Almati, az almák fővárosa

Amikor a Wizzair tavasszal bejelentette Asztanát, egyből azon kezdtem el gondolkodni, hogy ide el kéne menni. Közép-Ázsia már amúgy is nagyon régóta rajta volt a bakancslistámon, így kihasználva az olcsó repülőjegyet, augusztusra lefoglaltam a jegyet; ahova még néhány barátom csatlakozott. A programokat úgy állítottam össze, hogy legyen benne minden: modern város, ősi települések, és természet is; és azt hiszem a harmóniát sikerült is megvalósítani. Akit érdekel, a program IDE KATTINTVA érhető el. 

w6-650x250-1_1.png

A WizzAir járata este érkezett Asztanába, és mivel másnap reggel ment is tovább a gépünk Almatiba, így a repülőtéren töltöttük az éjszakát, mivel arra a pár órára értelmetlen lett volna bemenni a városba. 

Almati - Kazahsztán legnagyobb városa és az egykori főváros. Először teljesen közönségesnek és érdektelennek tűnik, és ha nem a világ legszebb természeti környezete venné körül – amit hamarosan részletesen leírom őket – valószínűleg senki sem lenne hajlandó idejönni. De ha adunk egy második esélyt a városnak, és közelebbről is megnézzük, észre fogjuk venni a város egyediséget, vibrációját és sokszínűséget

Mielőtt részletesen beszámolok az Almatiban tapasztaltakról, tudni kell, hogy a terület az alma szülőhelye! Az eredeti, kicsi és rendkívül savanyú almafák a város körül fekvő dombokon találhatók. Még a név - Almati - szó szerint a kazah nyelven van: "az alma városa"!
 dsc_2451.jpg

Almati volt Kazahsztán fővárosa egészen a közelmúltig, 1997-ben Asztana lett az új főváros. És most, hogy őszinte legyek, az Asztana (hasonlóan Bakuhoz és Dubaihoz) futurisztikus épületekkel és műemlékekkel van tel, rengeteg látogatóval. Almati azonban egy nyüzsgő, az ország egyik legfontosabb üzleti központja. Annak ellenére, hogy Asztana rendkívül modern, üres, és egy különösen furcsa érzés fogja el az embert a városban; olyan, ami a másik két városra is jellemző.

Almatiban csak 2 napot töltöttünk, de elég volt ahhoz, hogy sétáljunk és megnézzük a legfontosabb dolgokat. Íme, mi várható és mi látható Almati városában:

img_20170807_195030.jpg

Almatiba kb. 1,5 órás repülés után értünk; és a hosteltől megrendelt transzfer már várt minket. Megérkezés után egyből a Nagy Almati-tó felé vettük az irányt. A Nagy Almati-tó a Transz-Ili Alatau-ban található 2511 méteres tengerszint feletti magasságban, Almati központjától kb. 15 km-re. Az Ile-Alatau Nemzeti Park részét képezi a tó, amely földrengések következtében jelent meg. A Nagy Almati-tó egyedülálló, tejszerű kék színű, hasonlóan az izlandi kék lagúna geotermikus medencéihez. Attól függően, hogy az év melyik szakában látogatjuk meg a tavat; változtatja a színét. Ottjártunkkor türkizzöld volt éppen. A három hegy, a Sovetov, az Oziorni és a Turist látványos hátteret teremt a tájnak, és szépen visszatükröződnek a tó vizében. Az alábbi képek a tóról és a környékéről készültek:

A zöld piac néhány percnyi sétára található a Panfilov parktól északra. Ez egy óriási csarnok, ahol helyi termékeket árulnak, elsőssorban húst, gyümölcsöket és kézműves tárgyakat. A lóhús és a bárányhús nagyon népszerű Kazahsztánban. 

Nagyon jó minőségű árukat lehet kapni ezen a piacon, például (természetesen) néhány szokatlan almafajta - szó szerint több száz különböző fajta , amely közül néhány hasonlít a cseresznyére is. Az egyetlen dolog, amire ügyelni kell, az az ár: mivel külföldiek vagyunk, így akár 2x árt is mondanak. Egy 3 dl-es gránátalma lé pl. 1000 tenge volt! Hivatalosan nem lehet fotózni, de azért sikerült néhány felvételt készíteni (a biztonságiak így is ránk szóltak többször is).

Gyorsan bekaptunk pár falatot, majd folytattuk utunkat a Zenkov-székesegyházhoz. A katedrális egy gyönyörűen díszített, színes keresztény ortodox templom, amely a Panfilov-parkban található. Ez a világ második legmagasabb faépítménye. A székesegyház építése szegek használata nélkül történt. Bent be kell tartania a templom szokásait, mert még mindig aktív vallási épület. Sárga, fehér és zöld színben pompázik. Körbejárjuk a lenyűgöző épületet, fotózunk. Épp egy ima közepére csöppentünk. A templomot szép virágos kert veszi körül, amely csodálatos hátteret alkot. 

A kazah népi zenei eszközök múzeuma a Panfilov-parkban található. A múzeumba nem mentem be, mert a népzene nem fog meg, de maga az épület nagyon szép volt! A hegyes tetők és a narancssárga / barna falak nagyszerű látványt nyújtanak.
 img_20170808_175904.jpg

A 28 Panfilov Hősök Emlékpark egy lombos parkban található és a kazahsztáni elhunyt hősöknek szentelték. A hősi halált halt hősök egy kazahsztáni ezred részei voltak, akik 1941-ben Moszkvában a nácik ellen harcoltak és haltak meg. Előtte ég az örök láng, mely a II. világháborúban elhunyt katonáknak a tiszteletére ég.

A Függetlenségi emlékmű a Respublika Alanghy utca egyik fókuszpontja egy hatalmas kőoszlop, amely tetején két szárnyas hó leopárd és egy ülő, aranyos férfi áll. Vele szemben áll a kormányzati épület. Az emlékműve a Kazah Köztársaság gazdag történelmének szentelték. Maga a tér - meglepően kis jelentőségű - a város korábbi közigazgatási központja. 

A Köztársaság tér régen közigazgatási központ volt. Itt található az alma alakú emlékmű - emlékeztetve arra, hogy Almati az almák városa. Érdekesebb épületek és műemlék találhatóak a tér mögött, ahol mára az üzleti központ is felépült. 

Kok-Tobe 1100 méter magasa, ahonnan Almati városára nyílik kilátás. Kok Tobe (szó szerint azt jelenti: "zöld domb") egy domb, ahol panorámás kilátás nyílik Almati városára. Sajnálatos módon azonban a kilátást gyakran eltakarja a szörnyű szmog.  

A domb különböző szórakozási lehetőségeket kínál: a szórakoztató park (a The Beatles! tagjaival készíthetünk fényképet), éttermek, ajándékboltok, de még egy állatkertet is kialakítottak.

the_beatles_statue.jpg

Az első elnök (vagy az elnöki-park) parkja a város délnyugati peremén helyezkedik el Al Farabi és Navoi utca metszéspontjában. Ez a viszonylag új park gyönyörűen parkosított gyalogos és kerékpáros útvonalakkal, fákkal, nagy rétekkel és rengeteg paddal.

img_20170807_132213_1.jpg

img_20170807_132012.jpg

Medeu & Csimbulak

Medeu 1,691 m magasan fekvő korcsolyapálya. Télen érdemes korcsolyát kölcsönözni, és a világ egyik leggyorsabb jégén a korcsolyázni egyet. A nyári hónapokban érdemes túrázni a környező hegyekben.

Csimbulakba libegővel lehet feljutni. Az első etap kb. 20 percig tart, és fantasztikus tájon halad már ekkor keresztül. Innen 2 választási lehetőség van: újabb felvonókkal fel lehet menni 3200 méterre, vagy pedig gyalogosan lehet megtenni az 1000 m-es szintemelkedést (Csimbulak 2200 méteren van kb.). A 3 km-es utat kb. 2,5 óra alatt lehet megtenni, ami folyamatosan, kb. 30%-osan emelkedik végig. Igazából ez egy sípálya, nem tipikusan turistaút, de a táj szépsége miatt mindenképp megérte a fáradtságot. Télen igazi síparadicsom a hely; rengeteg sípályán lehet lecsúszni; nem hiába rendezte meg Almati 2017-ben az ázsiai téli játékokat. 

Összességében Almati látványosságokban bővelkedik, de a környéke az ami, nagyon szép. Innen mentünk el egy két napos túrára az Altyn-Emel Nemzeti Parkba, melyről a következő posztban számolok be.

Kövesd az Alitraveling blogot a Facebook oldalán is, hogy még több, utazással és utazás életérzéssel kapcsolatos információról értesülj első kézből!  

https://www.facebook.com/alitraveling/ 

Az Alitraveling blog már az Instagramon is aktív!

Keress az alábbi felhasználónéven: https://www.instagram.com/alitraveling.blog.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://alitraveling.blog.hu/api/trackback/id/tr4812817224

Alitraveling a Facebookon

Leírás

A blog az utazásaimról szól, ahol megfordulok a világban :)
Az utóbbi időkben ez bővül a túra beszámolókkal.  

>

Alitraveling posztjai a nagyvilágból :)

TÁMOGASD AZ OLDALT:

Google translate

Látogatóim

Flag Counter

Szerzői jog

A honlapon szereplő összes tartalom a szerző tulajdonát képezi. Bármilyen célra történő felhasználása csak előzetes írásbeli hozzájárulás esetén engedélyezett.

E-mail: alitraveling.hu@gmail.com 

Copyright © . Minden jog fenntartva.

süti beállítások módosítása