Alitraveling

Keresés

Ivreai narancsdobálás

2017. március 06. 12:43 - alimail

Előzmény: Comoi-tó februárban

Ivrea kb. 120 km-re található Milánótól, ahol februárban kitör a narancsviadal. A Dora Baltea folyó, miközben átfolyik a városközponton, határozottan elválasztja a történelmi óvárost (északi part) a maga árkádos tereivel és középkori vörös téglás Savoyai-várával az új városrésztől (déli part), ahol az 1950-es és 1960-as években az Olivetti írógépeket gyártották. Az ivreai vállalkozó Camillo Olivetti által alapított Olivetti cég fénykorában 27, illetve 33%-ban részesedett a világ írógép- és számológéppiacán. Ma a Bauhaus ihlette, hatalmas, üveghomlokzatú gyár és irodaépületek a MAAM modern építészet szabadtéri múzeumának ad helyet. 

Tovább
Szólj hozzá!

Beszámoló a 2017-es utazási kiállításról

egy blogger szemszögéből

2017. március 05. 19:45 - alimail

Az Utazás kiállítás idén 40. alkalommal került megrendezésre a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban. 2017. március 2-5. között Magyarország legnagyobb turisztikai seregszemléje várta a nagyközönséget és a szakma képviselőit. A kiállítás évről évre több száz kiállítóval, kedvezményes utazási ajánlatokkal, nyereményjátékokkal és látványos programokkal várta a látogatókat.

Magyarország elsőszámú turisztikai vására, a szezon nyitórendezvénye 40. születésnapját ünnepelte. Az utóbbi évek nemzetközi tendenciáját követve az Utazás kiállításon is egyre nagyobb fókusz helyeződik a szakmai látogatókra és programokra. A professzionális irányvonalat erősíti a regionális szinten is kiemelt érdeklődésre számot tartó 2017-es külföldi díszvendég. 

Tovább
3 komment

A Comói-tó februárban

2017. március 03. 22:48 - alimail

Egy 3 napos észak-olaszországi úton vettem részt. A program nagyon jól volt összeállítva: minden napra bőséges volt, de még sem volt túlzsúfolva.

A reggel 6 órakor induló Wizz Air géppel repültünk Milánó Malpensa repülőterére a 2024-es olimpiát népszerűtő A321-es géppel. Eseménytelen repülés, pontos érkezés után következett minden utazás legrettegettebb pontja: az autófelvétel. Mindig izgul az ember, hogy akkor épp mit találnak ki a kölcsönző cégek, mit akarnak még fizettetni, rásózni az emberre. 3 autót kellett felvenni, amely viszonylag zökkenőmentes volt az Avis/Budget-nál. A papírok kitöltése és a kaució kifizetése után megkaptuk a kulcsokat, majd az autók tüzetes átvizsgálása után indultunk első napi programunk helyszínére: a Comói-tóhoz (Lago di Como).

img_20170225_054236.jpg
Marie Henri Beyle
Napóleon 17 éves sorkatonájaként lépett először a Lago Larióként is ismert Comói-tó partjára. Évekkel később Stendhal néven azt írta A pármai kolostor című regényében, hogy a tó kékeszöld vize és az Alpok méltóságteljessége teszi a környéket a világ legszebb tájává. Itt született az idősebb és az ifjabb Pilnius (A Vezúv kitörését és Pompei pusztulását ő  írta meg), még sem magasztalták annyira a tájat, mint Stendhal. Como másik híres szülöttje Alessandro Volta, az elem feltalálója.

Tovább
Szólj hozzá!

Kőről-kőre a Velencei-hegységben

2017. február 24. 23:07 - alimail

Elöljáróban annyit elárulok, hogy Orbán Imre túráit tavaly nagyon megszerettem. A túráiról tudni kell, hogy legtöbbször egyediek, új útvonalakat talál ki és a végén szép jelvényt ad. A Kőről-kőre túrasorozat idén Magyarország 8 hegyvidékében kerül megrendezésre, és ennek az első állomása volt a Velencei-hegységben. Közrejátszott az is, hogy itt még sosem túráztam, és ideje volt ezt a fehér foltot, vagy hegyet pótolni.

Hajnali fél 4-kor keltem, és 9 órára értem Sukoróra. A túra a sportpályáról indult, és 9-kor már a 308. „rajtszámot” kaptam. Ennyi indulóra Imre sem számított, így a végén egy család egy nevezési lapot kapott, hogy jusson mindenkinek.

1_22.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

1 nap Londonban

2017. február 24. 07:53 - alimail

Egy nap. Londonban. Sokan mondták, és gondolom, hogy még többen gondolták még, hogy nem vagyok normális, hogy Londonba csak egy napra megyek. Az igazság az, hogy igazuk van, mert Londonra még egy hét is kevés, ha mindent meg szeretnénk nézni. De én úgy voltam vele, hogy az egy nap az pont eggyel több, mint a semmi. A Wizz Air járatainak köszönhetően Debrecenből - a nyári menetrendben kedd, csütörtök, és szombati napokon – lehet összehozni egy egy napos londoni kiruccanást.

Tovább
1 komment

Egy nap Bergamóban

2017. február 16. 14:05 - alimail

A Wizz Air menetrendszerinti járatainak és a tavaly járatmódosításnak köszönhetően most már Debrecenből ki lehet „ugrani” egy napra az észak-olaszországi Bergamóba. A jegyek árakat érdemes böngészni, és akkor megvenni, amikor egy útra akár 2500,- Ft-ért is meg lehet venni. Természetesen mindenki annyit fizet érte, amennyit neki megér, de minél olcsóbb, annál jobb. Debrecenből szerdán és vasárnaponként lehet repülni az olasz városba, és kb. 1 óra 30 perc a repülési idő Orio al Serio repülőtérre. 

Tiszta időben, fényes nappal repültünk, így megcsodálhattuk az Alpok gyönyörű, hófödte csúcsait is. Az idő még gyorsabban „elrepül” ennek köszönhetően. Az érkezés után a Milano Bergamo repülőtér termináljába érkezünk, amely egy fapados reptér. Sok utas száll itt át, vagy innen megy be Milánó városába. Azért szokás Milano Bergamo néven említeni ezt a várost, mert nyugodtan tekinthetjük Bergamót Milánó elővárosának, valamint sok utas, aki Milánóba szeretne utazni, ezen a repülőtéren száll le.

Tovább
1 komment

Kiss Péter emléktúra a Mátrában

2017. február 14. 09:25 - alimail

Szombat hajnalban indultunk Sástóra, a lassan 4 éve elhunyt kiváló hegymászó Kiss Péter emlékére létrehozott teljesítménytúrára.

Az időjárás előrejelzés napsütést jósolt, de erre az M35-ös autópálya rácáfolt. Hatalmas ködben indultunk el, de szerencsére amikor ráfordultunk az M3-asra, a teliholdnak olyan ereje volt, hogy reflektort sem kellett használni.

Sástón verőfényes napsütés volt, és pontban 8 órakor sikerült elindulni Sástóról. Az Adrenalin Parkot a lépcsősoron keresztül hagytuk el, majd a S+ -ra fordultunk.

Tovább
Szólj hozzá!

Téli Sóút teljesítménytúra

2017. február 12. 12:14 - alimail

Február első szombatjára kitaláltam, hogy idén megcsinálom a Lipák István által szervezett és rendezett túrasorozatot.

Debrecenből viszonylag egyszerűen el lehetett jutni Tápiószelére, a túra kiinduló pontjához. Szolnokon és verőfényes napsütés volt, de ahogy közeledtünk Szele felé, egyre nagyobb ködbe mentünk bele. Sajnáltam, mert az Alföld úgy az igazi, ha messzire ellát az ember. Szelén még közel 1 km-t kellett sétálni a Művelődési házhoz. A nevezés és az indulás gyorsan ment, és pontban 8 órakor el is tudtam indulni.

De miért is sóút?

Tovább
Szólj hozzá!

Allianz.hu blogverseny

2016. augusztus 29. 21:09 - alimail

Kedves Olvasóim!

Úgy gondoltam, hogy idén benevezek 3 blogposzttal, 3 különböző témakörben az Allianz által meghirdetett blogversenybe. 

allianz.jpg

A 3 legérdekesebb posztomat indítom az alábbi témakörökben: 

utazás: http://alitraveling.blog.hu/2014/07/06/minden_amit_az_orosz_vonatrol_tudni_erdemes

életmód: http://alitraveling.blog.hu/2014/10/12/az_eszak-koreai_emberekrol 

otthon: http://alitraveling.blog.hu/2014/10/07/lakasok_lakosok_epuletek_eszak-koreaban

szavazni 2016. szeptember 6. 14:00-tól - szeptember 26. 09:00-ig lehet majd a blog facebook oldalára kitett linken. 

Szólj hozzá!
Címkék: érdekes

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu