Barangolás Aveyron megye eldugott szegleteiben

Az előző poszt ott maradt abba, hogy megnéztük Rodezt, Aveyron megye központját. Ezt követően pedig autóval indultunk neki, hogy felfedezzük a megye kisebb-nagyobb látnivalóit.  

Első állomásunk Bozuls volt. A világon sokfelé találunk különleges fekvésű falvakat, városokat, de a Dél-Franciaországban, egy patkó alakú szakadék szélére épült Bozouls kétségkívül az egyik leglátványosabb.

img_20171007_104301.jpg

A Tro de Bozouls-ként ismertté vált patkó alakú kanyon a legmélyebb pontján akár száz métert is elérheti a házak alatt. A szakadékot a kétmillió évvel ezelőtt, a gleccserek visszahúzódásakor és olvadásakor sokszorosára duzzadt és igen sebesség Dourdou folyó alakította ki. A kanyon természetes védelemként is szolgált, a 9. században egy vár is épült ott, amelynek már csak romjai láthatók. Ma a 12. században épült Sainte-Fauste templom a leghíresebb építmény, amely a sziklanyelven magasodik.

img_20171007_110449_hdr.jpg

A 2757 lakosnak otthont adó Bozouls házainak egy része mindössze méterekre áll a szakadék szélétől, így a városka egyszerűen lenyűgöző látványt nyújtott.

535 méteres tengerszint feletti magasságban fekvő bazaltburkolat felett helyezkedik el Château de Calmont d'Olt, mely 100 méterre magasodik Espalion városa és a Lot völgye fölé. Panorámás kilátást nyílik az Aubrac-felvidékre. Ólom töredékek és csiszolt kövek bizonyítják, hogy a helyszínen már 5000 éve éltek. Mindig is katonai jelentőségű volt, a parancsot Rodeztől kapta. A 16. században elhagyták a várat. 

Espalion öreg hídja vörös homokkőből épült, kivéve a parapeteket. Espalion hídját már egy 1060-as oklevélben megemlítették, amely a Conques apátságban található. A hidetn később gótikus stílusban építették újjá, és tornyokkal látták el, amelyek védelmi funkcióként szolgáltak. Sajnos ezek mára már nem maradtak fenn, de így is lenyűgöző látványt nyújt. 

img_20171007_120828.jpg

A híd mellett magasodik a régi palota. Azzal a feltétellel építették, hogy egy templomra néző tornyot is fel kell húzni. A kastély később városháza, bíróság, börtön, banki épületként is szolgált,

img_20171007_120811.jpg

A híd túloldalán megmaradtak a régi házak, a tímárok épületei. 

img_20171007_123853.jpg

Ancienne église Saint-Jean-Baptiste 1472-ben épült,

 espalion_ancienne_eglise_5.jpg

míg a Église paroissiale Saint-Jean-Baptiste a 19. században. 

img_20171007_124637.jpg

A városon áthalad a Via Podiensis nevű zarándok út, mely szintén Santiago de Compostelában ér véget, és Espaliontól már csak 1372 km-re van a vége. 

img_20171007_132542.jpg

1442-ben Flaujac lakói megkérdezték Antoine de Castelnau-t, Calmont urát, hogy engedélyt adjon arra, hogy megépíthessenek egy "megerősített házat", amely veszély esetén védelmet nyújtana a lakóknak.

A kastély, ahogy épült, szabálytalan négyszög alakú volt. A keleti és nyugati oldalak a leghosszabbak: 71 méter. Az északi fal 60 méter és a déli fal 41 méter. Az épületen belüli két utcát is kialakítottak.

Hangulatos volt Fort de Flaujac-ban sétálni. Egy helyi lakos elmondta, hogy ők Bretagne-ban laknak, és a kastélyhoz hétvégente járnak csak le. Több, mint 20 éve vették meg a vár egy részét, és azóta "pofozgatják", alakítgatják. Érdekes lehet, hogy hétvégi házként nekik egy kastélyuk van :)  

Saint-Côme-d'Ol-ban az egykori kastély ma már a városházának ad otthont. A falu utcái körgyűrűben veszik körbe az óvárost.

Meglepődtünk, amikor egyszer csak magyarul szóltak hozzánk. A nő édesapja magyar származású, de ő már Franciaországban született, de megtanult magyarul. Örült, hogy magyar hangot hallott :)  

Az Abbaye de Bonneval-t 1147-ben alapították a Mazergeri apátság ciszterci szerzetesei Rouergue-ban. A neve "jó völgy", mely tipikus ciszterci név. A Bonneval gyorsan gazdaggá vált és jelentős apátsággá nőtte ki magát, amely jelentős birtokokat kapott az ország egész területén.

img_20171007_155843.jpg

A Száz éves háború alatt jelentős károkat és veszteséget szenvedett, amikor a Rouergue-t 1360-ban az angolok a Brétigny-i egyezményhez csatolták. Hosszú ideig tartó dekadencia következett. A francia forradalom idején, 1791-ben a további tizenhárom szerzetesnek el kellett hagynia az apátságot.A 19. században lendült fel újra; ekkor csokoládégyárat is nyitottak, és turbinát építettek a folyón, hogy villamos energiát termeljenek. bonneval.jpg

img_20171007_155643.jpg

Napjainkban a Bonneval-i közösségben 30 apáca él, 29-98 éves kor közöttiek. Még mindig nagyon finom és ismert csokoládét és bort termelnek, de mindenekelőtt arra törekszenek, hogy teljesítsék az imádságukat. 

Estaing szintén a Via Podiensis-n található. Estaing az életbemaradását zarándokok áthaladásának köszönheti. Kiemelkedő Saint Fleuret ünnepe, melyet a 19. század óta minden év július első vasárnapján tartanak. Saint-Fleuret ereklyéit Estaingbe hozták, aki a város védnöke lett.

img_20171007_170157.jpg

img_20171007_170206.jpg

Pont d'Estaing gótikus hidat 1490-ben építették Francois d'Estaing püspök kezdeményezésére. A hídon egy kis kápolnát is építették. 

Az Église Saint-Fleuret d'Estaing templomot a 15. században építették, amely a város védőszentje emlékeit is őrzi. Aranyozott szobrot is emeltek a Szent Fleuretnek.

A Château d'Estaing (Estaing kastély) az ősi Estaing család otthona, akik mind Rouergue, mind a francia történelemnek számos híres, jelentős személyt, katonát és vallási vezetőt adott. pl. Valéry René Marie Georges Giscard d’Estaing 1974 és 1981 között az Ötödik Köztársaság 20. elnöke volt.

img_20171007_173606.jpg

img_20171007_175440.jpg

Aveyron megye látnivalóiról itt olvashatsz: 

Rodez 

vesd az Alitraveling blogot a Facebook oldalán is, hogy még több utazással és utazás életérzéssel kapcsolatos információról értesülj első kézből!  

https://www.facebook.com/alitraveling/ 

Az Alitraveling blog már az Instagramon is aktív!

Keress az alábbi felhasználónéven: https://www.instagram.com/alitraveling.blog.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://alitraveling.blog.hu/api/trackback/id/tr5612971625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Alitraveling a Facebookon

Leírás

A blog az utazásaimról szól, ahol megfordulok a világban :)
Az utóbbi időkben ez bővül a túra beszámolókkal.  

>

Alitraveling posztjai a nagyvilágból :)

TÁMOGASD AZ OLDALT:

Google translate

Látogatóim

Flag Counter

Szerzői jog

A honlapon szereplő összes tartalom a szerző tulajdonát képezi. Bármilyen célra történő felhasználása csak előzetes írásbeli hozzájárulás esetén engedélyezett.

E-mail: alitraveling.hu@gmail.com 

Copyright © . Minden jog fenntartva.

süti beállítások módosítása