Azerbajdzsán - Irán - Irak - ELŐZMÉNYEK
Az út előzményéről röviden. Már január elején eldöntöttem, hogy idén nyáron a Kaukázusba kellene menni utazgatni. Kijev - Kutaisi (Grúzia) útvonalat néztem ki, és onnan bejárni a 3 országot. Sajnos a tervet1-2 apróság keresztülhúzta, így ez sztornó lett. Áprilisban elején, mikor bejelentette a WizzAir a Budapest Baku útvonalat, újra elővettem a tervet. Az egyetemről többeket érdekelt, így végül is 14 jegyet vettünk 22.000 Ft-os áron augusztus 5 és 13 közöttre Azerbajdzsán fővárosába, Bakuba.
Nézegettem, hogy Bakuból hova lehetne még elmenni, ahova esetleg nehezebben lehet. Nem sok választás volt: Üzbegisztán (de mind a vízum, mind a repjegy drágalett volna), Türkmenisztán - hasonló problémákkal. Kazahsztán is szóba jött, de a hajó, ami a Kaszpi-tengeren átvisz, az ország túlsó felén tesz ki, ahonnan minden messze van és csak drágán közelíthető meg.
Így esett a választás Iránra. Azerbajdzsánnak és Iránnak van közvetlen határátkelője, így ez nem volt probléma. Vízumban pedig segítettek (vízumokról később). Ekkor újra felmerült Türkmenisztán, mivel Bakuból van hajó a Kaszpin keresztül Türkmenbasiba. A probléma a bécsi követség szerint az, hogy egyrészt azernek és Iránnak van közvetlen határátkelője, így nem biztos, hogy az 5 napos tranzit vízumot megkapnám. A másik probléma, hogy a menetrend szerint minden nap du-n indul hajó, azonban a valóság az, hogy csak akkor megy, ha megtelik. Így ha megigénylem a tranzit vízumot - ami nem módosítható -, lehet hogy az 5-ből akár több napot is a hajón vesztegelek, mire elindul. Ezt nem mertem bekockáztatni; ennyit nekem az ország nem ért.
Május közepén jelentette be a Wizz a Budapest - Isztambul járatát. Norbinak ezt jeleztem, és ő neki is megtetszett, hogy jöjjön Iránba. Egyeztettük a menetrendeket, és Teheránban találkozunk augusztus 15-én. Ő Budapestről jön átszállással. Elvetemült ötletünk támadt: mivel az Isztán országokba most nem tudunk elmenni, menjünk el Irán nyugati szomszédjához, Irakba. Vagyis az északi, az Iraki Kurdisztán nevű területre. Ez biztonságos, háború sosem volt, de még csak robbantás sem. Állam az államban működik; saját pénzzel és kormánnyal. De erről majd később.
Hazafelére kellett már csak jegy, amit Törökországon keresztül oldottunk meg. A Pegasus Fly-lal 88 TYL-ért Isztambulba jövünk, majd onnan Wizz-zel Budapestre pontokból.


VÍZUM
Azerbajdzsán
Sajnos nem egyszerű a vízum. Azaz idén márciustól egyszerűsödött. Eddig ugyanis csak a budapesti követségen lehetett megigényelni, meghívó levél (LOI = letter of invitation) keretében, amit az MFA-nak (Külügyminisztérium) kell jóváhagynia. Ez kb. 30napot vesz igénybe. Ha ez megvan, lehet menni a követségre, ahol további 60€ kifizetésével meg lehet szerezni a vízumot.
Másik lehetőség, ha az 1000 Útutazási irodán igényli valaki. 60€ + 5000 Ft-os ügyintési díj van. De a szállást végig náluk kell foglalni. Cserében a LOI beszerzésében segítenek.
2013. márciustól van lehetőség az e-vízumra. Ennek előnye, hogy nem kell LOI, nem kell a követségre sem menni, hanem interneten meg lehet igényelni. Gyorsabb, mert max. 15 munkanap alatt megvan, és pdf-ben elküldik, amit csak ki kell nyomtatni, és a határon bemutatni az útlevéllel. Mind az 1000 Út, mind pl. interneten keresztül meg lehet igényelni. Az 1000 Út-nál ugyanaz a feltétel, de pl. az azerbaijan24.com-nál 100USD, de nem kell szállásfoglalás, és ott száll meg az ember, ahol akar. Olcsóbb, mint irodán keresztül.



Irán
Ahány ember igényel iráni vízumot, annyi feltétel van. Hogy miért írom ezt? Mert tényleg, így van. Egy ismerősöm áprilisban volt Iránban, és márciusban igényelte a vízumot. Repjegyen, kitöltött vízumkérőlapon, és szállásfoglaláson kívül semmit nem kértek tőle, sőt a 27.000 Ft kifizetése után egyből megkapta.
Én májusban kezdtem el intézni. A telefonban mondták, hogy mit kérnek. Ezek a következők voltak: repjegyfoglalás, útvonalterv, LOI, bankszámlakivonat, kitöltött vízumkérőlap. A LOI meglepett. Szerencsémre vannak iráni ismerősök, így írtam nekik, hogy kellene LOI. 3 hét alatt készült el. Ezek után mentem a követségre. A követségen a kitöltött vízumkérőlapon és a LOI-n kívül semmit sem kértek. Mire visszaértem a pénz befizetéséről, rá 5 percre meg is kaptam. Kb. 45 percet, ha ott voltam.
Ellenben szegény Norbinak már körülményesebb volt. Igaz, tőle LOI-t nem kértek, ellenben csak 18.000Ft-ot kellett fizetnie - úgy, hogy előző nap még 27.000-t mondtak. Viszont nem kapta meg azonnal, hanem kiküldték Teheránba a papírokat, hogy majd itt elbírálják. A Ramadán miatt azonban az élet ilyenkor lelassul, így csak külső segítség hatására, de csak indulás előtt egy nappal lett meg a vízum.



Irak és Iraki Kurdisztán
Iraki Kurdisztán 15 napig - bármi hihetetlen -, de EU-s állampolgároknak ingyenes. Így nekünk magyaroknak sem kell. Mi 6 napot tervezünk ott tölteni. Marvinnál hagyjuk el Iránt és Sulaymanija-nál lépünk be Kurdisztán területére.
Útközben vetődött már csak fel, hogy az un. arab Irakba is át kéne menni 1-2 napra. Elsősorban Ninivét és Hatrát megnézni. Vízumot bonyolult kapni, azonban ha van helyi ember, az 4 napig be tud vinni. Most az úgy néz ki, sikerül. Sajnos időközben kiderült, hogy ez az utóbbi információ téves. Üzleti vízummal lehet csak átmenni Irakba, aminek az elkészülte 30 munkanap!



Ha már szóba jött, itt a többi országgal kapcsolatos vízum is:
Türkmenisztán
Sajnos csak Bécsben található követség. Kétféle vízum létezik. Tranzit és turista. A tranzit vízum 5 napos tartózkodásra jogosít fel; azonban a lényege, hogy 3. ország felé kell elhagyni az országot (pl. Iránból jössz, és Üzbegisztán felé mész). Előre meg kell jelölni a határokat (be- és kilépést is), amin változtatni nem lehet. Túllépni sem érdemes,mert napi 200 USD a büntetés. A turista vízum max. 30 napos tartózkodást tesz lehetővé. Előnye, hogy bármerre el lehet hagyni az országot. Hátránya, hogy napi 200USD a vízum. Ugyanis ebben az esetben csak vezetővel lehet utazni. Ez elég költséges, így a többség csak a tranzitot szokta igénybe venni.

Üzbegisztán
Sajnos üzbég követség sincs Budapesten, csak Bécsben. LOI szükséges, amit helyi cégek megadnak, kb. 50 dollárért. Ezzel kell menni Bécsbe, ahol 3 nap alatt elkészül. (Bővebben itt)




A bejegyzés trackback címe:

https://alitraveling.blog.hu/api/trackback/id/tr406099102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Alitraveling a Facebookon

Leírás

A blog az utazásaimról szól, ahol megfordulok a világban :)
Az utóbbi időkben ez bővül a túra beszámolókkal.  

>

Alitraveling posztjai a nagyvilágból :)

TÁMOGASD AZ OLDALT:

Google translate

Látogatóim

Flag Counter

Szerzői jog

A honlapon szereplő összes tartalom a szerző tulajdonát képezi. Bármilyen célra történő felhasználása csak előzetes írásbeli hozzájárulás esetén engedélyezett.

E-mail: alitraveling.hu@gmail.com 

Copyright © . Minden jog fenntartva.

süti beállítások módosítása