1.jpg

1_22_1.jpg

1_26_1.jpg

1_24_1.jpg

Mi a főtéren, a Piazza di Citta-n táboroztunk le, ahol 2 tábor is „állomásozott”. Mint kiderült, az egyik legjobb helyen voltunk, mert több csatában is részt tudtunk venni. Érdekes látvány volt, ahogy a tér egyre lucskosabb, csúszósabb lett a sok szétloccsant narancstól, amely lópotyadékkal is keveredett :D

1_25.jpg

Amikor egy-egy lovas kocsi befordult a térre, a gyalogosok több száz naranccsal, őrűlt módjára elkezdték a lovas kocsin ülőket dobálni, azok meg vissza. Figyelni kellett, hogy egy-egy kósza narancs ne hogy eltalálja az embert, mert nagyot tud ütni :D Sajnos egy-kettő engem is eltalált, de komolyabb baj nem történt. Bár mikro mentünk el, a mentőautóknál hatalmas sor volt: betört orrokból, felrepedt szájból, kék-zöld-lilla foltokból több százat láttunk. 

Összességében egy nagyon érdekes fesztiválon vettünk részt az MKeys Travel szervezésében, ahol látszódott, hogy a helyi lakosok, akik a „csatában” elsősorban részt vettek, nagyon készülnek az Ivreai Történelmi Karneválra. Szerintük ugyanis a maga 201 évével ez a világ legősibb farsangi karneválja, amit fenemód büszkeséggel hangoztatnak is minden idelátogatónak.

A bejegyzés trackback címe:

https://alitraveling.blog.hu/api/trackback/id/tr8312312117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Alitraveling a Facebookon

Leírás

A blog az utazásaimról szól, ahol megfordulok a világban :)
Az utóbbi időkben ez bővül a túra beszámolókkal.  

>

Alitraveling posztjai a nagyvilágból :)

TÁMOGASD AZ OLDALT:

Google translate

Látogatóim

Flag Counter

Szerzői jog

A honlapon szereplő összes tartalom a szerző tulajdonát képezi. Bármilyen célra történő felhasználása csak előzetes írásbeli hozzájárulás esetén engedélyezett.

E-mail: alitraveling.hu@gmail.com 

Copyright © . Minden jog fenntartva.

süti beállítások módosítása