Európa szélén, Ázsia peremén, a szerelem és a macskák szigetén járva...
Európa szélén, Ázsia peremén, a szerelem és a macskák szigetén járva...

Ciprus földrajzilag Ázsiához, politikailag Európához tartozó egykori brit gyarmat, mely 1960 óta élvezi függetlenségét, 2004 óta pedig az Európai Unió tagja, így útlevél híjján személyi igazolvánnyal is utazhatunk. Bár a britek kivonultak, nem tűntek el nyomtalanul...Balra tarts! vezetési kultuszuk a szigeten maradt, az 1974 – es török megszállókkal együtt. 
  img_0005.jpeg

...

A Zeleméri templomrom
A Zeleméri templomrom

Az Alföld mesterséges kiemelkedéseit a népnyelv halmoknak, domboknak nevezi. A kunhalom elnevezést először a 19. század közepén használták, amikor ezeket a kunoknak tulajdonították. Mára azonban bizonyossá vált, hogy Magyarország területén már a kunok előtt álltak ezek a kiemelkedések, amelyek 4-5 ezer éves múltra visszatekintő lovas nomád népek hagyatékai, amelyeket eredendően az elöljárók síremlékeként emeltek. E halmok átmérője 50-90 méter között ...

Utazás az orosz vasúton
Utazás az orosz vasúton

Kezdjük az elején, amit eddig az orosz vasúttal kapcsolatban feltettek: biztonságos. Szerintem sokkal biztonságosabb, mint a magyar vasút. Köszönhetően annak, hogy a nagyobb távolsági vonatokon csak egy ajtón lehet felszállni, ahol a jegyet ellenőrzik. Ezen felül névre szóló (még az útlevél száma is rajta van). Ezáltal pontosan tudni, hogy kik utaznak a vonaton.
  img_20180803_200827.jpg

...

Akhtubinszk és a Baskunchak-tó
Akhtubinszk és a Baskunchak-tó

Volgográdból hajnalban indultam tovább Akhtubinszkba. Az Akhtuba folyó partján fekvő város 1959-ben alakult három település összeolvadásával: Vladimirovka, Petropavlovszkoje és Akhtuba. Akhtubinszkban tanult repülni Gagarin is, valamint fontos kiképző állomás, nem hiába a legtöbb emlékmű a repüléshez kötődik.  

img_20180809_065620.jpg

Akhtubinszk legfőbb nevezetessége egy 1:1 arányú MiG 23-as repülőgép , mely egy kis park bejáratánál áll. A MÍG katonai repülőgépeket ...

Volgográd, avagy Sztálingrád napjainkban
Volgográd, avagy Sztálingrád napjainkban

17 óra alatt tette meg a vonat a közel 900 km-es távolságot Szamara és Volgográd között. Útközben egyetlen nagyobb Volga menti várost, Szaratovot hagytam ki, mert különösebben sok látnivalója nincs a városnak. Volgográd a 2543. folyam kilométernél, a legújabb kori történelem egyik legjelentősebb csatájának, a második világháború sorsát megfordító nevezetes ütközetének színtere. A város, amely 1925 és 1961 között Sztálingrád nevet viselte, eredetileg ...

Szamara, az 1991-ig zárt város
Szamara, az 1991-ig zárt város

Kazanyból este indultam, hogy egy átszállással Szamarába, Oroszország hatodik legnépesebb városába érjek. Történelmi város, a középső-volgai régió fontos kulturális, oktatási, politikai, pénzügyi, kereskedelmi és gazdasági központja, melynek 1935–1991 között Kujbisev volt a neve és 1991-ig mind a külföldiek, de még az oroszok elől is zárt város volt: csak különleges engedéllyel lehetett a városba bemenni.

175570-1.jpg

Szamara környékén a Volgát különös ...

10 érdekesség Kazanyról
10 érdekesség Kazanyról

Kazany tele van kultúrával és évszázados történelemmel. Az ősi Tatár Köztársaság és Oroszország egyik legmodernebb városa, ez a dinamikus, nyüzsgő központ. Az előző posztban bemutattam a város nevezetességeit, a mostaniban pedig 10 érdekességet szedtem össze Kazanyról.

1./ Kazany idősebb Moszkvánál .

Tény, hogy Kazany nemcsak Oroszország egyik legrégebbi városa, hanem Kelet-Európában is annak számít. Körülbelül 150 évvel alapították korábban, ...

Mennyire ismered Szibériát?
Mennyire ismered Szibériát?

 

A 2018-as foci világbajnokság apropóján felidézem a 2014-es szibériai utazásomat. Annak idején 19 helyen álltam meg, ebből 15 került be a tesztbe. Ti hány várost ismertek fel? Sok sikert mindenkinek.

Alitraveling a Facebookon

Leírás

A blog az utazásaimról szól, ahol megfordulok a világban :)
Az utóbbi időkben ez bővül a túra beszámolókkal.  

>

Alitraveling posztjai a nagyvilágból :)

TÁMOGASD AZ OLDALT:

Google translate

Látogatóim

Flag Counter