Kazany, Oroszország legrégebbi városa

2014-ben elég alaposan bejártam már Oroszországot, valamint 2017 őszén Moszkvát is, de ennek ellenére még mindig maradtak olyan részei az országnak, ahova el szerettem volna jutni. Ilyen volt a Volga-vidéke is, mely során a Volga folyó legjelentősebb városait, helyeit fedeztem fel, kiegészítve néhány kevésbé ismeret hellyel. 

58b363f82ca5ac8_main.jpg

Moszkvára most sem szántam fél napnál több időt. Debrecenből közvetlenül is elérhető potom pénzért a Wizz-airrel, de sajnos a vízum 24.500,- Ft, amit most sem lehetett megúszni. A városnak csak a fő belvárosi részét néztem meg, majd mentem is este a vasútállomásra, hogy kezdetét vegye az idei kaland első állomása: Kazany.

A több, mint 1 millió lakosú Kazany a Tatár Autonóm Köztársaság fővárosa, a Moszkvától számított 1277. folyamkilométernél fekszik a Volga bal partján. Érdekessége, hogy a kujbisevi víztároló 1956-os megépítéséig a Volga Kazanytól 6 km-re folyt, ettől kezdve azonban szó szerint Volga-parti lett az 1005-ben alapított város.
 img_20180804_075029.jpg

Kazanyba egy éjszaka alatt ért a vonat, mely most is percre pontosan futott be az állomásra. Két napot terveztem eltölteni: egy napot a városra szántam, míg egy napot a város környékére. Városnéző túrámat a várral, a Kreml-lel kezdtem. A nyári foci vb hatása érződött a városon: én a vb után kb. 2 héttel mentem, és Kazany is rendező város volt, az épületeket szépen felújították, és az egész város pár perc alatt nagyon jó benyomást tett rám.

 img_20180804_195910.jpg

A Kreml bejárata mellett található a Tatár Állami Múzeum, amelynek gyűjteménye érdekes és páratlanul gazdag adalékanyaggal szolgál a Volga-vidék történelméhez.
 img_20180805_093243.jpg

Közvetlenül a bejárat előtt találjuk Musza Dzshalil szobrát, aki tatár költő volt és Berlinben a nácik végeztek vele 1944-ben. Írásait egy belga barátjának adta át, aki megmenekült a táborban, így a művei is fennmaradtak. 

A Szpasszkaja-bástya, amelyen át a várba jutunk, négy szintjével és a csatlakozó falrészekkel a Kreml legrégebb műemléke a 16. századból.

A vár eredetileg mai területének háromnegyedét foglalta el – falain belül csak a káni palota és a mecset volt kőből, a többi fából épült. A vár mai formáját a 16. században nyerte el: ekkor emelték az Angyali üdvözlet templomát, amelyet az a Posztnyik Jakovlev tervezett, akinek a moszkvai vörös-téri Vaszilij Blazsennij-székesegyházat is köszönhetjük.
 announciation-cathedral.jpg

Kazan Kremlin szimbóluma a Sjujumbike torony, a Sjujumbike királynőnek nevezett - egyike a legendás nőknek az iszlám világ történetében. A torony leginkább az erős függőleges lejtéséről ismert, ezért "a ferde toronynak” is nevezik. A torony fő tengelyétől való eltérés 1,98 méter. Senki sem tudja a pontosan, hogy mikor építették, ezért több legenda is fűződik a nevéhez: az egyik szerint 7 nap alatt épült, amikor Rettegett Iván megtámadta a várost, és feleségül akarta venni a nőt, aki inkább a mélybe vetette magét a torony 7. emeletéről. 

A Kreml-en belül található a szentpétervári Hermitage múzeum „kistestvére”, ahol szebbnél szebb kiállítási tárgyak vannak a cári időkből: órák, fegyverek, ékszerek. 

Kétségtelen azonban, hogy a Kreml legszebb épülete a Kul Sharif mecset, mely építését csak 2005-re fejezték be teljes egészében. Nevét arról az imámról kapta, aki 1552-ben hősiesen harcolt IV. Rettegett Iván seregeivel szemben. Két részre oszlik a mecset: egy múzeumra, mely az iszlám történetét mutatja be, főleg a Volga mentén, valamint a tényleges imahelyre, ahova csak a hívők mehetnek már be.

Az épület nagyon látványos és gyönyörű. A mecset kupolájának ablakai, amelyek "Kazan kupaként" díszítettek, tulipán alakúak. A komplexumban 4 fő minaret található, 58 méter magasak és egyszerre 8000 hívő is tud imádkozni.  

A kazanyi vár Fehér Palotája ma az autonóm köztársaság legfelső tanácsának és minisztertanácsának nyújt otthon. 

Az épület mögül remek kilátás nyílik a folyóra, valamint a Tatár Mezőgazdasági Minisztérium mesébe illő épületére. 

A Kreml egyéb látnivalói közé tartozik a tüzérségi udvar, az Iszlám Kulturális Múzeum, a kán palota régészeti maradványai. A Kreml sok csodálatos kilátást kínál a Volga és a Kazanka folyókra és a város különböző részeire.

A Kremlből kilépve - meglepő módon - a Lenin utcára jutunk. Itt a Szovjet Tudományos Akadémia Kazanyi Tagozata klasszicista stílusban emelt épülete áll, mellette pedig a Kazanyi Egyetem épülete és könyvtára. Az egyetemen olyan hírességek tanultak, mint pl. Butlerov, Lev Tolsztoj, vagy maga Lenin, akiről az egyetem a nevét is kapta. 

A város 1000 éves fennállásának ünnepét 2005-ben ünnepelte, melyre egy nagyon szép parkot alakítottak ki a vár tövében. Itt áll a Zilant, a sárkány szobra, amely 1730 óta Kazany hivatalos szimbóluma. Kazan jelképe, Zilant, része sárkány, madár, kutya és kígyó. Többszörös és egymásnak ellentmondó történetek alkotják a legendáját, de Zilant már a város hivatalos szimbólumává vált, és a szörnyű Iván óta.
 img_20180804_195045.jpg

img_20180805_120446.jpg

Hol van máshol lenne még tatár építészet, mint a régi tatár faluban? Ez a külváros Kazany egy megmaradt történelmi része, amelyet a 14. században a város ostromát követően a helyi tatárok lakóhelyként választották meg. Ez a Kaban-tó partján található együttes jó példát mutat a hiteles tatár épületek, hagyományos díszek, üzletek, kávézók és vallási építmények faházainak. A 41 mecsetből itt található a város 3 legrégebbi mecsete. Kazany ostroma után (1552) a tatároknak a falu mellé kellett menniük. A tatár lakó- és vallási építészet egyedülálló együttese a 17. és 18. században alakult.   

Ha pedig ki szeretnénk pihenni magunkat, arra remek lehetőség a Bauman utca, mely Kazany fő sétáló utcája: A Bauman utca, a fő sétálóutca, ahol éjjel-nappal lüktető élet van. Az ajándékboltok mellett kávézók, üzletek és múzeumok várják az utcai előadókat és nézelődőket. Kazany egyik legrégebbi utcája, ahol olyan gyönyörű látnivalók is megtalálhatóak, mint például az Epiphany-templom és az egyedülálló ikonikus harangtorony. 

Sokan nem gondolnák, hogy Kazany is rendelkezik piramissal: igaz, ez nem több ezeréves, csak pár évtizedes, de van neki, amely ma szórakoztató központként funkcionál. 

A Kazany Családi Központ a folyó túloldalán helyezkedik el, és jellegzetes alakja miatt az egyik legszebb épülete a városnak. Esküvőket tartanak a kazanyi motívumokkal díszített tál alakú épületben, melyet szintén Zilant motívumok védenek. 

 

Minden vallás temploma

Az összes vallás temploma egy fenséges épület, amely szimbolizálja a különböző vallásokat, civilizációkat és kultúrák szimbiózisát. Ez a világszerte egyedülálló építészeti komplexum, amely ötvözi az ortodox és a katolikus egyházat, a muszlim mecsetet, a zsidó zsinagógát, a buddhista templomot, a kínai pagodát és a különböző világvallások számos ikonikus elemét, beleértve az elveszett civilizációk szimbólumát. Ez nem egy szokványos vallási épületként működik, nincs templom vagy ünnepi szolgáltatás. 

temple-of-all-religions-kazan-russia-1.jpg
A kulturális érték mellett nagyon látványos a megjelenése: fényes masszív kupolája van, mindegyiknek egyedi színe és alakja van, színes üvegablakok és egyéb szép, díszes részletek.

all_religions_kazan_temple_103.jpeg
A templom modern, és még mindig építés alatt áll. A már nyitott pavilonokban művészeti galéria, művészeti iskola és koncertterem található, ahol kreatív műhelyek és koncertesemények zajlanak.

 

Sviyazhszk és Raifa kolostor szigete

Sviyazhsk egy kicsi szigetváros, amely három folyó gyönyörű környezetében található. A területnek érdekes katedrálisai és a régióra jellemző lakóépületei vannak. A fehér kőfalakkal, a kapu történelmi harangtornyával és a kecses világoskék kupolákkal egyaránt kiváló példa erre a klasszikus lelki építészetre.

Az 1613-ban alapított közeli Raifa-kolostor fontos zarándokhely az ortodox keresztények számára. A 17. század elején alapították, és az ortodox keresztények számára nagyon fontos zarándokút volt. Az ország minden tájáról érkező hívők imádkoznak a keresztanya grúz ikonjára - a Krasnogorsky-kolostor első ikonjához. Ez a kolostor azon a területen épült, amely a régi időkben pogány terület volt, majd később iszlám vallású is volt, és az egyik legkorábbi ortodox kolostor lett a Kazany ostrom után. 

 

vesd az Alitraveling blogot a Facebook oldalán is, hogy még több utazással és utazás életérzéssel kapcsolatos információról értesülj első kézből!  

Az Alitraveling blog már az Instagramon is aktív!

A bejegyzés trackback címe:

https://alitraveling.blog.hu/api/trackback/id/tr4114311957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Alitraveling a Facebookon

Leírás

A blog az utazásaimról szól, ahol megfordulok a világban :)
Az utóbbi időkben ez bővül a túra beszámolókkal.  

>

Alitraveling posztjai a nagyvilágból :)

TÁMOGASD AZ OLDALT:

Google translate

Látogatóim

Flag Counter

Szerzői jog

A honlapon szereplő összes tartalom a szerző tulajdonát képezi. Bármilyen célra történő felhasználása csak előzetes írásbeli hozzájárulás esetén engedélyezett.

E-mail: alitraveling.hu@gmail.com 

Copyright © . Minden jog fenntartva.

süti beállítások módosítása