2018. jan 02.

Gyakorlati tudnivalók Izraelből Jordániába való belépéshez

írta: alimail
Gyakorlati tudnivalók Izraelből Jordániába való belépéshez

A Ryanair Budapest-Eilat járatát kihasználva terveztünk eljutni Jordániába az MKeys Travel szervezésében, amivel nem is volt addig probléma, míg a Ryanair be nem jelentette, hogy novemberben 2 hétig az ovdai repülőtér katonai akció miatt le lesz zárva, így a gépek Ovda helyett Tel Avivbe érkeztek. A Ryanair biztosított ugyan közvetlen buszjáratot, de időben ez jelentősen megnövelte az utazást.

alitraveling_eilat_aqaba_board_crossing_4.jpg

A belépéssel nem volt a probléma; az útlevél-ellenőrzés izraeli viszonylatban egész gyorsan megtörtént. Nagyon tartottam, hogy a 3 évvel ezelőtti herce-hurca ne ismételődjön meg, de szerencsére probléma mentesen be tudtam lépni. A közel 3 és fél órás buszozás a két város között hosszú volt, az egyedüli elviselhető az volt, hogy a táj meseszép volt: a kietlen sivatagnak is meg van a maga szépsége, és a kanyon is furábbnál furább formákból állt. 

image2.jpeg

alitraveling_eilat_aqaba_board_crossing_5.jpg

A térképre ránézve egyből látszik, hogy Eilat és Aqaba igen közeli szomszédok, a szárazföldi határátkelés sem lehetetlen. A transzfert egészen Aqabáig foglaltuk. Előbb elvitt a határig, ahol a sofőr az átkelő felé intett és jelezte, hogy menjünk át, majd a túloldalon vár bennünket valaki. Hát ööö, jó… nem voltunk derülátóak, mert az eilati repülőtéren is kb. 1 órát kellett várni, és kisebb busz jött, mint ahányan voltunk. Végül 3-an taxival mentünk el a határig 15 USD-ért. 

image1.jpeg alitraveling_eilat_aqaba_board_crossing_6.jpg

A határátkelőn izraeli és jordán járművek sem kelhetnek át, de gyalog a megfelelő vízum birtokában át lehet jutni. Jordániában 2016. januártól megszűnt a határon felvehető vízum lehetősége. Így aztán előre kellett intézkedni. Az egyszeri belépésre jogosító vízum a budapesti nagykövetségen 21.900,- Ft, de ha legalább 3 éjszakát töltünk Jordániában akkor sokkal jobb ajánlat a Jordan Pass. A JordanPass 70-80 dínárért tartalmazza a belépőjegyet 40 látványossághoz és legalább 3 éjszakás tartózkodás esetén a vízumot is kiváltja. Így az előre megváltott JordanPass-szal indultunk neki a határátkelésnek. A JP-t az interneten percek alatt meg lehet venni, PDF-ben elküldik emailen, ami vagy kinyomtatunk, vagy a QR kódot letöltjük a telefonunkra. (Utóbbit is könnyen le tudták olvasni Petrában). 
 alitraveling_eilat_aqaba_board_crossing_1.jpg

Az izraeli kilépési illeték megfizetése után (kb. 33-35 USD/fő) gyorsan meg is kaptuk a kilépő pecséteket az útlevélbe, jöhetett a beléptetési procedúra a jordán oldalon. A határátkelő izraeli oldala teljesen 21. századi, tiszta, csilli-villi: automata szkenner, modern épületek. Bár az mókás, hogy ki akartuk kerülni a duty free-t, mondván a mindenki más mellette ment el, de az egyik őr visszafordított minket és jelezte, hogy át kell mennünk rajta. Így már továbbengedtek. A kilépő papírokat és az útleveleket kb. 5x ellenőrizték, de egyszer sem kötözködtek, csak megnézték, hogy minden megvan -e (kilépési illetékfizetés, kilépési papír, útlevél).  
 alitraveling_eilat_aqaba_board_crossing_8.jpg

A jordán oldal ezzel szemben egy időutazás a múltba. Dohányfüstös, retró irodában a határőr ellenőrizte az útlevelet, illetve kérte a vízumot. Előbb a 8as szobába kellett bemenni, ott megnézték a Passt, majd felvitték az adatokat a számítógépbe, majd kisvártatva arabul beleírt valamit az útlevelekbe, majd jelezte, hogy mehetünk a következő irodába. Itt ismét megnézték az útlevelet, belenézettek egy retinaszkennerbe, megkaptuk a pecséteket és mehettünk utunkra.
 alitraveling_eilat_aqaba_board_crossing_2.jpg

A határ túloldalán néhány taxis várt a potenciális utasokra. A lehúzások ellen egy nagy hivatalos táblán ki vannak írva a hivatalos taxi díjak az ország nagyobb városai felé, ez legalább irányba állítja az alkudozást. Mivel mi a belvárosig előre lefoglaltuk a transzfert nekünk taxira nem volt szükségünk, csak meg kellett találnunk az emberünket. Némi félreértést követően (a “Fun Time”-ot ők “van tájm”-nak, mi “fan tájm”-nak ejtjük) azért végül csak elindultunk.

Első este a szállás Aqabában volt, itt intéztem a busz másnap reggelre. A busz arab idő szerint „időben” megérkezett. 20 főre 120 JOD volt az út Petrába, vagyis a Petra melletti településig.

KILÉPÉS:

Jordániából könnyen kiléptünk.Megnézték, hogy tényleg meg volt-e a 3 éjszaka. Gondolom, hogy a Pass miatt, de 5 JOD kilépési illetéket nem kellett fizetni.

Izraelbe is gyorsan bejutottunk, bár akiket Petrának hívnak, azok készüljenek fel 1-2 kellemetlenebb kérdésre. A poggyászokat átnézték befelé is, de az útlevélbe most sem pecsételtek, hanem külön papíron kaptuk megint a vízumot.

Tel Avivban a csoportot kiszedték a 10 fő miatt. Itt már a vezető biztonsági ellenőr jött oda, és tett fel kérdéseket: pl. hogy honnan és mióta ismerjük egymást, ki milyen rokoni, baráti kapcsolatban áll, kik a párok, kik egyedülállók, stb. Kb. 10-15 percig kérdezgetett, majd egyenként újabb pár kérdést tettek fel: pl. ki pakolta össze a cuccot, fogadtál-e el bárkitől is drogot, fegyvert, stb.

Itt már azt hiszi az ember, hogy túl van a nehezén, de NEM. Izraelben KIFELÉ, ismétlem KIFELÉ szívatják az embert, aminek értelmét nem látom, hogy miért van rá szükség, hogy mikor elhagyod az országot, akkor szedik szét a cuccom teljesen. De ez van, aki ide megy annak ezt el kell fogadnia. Mérgelődni kár rajta, értelme egyenlő a 0-val, de ha nekik ez jó, akkor hajrá, csinálják; végül is első a biztonság :)

Ha azt nézem, hogy 3,5 éve hazafelé 2 órán át szívattak (befelé 6 órán át), akkor a mostani kb. 45 perc egész jónak mondható :D

A következő posztban közbejárjuk a nabateusok ősi romvárosát Petrát, majd azt követően ellátogatunk Wadi Rumba, Jordánia UNESCO világörökségének számító sivatagába, ahol ősi arab és nabateus feliratokat nézünk meg Arábiai Lawrence életével fűszerezve.

Szólj hozzá

érdekes vízum Izrael Jordánia