Jaipur
a Győzelem városa

Előzmények: Bahrain, Delhi

Jaipirt II. Jai Singh maharadzsa, Amber uralkodója építette, aki igazi reneszánsz ember volt. 1727-ben új várost terveztetett, mely a Kachhwaha-nemzetség fővárosaként szolgált, és Rajasthan egyik legszebb és legerősebb központja lett. A város alaprajza a klasszikus hindu építészet, a Shilpa-Shastra alapelveit követi. A világegyetem 9 kozmikus egységének jelképezésére 9 tömbre osztották, amelyeket gondosan tervezet, hierarchikus úthálózat kötött össze. A helyi arisztokrácia és kereskedők szép haveliket (udvarházakat), templomokat, és kutakat építettek. Ebbe a városba érkeztem Delhiből a délelőtt folyamán. Az indiai vasút nagyon tetszett, amiről később lesz még egy külön poszt is. A szállásnak kinézett hostel a központban volt, de mivel az utak kaotikusak, így tuk-tuk-ot választottam. Rövid pihenő után indultam el felfedezni a várost.

A tuktuk a Tripolia kapuhoz vitt; innen kezdtem a túrát. A hét monumentális kapuval ellátott, impozáns városfal legalább annyira volt hivatott elkápráztatni és gyönyörködtetni, mint megvédeni a várost. A kapukon belépve több bazárba jutunk.

img_9502.JPG

Előbb a Kishanpol bazár, majd tőle jobbra a Tripolia bazár.A Tripolia a városi palotába vezetett. A várost szürkés-rózsaszín homokkőből építették.

Jelenlegi – eléggé meglepő – színét 1876-ban kapta, amikor a kissé különös II. Rain Singh maharadzsa az egész várost rózsaszínre festette a walesi herceg tiszteletére. (A rózsaszín ugyanis Rajasthanban a vendégszeretet színe).

Ki ne hallott volna a legendás Jaipuri maharadzsa mesés gazdagságáról, pompás palotájáról. Az építmény (Chokri Sarhaddal - Városi Palota) együttes képet ad arról a számunkra elképesztő gazdagságról, amely a középkor indiai uralkodóit körülvette. A Palota volt a radzsasztáni maharadzsa uralkodói palotája. Építése a városalapító II. Jai Singh nevéhez fűződik, aki Amberből Jaipurba tette át székhelyét.

tripoli_kapu.jpg

A Mubarak Mahal (textil- kosztümgaléria), az elefántcsontszínű pavilon a központi udvarban most különleges hangszerek, textilek és díszruhák kiállítóhelye. Pl. itt van kiállítva I. Madho Singh maharadzsa (1750-1768) csodálatraméltóan nagyméretű zubbonyát és nadrágját. A maharadzsa a kortársak szerint 2 méter magas volt, és 270 kg-t nyomott. Állítólag 100 gyereke volt. (Sajnos se itt, se a fegyvermúzeumban nem lehetett fotózni). 

img_9446.JPG

A Mubarak Mahal mögött a Sileh Khana, azaz a fegyvertár látható. Gyémántokkal és arannyal díszített pisztolyok, tőrök, sisakok, és halálos acélbuzogányok alkotják a remek gyűjteményt. Az ajtó felett kívül kések üdvözölnek minket; a belső falon pedig pisztolyok vesznek tőlünk búcsút.

img_9458.JPG

A márványelefántok által őrzött Rajendra Pol vezet át a Diwan-i-Khasba (Magánkihallgatások csarnoka). Itt látható a világ két legnagyobb ezüstedénye. Térfogatuk 9000 liter. II. Madho Singh ezekben szállított szent Gangesz vizet az 1902-es londoni világkiállításra. Az edények a Guinness-rekordok könyvében is szerepelnek.

A Riddhi Siddhi Pol vezet át a Pritam Chowkba (a Szeretettek udvara), melynek négy elbűvölő pávaajtaja a négy évszakot képviseli.

img_9462.JPG

img_9474.JPG

A másik oldalon a házakkal körülvett Diwan-i-Aam (Nyilvános kihallgatás csarnoka) most Művészeti Galéria, ahol szőnyegeket, miniatúrákat, és kéziratokat állítottak ki.
 city-palace-diwan-i-aam.jpg

Akit jobban érdekelnek a maharadzsák élete, azoknak ajánlom Frei Tamás interjúját, aki 2011-ben készített egyet Japur volt uralkodójával. (A videóban a 21:30-tól). 

Innen a Jaipur másik látványosságához, a Hawa Mahal-hoz (Szelek Palotája) mentem. Az ötemeletes, de szintenként csak egytermű, szépséges épületet 1799-ben építették a zenana asszonyai számára, hogy kinézhessenek a világba anélkül, hogy őket meglátnák. A ház arról kapta a nevét, hogy 953 áttört kőcsipke ablakon át mindig fúj a szél. Azért 7 emeletes, mert 7 asszony volt, és az első számú feleség kukucskálhatott felülről. (Hiába, a női kíváncsiság hatalmas erő. ) A palota felfelé egyre keskenyedik, a legfelső szint alig több mint 3 méter széles. Az épület alakja Krisna koronáját formázza, mert Pratap Singh nagy Krisna hívő volt. Valójában egy homlokzat az egész, ezért a házat átjáró szellő remek klímát biztosított lakóinak. 

A palotától nem messze áll a Jantar Mantar (számolóeszköz). Ez az 1728 és 1734 között épített asztronómiai megfigyelőhely volt a legnagyobb a II. Jai Singh által létesített 5 obszervatórium közül, s ez is maradt fenn a legépebben. Az uralkodó nagy érdeklődést mutatott a tudományok iránt, és a világ legjobb asztronómusai közé tartozott. Az obszervatóriumban 18 műszer van, amelyekkel a Nap, a Hold, a csillagok és az állatövi jegyek mozgását figyelték; időt és dátumot számítottak, valamint a monszun idejét, hosszát, erősségét határozták meg. Az itt látható napórák egyike, a Samrat Jantar állítólag a legnagyobb a világon. Mai napig is 2 másodperces pontossággal megadja a helyi időt. A különböző napórák már-már futurisztikus szoborkompozíciókra emlékeztető formái rendkívül látványosak. Minden látogató megtalálhatja a saját csillagjegyének megfelelő napórát.

A palotától északra látható templomot Govind Devji (Krisna tehéncsorda képében) egyik ábrázolásának építették. Govind a jaipuri dinasztia egyik védőistene; képét Mathurából, az előrenyomuló mogulok elől menekítették ide. A templomot úgy tervezték, hogy a maharadzsa a teraszairól láthassa a képét. 

govinddev-4.jpg

Az Ishvar Lat tornyot 1749-ben építették. Az égre törő minarettel emléket állítottak annak a győzelemnek, mely során Raja Sawai legyőzte I. Madho Singht.

Az Albert Hall-hoz a Ram Niwas Gardens-en keresztül vezet az út. Az utolsó maharadzsa alapította a parkot az éhínség leküzdésének emlékére. Közepén a hatalmas Központi Múzeum áll. Díszes, indoszaracén stílusú ékszerdobozt egy brit Sir építette a walesi herceg 1876-os látogatásának emlékéül. A múzeum kissé avítt, gyönyörű szőnyegeket, elefántcsont-faragványokat és rézműves munkák láthatók. Az épület előtti téren rengeteg a galamb, mert etetésük jó cselekedetnek számít, és ilyenkor kívánnak is valamit, remélve a beteljesülését.

A Birla Mandir templom picit messzebb van a múzeumtól. A 40 fokban elég kimerítő volt gyalogolni, de megérte. A templomot Vishnunak (Narayan) szentelték, és 1988-ban épült márványból. Három hatalmas kupolája van, és az ablakok ólomüvegből vannak. A kertben is mitológiai alakok szobra vannak.

A bejegyzés trackback címe:

https://alitraveling.blog.hu/api/trackback/id/tr818155102

micsoda? 2015.12.11. 22:23:19

Jó nézni ezeket a szép képeket. Köszönöm.
Nem mostanában, de olvastam Széchenyi Zsigmond "Nahar" c.könyvét, az indiai vadászatról, maharadzsák gazdagságáról, akkor bűvölt el India.

gizmo2666 2015.12.11. 23:26:15

Azért nem kell Indiáig menni, hogy cigányokat és giccses házakat lásson az ember
www.femina.hu/utazas/ciganypalotak_banffyhunyadon?img=6&code=0000115858004670515a9vjuqt8rr#kepescikk

Alitraveling a Facebookon

Leírás

A blog az utazásaimról szól, ahol megfordulok a világban :)
Az utóbbi időkben ez bővül a túra beszámolókkal.  

>

Alitraveling posztjai a nagyvilágból :)

TÁMOGASD AZ OLDALT:

Google translate

Látogatóim

Flag Counter

Szerzői jog

A honlapon szereplő összes tartalom a szerző tulajdonát képezi. Bármilyen célra történő felhasználása csak előzetes írásbeli hozzájárulás esetén engedélyezett.

E-mail: alitraveling.hu@gmail.com 

Copyright © . Minden jog fenntartva.

süti beállítások módosítása