Las Vegas
"a bűn városa"

Nevada leghíresebb városa, Las Vegas, alig egy órányi repülésre fekszik Los Angelestől. A gép felszállása baromi érdekes volt: a Csendes-óceán felett emelkedtünk, majd ott fordultunk vissza  szárazföld felé. Egy darabig LA felett haladtunk, majd a táj egyre sivatagosabbra változott. A Virgin America gépén még fedélzeti WiFi is volt, így az 50 perc hamar eltelt. 

Las Vegas. Elsőre szerintem mindenkinek a kaszinók jutnak az eszébe, és ezzel párhuzamosa a drágaság. Ami egyfelől igaz, mert tényleg minden a kaszinóra épül, de ugyanakkor meg nem is. A szállodák – összehasonlítva az árakat pl. New Yorkkal, vagy Miamival – sokkal olcsóbbak. (Pl. a teljesen luxus Bellagio szállodában már 100 USD-ért meg lehet szállni két főre, míg egy ugyan ilyen kaliberű szálloda New Yorkban a többszörösébe kerül).

Vegasban tényleg a kaszinók a látványosságok. Délről északra haladva fedeztem fel a várost. Las Vegas központja a Las Vegas Boulevard mentén terül el, de a sugárutat egyszerűen csak a „The Strip”, azaz „Sáv” névvel illetik. Kb. 7 km hosszú, és e mentén sorakoznak a leghíresebb szállodák és kaszinók (A világ 25 legnagyobb szobaszámmal rendelkező szállodái közül 15 található a Strip-en, összesen 62 000 szobával.), amelyek egy-egy tematika köré épültek. A kaszinókba szabadon lehet ki-be sétálni, senki nem tiltja meg, és senki nem nézi le a másikat. 

map-strip.jpg

A híres, Welcome to Fabulous Las Vegas tábla kicsit kintebb esik a központtól, de érdemes felkeresni. 1959-ben állították fel, és akkor még itt volt a város határa. Ma már kilométerekkel arrébb. 

img_20150212_103456.jpg

A Mandalay Bay hotel & kaszinó az első ebből az irányból. A szálloda egy trópusi paradicsomot idéz, pálmafákkal, csodálatos élményfürdővel. 11 hektáros parkjában négy kültéri medence található, de van itt 9000 négyzetméteres akvárium, benne 2000 féle fajta tengeri állattal (cápák, medúzák, rengeteg hal). 

A Luxor, mint a neve is elárulja, az egyiptomi kultúrára épül. (Nekem a személyes kedvencem lett). Fő épülete egy 30 emelet magas (111 méter) üveg piramis. A fő piramis előtt, hogy hűek legyenek az eredetihez, egy 10 emelet magas Szfinx őrködik. Minden részletre figyeltek: a bejáratot egyiptomi istenek őrzik. Pálmafák, múmia szobrok, és hieroglifák mindenhol. Kihagyhatatlan Tutanhamon fáraó sírja, ami az eredeti múmia pontos másolata. A hotel szerepel pl. a Grand Theft Auto: San Andreasban „Camel’s Toe” néven. 

Az Excaliburt a középkori Angliáról mintázták. Nekem kicsit giccses volt. Belül minden a középkorra emlékeztet. A személyzet is ilyen ruhákat hordott. Hamar továbbálltam. 

A Tropicana ezzel szemben áll, de ezt csak kívülről szemléltem meg.

tropicana-las-vegas.jpg

Az egyik legnagyobb kaszinó és hotel az MGM Grand. Egykor az 5000 szobás MGM volt a világ legnagyobb szállodája; de még ma is sok látványossággal bír: itt található a híres Cirque du Soil, a toplless La Femme show, és ezen felül nagyszabású koncerteknek is helyet ad (sport rendezvényekről nem is beszélve – 16.800 fős). A szálloda előtt található 15 méter magas oroszlánok a hollywoodi filmstúdió jelképe is. Még egy kápolnát is elhelyeztek benne. 

Másik személyes kedvencem a New York New York szálloda. Nevéből már következtetni lehet, hogy New Yorkról van szó. Az egyik legjobban eltalált tematika: New York legfontosabb látnivalói visszaköszönnek: Szabadság-szobor, Empire State Building, és lényegében az összes híresebb New York-i felhőkarcoló (pl. Chryslar Building. A „felhőkarcolók” a hotelek, és közöttük egy hullámvasút megy végig. A Brooklyn-hídról sem felejtkeztek el a tervezők. 

A Monte Carlót korinthoszi oszlopok és boltívek sora díszíti. Kívülről is látszott, hogy előkelő, gazdag, akár csak az igazi Monte Carlo. 

monte-carlo-resort-fee.jpg

Az Aria és a Cosmopolitan az egyik legújabb szállodák. Az Aria-t 2009-ben adták át és ez ad helyet az Elvis Presley Show-nak. A Last Vegas c. filmben is feltűnik az Aria. 

A Bellagio az egyik leghíresebb vegasi kaszinó. Az olasz falvak témájára építették, és a Táncoló Szökőkutak (az attrakció több filmben is „szerepet” kapott már, köztük a The Hangoverben és az Ocean’s 11-ben) a Strip egyik leghíresebb látnivalója. 

A lobbyban a 8 millió $-os, fújt üveg csillár fogadja a látnivalókat. A szerencsejátékosok között azért is vívott ki nagy népszerűséget, mert pókerszobáiban, amit a köznyelv csak irodaként – The Office – becéz, különlegesen magas tétekben is folyik a játék és az egymillió dollárt is elérheti a nyeremény.De saját festménykiállítása is van (Bellagio Gallery of Art) Picasso-val, vagy Monet-val.  

A Paris, mint a nevében is benne van, Párizsba kalauzol el minket. A 160 méteres Eiffel-torony három lába a kaszinóba lóg. Áll itt hőlégballon, a Diadalív 2/3-ának eredetije, A Concorde-tér egy része, és egy 1200 fős színház. A hotel elülső nézete a párizsi Operaházat imitálja. 

A Caesars Palace Hotel az ókori Róma mintájára épült.  A hotel hat tornyában (Augustus, Centurion, Roman, Palace, Octavius, Forum) 3960 szoba van. A Colosseum egy 4100 férőhelyes szórakozóhely. A színházként üzemelő épület építési költsége 95 millió dollár volt, mely a legdrágább ilyen helyszín a városban. A Forum Shop bevásárlóközpont a luxus márkák fő helye. 

A Baily’s-t, a Flamingot, a Quad-ot és a Linq-et átugrottam; csak kívülről néztem meg. A Linq nevezetessége a 2012-ben átadott, és jelenleg a világ legmagasabb óriáskereke címet viseli. Fél óra alatt tesz meg egy kört. 

A Mirage nyitotta meg a megaüdülőhelyek sorát 1989-ben. Terry Fator hasbeszélő műsorával öt évre a szálloda színpadára szerződött. A Mirage volt a három kaszinó egyike, melyet Danny Ocean és bandája az Ocean’s Eleven-ben kirabolt. 

Fő látványossága a Volcano vulkán, mely minden egész órakor „kitör”. 

A Velence mintájára épült a Venetian. Hihetetlen élmény végigsétálni a Venetian Grand Hall utánzatán, a klasszikus olasz festők másolatai alatt; vagy andalogni is lehet a Grand Canal mentén. Bejárata természetesen a Rialto-hídján halad keresztül. 

Mára eddig jutottam el. Este a Planet Hollywood-ba mentem el a Las Vegas, The Show! előadásra. A táncos estén musical számokon keresztül mutatták be Vegas történetét. Olyan előadóktól csendültek fel klasszikusok, akik Vegasban léptek fel: pl. Elvis Presley.

img_20150212_203426.jpg

A Hoover-gát és a Grand Canyon

Másnap a Hoover-gáthoz és a Grand Canyonhoz tettem egy kirándulást. A gátat az 1930-as években építették a Colorado folyóra, Arizona és Nevada határán. 1936-ra készült el, és mára 20 millió embernek biztosít áramot. 2010-re elkészült a Hoover-híd, mely 300 méter magasan húzódik a Colorado folyó felett. Bár a gát miatt mindenki Hoover-hídként emlegeti, a híd hivatalos neve Mike O'CallaghanPat Tillman Memorial Bridge. Névadói Nevada állam hetvenes évekbeli kormányzója, illetve Arizona állam nemzeti hőse, az amerikaifocista sztár, aki feladta a karrierjét, hogy jelentkezzen a hadseregbe, és 2004-ben meghalt AfganisztánbanAz építésről bővebben ITT lehet olvasni.

Vegasból a Grand Canyon több pontjához is el lehet jutni. A leghíresebb, a pár éve átadott Skywalk nevű kilátóterasz. Eredetileg én is ezt terveztem, de amikor mondták, hogy a borsos belépő után sem vihetek be fényképezőt, letettem róla. Egy másik pontját ajánlották, ami szintén csodálatos volt.

Már régóta vonzott a Canyon, hogy élőben is olyan csodálatos-e, mint a fotókon, amiket ezerszer láttam már róla. Elmentem hát, hogy saját szemmel győződjek meg róla, tud-e annyit, mint amekkora a híre. Tud. Helyes döntés volt besorolni a világ hét természeti csodái közé. Például, mert lenyűgöző látvány, és mert tudományos szempontból is elképesztően fontos: a 4,6 milliárd éves földtörténetből a Grand Canyon falai között látható a legnagyobb összefüggő rész, ami olyan 600 millió évet jelent. Csak hogy meglegyenek a viszonyítások: körülbelül 600 millió éve jelentek meg az első többsejtű állatok. A kanyon aljában lévő sziklák életkora elérheti a kétmilliárd évet is, a kanyon hossza 450 kilométer. 

Kora délutánra értünk Vegasból a Canyonhoz, ahol kb. 4 órát töltöttünk. Egy dél-koreai sráccal, egy kínai és egy kanadai lánnyal tettük meg a kb. 5 km-es tórát két kilátópont között. Sajnos ahhoz, hogy végigmenjünk az egyik leghíresebb úton, a Bright Angel Trail-en, több napra kellett volna jönni, valamint túracucc is kellene. Nekem most ezen az úton nem volt túracuccom, se több időm. Viszont arra tökéletes volt, hogy saját szememmel is meggyőződjek, megbámuljam a világ egyik leghíresebb Canyonját. Hihetetlen érzés volt ott sétálni a színek és formák utánozhatatlan kavalkádjában. Vakító fehér sziklára vágysz? Tessék, ott balra előre. Mélybíborra? Nézz arra, mutatom. Élénksárgára, zöldre? Íme, íme!

Az igazi Grand Canyon élményért érdemes egy 3-4 napos körutat tenni. Sátrazni több helyen is lehet, csak a többnapos túrákhoz legalább három héttel korábban emailben vagy faxon kell engedélyt kérni. Az engedély neve Backcountry Permit, és egy szolidabb összegért ITT lehet megigényelni. De van faházas szállás is a kanyonban, a Phantom Ranche-on a hostelekből ismert közös hálószobákban lehet megszállni.

 

Újra a Strip-en

Utolsó nap a Strip azon részét jártam be, melyek még kimaradtak, majd a belváros következett.

A Wynn Resorts Limited zászlóshajója minden tekintetben új színt hozott Las Vegas főutcájára, a Stripre. Miközben a város szállodáiban megszokott, hogy a bejárattól rögtön a sötét kaszinóba jut a vendég, a Wynnben luxus boltokat, Michelin csillagos éttermet négyzetméteres kaszinóba, ahol nappal a külső környezetet, az uszoda világát is nyugodtan szemlélhetik a játékosok. A nevadai sivatagban az sem megszokott, hogy a 87 hektáros területen helyezkedő 45 emeletes hotel mellé saját golfpálya és vízesés épült. Akinek ez kevés, a belső folyosón átsétálhat a talán az extravagáns Wynn-nél is izgalmasabb Wynn Encore-ba, ahol szintén akad kaszinó. 

wynn-encore.jpg

A Strip északi részén áll a Stratosphere-torony. A 350 méter magas és ezzel az USA kilencedik, és Las Vegas legmagasabb épülete. A torony tetején egy forgó étterem is helyet kapott. A szállodának saját vidámparkja van a torony tetején. Sajnos a szél miatt többször is lezárták a játékokat, így nem tudtam kipróbálni. 

img_20150211_130408.jpg

A Little White Wedding Chapel a legismertebb Las Vegas számos gyors esketési központja közül. Frank Sinatra, Michael Jordan, Bruce Willis vagy Britney Spears is itt házasodott. A válás is itt a legegyszerűbb: két hét és egy nap után már el lehet válni. 

wedding-chapel.jpg

Ezen kívül több kaszinóban is van kápolna a gyors esketésre. Ez pl. a Bellagio-ban készült. 

img_20150212_094404.jpg

A belváros, azaz a régi Las Vegas a Strp-től északra található. A belváros fő utcáját egy aluminium tetővel borították. Kaszinók sora húzódik itt is.

img_20150214_125545.jpg

img_20150214_142615.jpg

A Hear Aattack Grill-be tértünk be enni, ahol áldozat lettem. Felvilágosítottak a szabályról, miszerint ha nem eszed meg azt, amit rendeltél, akkor a nővérek elfenekelnek egy vágódeszkával. Akivel mentem – mint utólag kiderült direkt – megszívatott azzal, hogy kirendelt egy 4 szintes hamburgert (8 szintes a legnagyobb, a világ legnagyobb hamburgerével). Előtte nem tudtam, hogy mekkorát rendelt, mert direkt halkan adta le. Mikor kijött, már előre rettegtem. 3 szint fogyott el, így jött a 3x-i fenekelés :D 

Innen már a reptér felé mentünk. Összességében egy fantasztikus pár napot töltöttem Vegasban. A kaszinókból pozitívan jöttem ki. Egyedül a ruletten veszítettem, de pókeren és Blackjack-en nyertem. A legérdekesebb, hogy Las-Vegasba körbe járhatjuk a világ nevezetes városait, hiszen van itt Eiffel torony, Velence, Szabadság szobor stb. 

A helyieknek, már aki három éve már folyamatosan itt él, nem kell személyi jövedelemadót fizetniük, valamint a lakások bérleti díja is jelentősen csökken. Mindent átvállalnak a kaszinók.

img_20150214_221631.jpg

Innen New York felé vettem az irányt, ahol egy nap eltöltésével megérkeztem New Haven-be, a Yale Egyetemre

Búcsúzásként álljon itt Elvis Presley, Viva Las Vegas száma :)

A bejegyzés trackback címe:

https://alitraveling.blog.hu/api/trackback/id/tr397235951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tombat 2015.03.05. 20:12:25

Köszi a beszámolót! Valami hasonlót szeretnék én is összehozni Vegas-ban.

tombat 2015.03.05. 20:16:32

Nem vagyok biztos benne, de a Sóhajok hídja véletlenül nem a Rialto akart lenni? Csak mert a képen az van és a másik amúgy sem nagyon illene a csillogó-villogó Strip-re. Persze ettől még lehet, hogy az is ott van...

JoeP · http://mivanvelem.hu 2015.03.05. 20:44:51

A Phantom Ranch-ba legalább egy évvel korábban kell helyet foglalni. Pedig jó hely, különösen 19:55-kor, amikor mindenki a nyolckor nyitó kocsmánál áll sorba. :) Utána pedig, mint egy SzOT üdülöben, az egész Ranch üldögél az asztaloknál, iszk, kártyázik, társasjátékozik.

fulopzsolt25 2015.03.05. 22:40:40

Szia! Az lenne a kérdésem, hogy Vegasból szervezett úton voltál a Hoover Gátnál és a Canyonnál vagy kocsibérlés és úgy? Mi jövő héten indulunk és 4 napunk lesz Vegasban!

alimail · http://alitraveling.blog.hu/ 2015.03.05. 23:15:24

@fulopzsolt25: szervezetten voltam. Ha többen vagytok jobban megéri az autó. Egyedül nem érte volna meg. Jó utat :)

fulopzsolt25 2015.03.06. 08:20:59

Akkor az lenne a kérdésem hogy hol szerveztek meg az túrát. Itthonról mar ugy mentetek vagy kinn?? Kocsi híján a megszervezes fontos lenne. Nagyon köszönöm a segítséget.

alimail · http://alitraveling.blog.hu/ 2015.03.06. 09:14:10

@fulopzsolt25: felesleges itthonról. este 9-kor jelentkeztem a másnapi túrára. Rengeteg cég hirdeti, amelyik szimpatikus.

Burgermeister 2015.03.06. 10:31:42

huuuuuu....hirtelen előtörtek a régi emlékek. :)
A red rock kanyon kimaradt? Ott van vegastól fél órára.

fulopzsolt25 2015.03.06. 16:10:20

A tenyleg utolsó kérdés. Mennyibe fajt a canyon es a gát? A neten kb 100 USD-ert visznek el, de nem nagyon bízom az itthoni foglalasban, meg mondtad is hogy egyszerűbb ott intézni.
Tehat Mennyibe került az egynapos túra? Skywalk-ra tenyleg nem vihetsz gepet annal ellenére hogy drága a beugró?
Tobb kérdésem nem lesz. Egyenlőre. Nagyon koszi

Gonbolkozó 2015.03.07. 11:30:09

A látogatóknak még nagyon ajánlom a "Fórum Shops" bevásárlóközpontot. Reneszánsz palotában spirális mozgólépcső es komplett kis olasz utcácskák vannak benne, ahol éjszaka is mesterséges kék ég alatt lehet sétálni, nem is beszélve arról hogy az egyik végen óránként "elsüllyed" Atlantisz. Lenyűgöző...

Összességében eredetileg nem nagyon érdekelt Vegas (mert nem akartam kaszinózni), de végül nagyon nagy élmény lett. Persze tiszta Giccs, de annak valami hihetetlen profizmussal es pénzzel megvalósított apoteozisa... Semmiképp ne hagyja ki aki teheti...

Gonbolkozó 2015.03.07. 11:34:23

Ja, és a "bűn városát" nem kell komolyan venni. A látogatók 80%-a kisgyerekes család, akik a szállodák medencéiben fűrődnek vagy sétálnak es bámészkodnak

alimail · http://alitraveling.blog.hu/ 2015.03.07. 12:43:28

@Burgermeister: 110 USD volt a túra, ebéddel, mindennel. nekem ennyit megért.

@Gonbolkozó: a Forum tényleg hatalmas élmény. Nekem is hasonló volt a véleményem róla, mint Neked. Csak emiatt nem éri meg odamenni, de ha valaki egy USA túrán van a környéken, akkor megéri. Hihetetlen, hogy mennyi pénzt beleöltek, és ölnek is, de ez működik a maga rendszerében.

Alitraveling a Facebookon

Leírás

A blog az utazásaimról szól, ahol megfordulok a világban :)
Az utóbbi időkben ez bővül a túra beszámolókkal.  

>

Alitraveling posztjai a nagyvilágból :)

TÁMOGASD AZ OLDALT:

Google translate

Látogatóim

Flag Counter

Szerzői jog

A honlapon szereplő összes tartalom a szerző tulajdonát képezi. Bármilyen célra történő felhasználása csak előzetes írásbeli hozzájárulás esetén engedélyezett.

E-mail: alitraveling.hu@gmail.com 

Copyright © . Minden jog fenntartva.

süti beállítások módosítása