Csernobil - Чорнобиль
Mikor nézegettem, hogy Kijevből mik érhetők el még esetleg, egyből észrevettem, hogy Csernobil! Nosza, rajta, utána is néztem egyből, hogy milyen lehetőségek vannak arra, hogy megnézzem. Azt tudtam, hogy előző évben egy rövid időre megnyitották, de utána nem sokkal később be is zárták. Azonban idén a EB-nek köszönhetően újra látogatható. A neten több cég is hirdet utat, így végül a választásom a Solo East Travel cégre esett (http://www.tourkiev.com). Jókat írtak róla, így befizettem az előleget. Azt tudni kell, hogy aki erre vállalkozna, annak minimum 11 nappal az út előtt kell jelentkeznie, mert be kell szereznie névreszólóan a cégnek az engedélyeket. Én is így tettem. Kb. egy héttel később jött az email, hogy az engedélyek megvannak, így semmi sem állhat az utamba, hogy mehessek. Addig minden szükséges tájékoztatást e-mailen megkaptam. Pl. nem lehet rövid ujjú pólóba menni, se rövidnadrágba, de ugyanígy tiltott a szandál is. Meg még pár pont, aminek értelme nincs, de szükséges, hogy tudjon róla az ember.
Így jött el a július 13-a, ami a sors érdekessége, hogy pénteki napra esett. J Itt szeretném leszögezni már most, hogy abba nem szeretnék belemenni, hogy mi történt. Arra ott az internet. Google-be, vagy bárhova beírva milliószámra ad ki találatot az internet, nálamnál sokkal jártasabb emberektől. Én csupán azt akarom leírni, hogy mit tapasztaltam a túra alatt. Esetleg olyanokról, amiket a híradások nem írnak/írtak, vagy kevesebbet tudni róla. Állomásonként írom le a dolgokat, képekkel illusztrálva, hogy melyik mit ábrázol vagy jelent.
9-kor indultunk útnak 4-en. Egy makedón, egy amerikai testvérpár, és én voltam a csoport. 4-5 fős lehet egy csoport, ugyanis a hatóságok meggyőződése, hogy minden csoportban van egy kém, és egy terrorista. Vajon a miénkben ki(k) lehetett? Az első ellenőrző pont kb. 120 km-re van Kijevtől, és autóval nagyjából 2 órát vesz igénybe eljutni. Az út eseménytelen odáig; lényegében a táj is érdektelen. Az első ellenőrzési pontnál jött egy érdekesség. Kisbuszt kellett cserélni, mert a hatóságoknak nem tetszett az a busz, amivel mi mentünk, és csak akkor engedik be a 2 csoportot, ha kisbuszt cserélnek. Hát… ez van. Sajnos a hatóságok bárit megtehetnek. Itt megkaptuk az engedélyeket, és csatlakozott hozzánk a vezetőnk is.


Nagyobb térképre váltás

Innen kezdődik az igazi túra, itt lépünk be az első körzetbe, az un. 30 km-es zóna. A katasztrófa utáni radioaktív kihullás a legnagyobb mértékben ezen körzetben szennyezett. A zóna területe nem kör alakú, hanem a kihullás irányát figyelembevevő síkidom, melynek a csernobili atomerőműhöz legközelebb eső pontja attól 30 km-re van, ugyanakkor nyugati irányban legalább 60 km távolságba is elnyúlik. Ez a 30 km-esen belül álló 10 km-es zónára is érvényes, ez utóbbi a legszennyezettebb, lakhatatlanná nyilvánított részek megkülönböztetését szolgálja. A külső 20 km-es részen már akár lakni is lehet. A hatóságok egyes hatvan év feletti helyi lakosoknak engedte csak meg a visszatelepülést, de úgy, hogy két hetet élhetnek a körzetben, majd két hetet Kijevben. De ennek ellenére vállalták a visszaköltözést.
Utunk első állomása a kitelepített falvaknak emléket állító emlékhelyhez vezet. Ez nem egyes embereknek állít emléket, hanem falvaknak. Azoknak a falvaknak, melyeket ki kellett telepíteni a katasztrófa után. Egy postahivatal működik a közepén, melyben minden nap hagyhatnak levelet a hozzátartozók, és azt az adott falúnak naponta kézbesítik. Így próbálják meg az emlékezetben tartani a falvakat. 


Itt egy érdekes emlékmű található még, mely diplomáciai botrányhoz is vezetett a közelmúltban. Történt ugyanis, hogy tavaly a 25. évfordulóra az ukránok úgy gondolták, hogy emléket állítanak Hirosimának és Fukusimának. A japánok ezen érthető okból teljesen megsértődtek, hogy hogy merészelik az ukránok egy kalap alé venni Csernobilt és a két japán atomkatasztrófát. Hirosima még egyértelmű is, hogy ott mi történt, vagyis nem "olyan" atomkatasztrófa történt, mint Csernobilban. De Fukusimába már más a helyzet. Ott már hallani, hogy nem csak a cunami, hanem emberi mulasztás is okozhatta (neten millió infó erről is). A lényeg, hogy Japán felhívására sem bontották el az emlékművet. 


Innen egy múzeumba mentünk, ahol bemutatták grafikonokon, hogy nagyjából mi történhetett, illetve korabeli fotókat láthattunk a mentésről, az oltásról, ill. a roncstemetőről. Ez a körzet 2008 óta nem látogatható, mert még mindig hatalmas a szennyeződése. Itt őrzik azokat a gépeket (helikopterek, műszerek, robotok, járművek - pl. buszok), amelyeket használtak a mentés során. egy érdekes dolgot itt megtudtam: nem a csernobili atomkatasztrófa volt az első a földön, és nem is ez volt a legnagyobb. Történt ugyanis egy jóvak korábbi, amiről a közvélemény nem tud. A majaki katasztrófa1957. szeptember 29-én közép-európai idő szerint 12.20-kor robbant fel a Majak („Világítótorony“) nevű az Urál keleti oldalán fekvő szovjet nukleáris létesítményben egy 80 tonna az atomfegyvergyártás közben keletkezett folyékony nukleáris hulladékot tartalmazó acéltartály. Ezáltal 750 Gigabequerellel több sugárzás szabadult ki, mint a közismert csernobili katasztrófában. Az emberek nem tudhattak róla, mert több, mint három évtizeden át államtitok volt. Csak a hidegháború végén ismerték el Moszkvában, hogy megtörtént a szerencsétlenség mely megszámlálhatatlan embernek vette el az egészségét, életét. De hivatalosan még a 90-es években is „Kizitim-tragédiáról“ beszéltek (ami egy közeli falu), de nem a robbanás helyszínéről.


Származási hely: Чорно́биль - Csernobyl


Utána a tűzoltók emlékművéhez vezetett az utunk. Ők voltak azok, akik az első oltásban rész vettek. Nem tudták mivel állnak szemben, így semmilyen védőfelszerelés nélkül indult neki tüzet oltani az a 45 ember, akik 1986. április 26-án éjjel szolgálatban álltak. Több órán át voltak kitéve a sugárzásnak. Sajnos nem is húzták sokáig: egy hét múlva jelentkeztek a problémák, hogy ég a testük, és súlyos belső fájdalmaik vannak. Moszkvába vitték őket kezelésre, ahol 1-2 héten belül elhunytak. Testük ma is több 10 méter mélyen, egy több méteres betonszarkofágban van eltemetve. Nekik állít emléket ez az emlékmű. 
Származási hely: Чорно́биль - Csernobyl
 
Mivel fentebb írtam, hogy azok a járművek nem látogathatók, melyeket ténylegesen is használtak a mentés során, ezért építettek egy makett-parkot, ahol az összes jármű eredeti 1:1 arányban megtekinthető 8kivéve a helikopterek). Itt a robotok láthatók, amelyet szintén igen rövid ideig bírták, mert az elektronikájukat - köztük a kamerákat - a sugárzás tönkretette. 


Származási hely: Чорно́биль - Csernobyl
 
Sajnos a hatóságok csak úgy engedték újra a látogatást a körzetbe, hogy megtiltották, hogy az épületekbe be lehessen menni. Ezzel elvesztette szerintem az egyik varázsát a túra, mert mindenkiben az él, hogy ezeket meg lehet nézni. Meg is. Mert a tiltás csak Pripjat városára vonatkozik, arra nem, hogy más városban vagy falúban ugyanazt megnézzük. Így esett meg, hogy láttunk egy ugyanolyan - bár az idegenvezető szerint ez még nagyobb pusztulást szenvedett - óvodát. Tényleg borzalmas volt látni, hogy mindent úgy hagytak, ahogy volt, mikor evakuálták a települést. Itt tapasztaltuk már az első benyomásokat a sugárzásról. Erről eddig nem írtam, de most pótlom. 


Származási hely: Чорно́биль - Csernobyl


Azt tudni kell, hogy a rádióaktív kibocsátást sievertben (jele: Sv) mérik, ami  az ekvivalens sugárzási dózis SI származtatott egysége, amely az ionizáló sugárzás mennyiségét a biológiai hatás alapján értékeli. A fizikai aspektusokat a gray-ban mértelnyelt dózis jelemzi. A mértékegység a nevét Rolf Sievert  svéd orvosi fizikusról kapta, aki a sugárzási dózis mérésével kapcsolatos munkáiról és a sugárzás biológiai hatásainak kutatásáról ismert.

µSv/h (ejtsd: mikroszivert per óra)
Ez a mértékegység a környezeti dózis-egyenérték teljesítményre jellemző szám.
A radioaktív sugárzás hatásának mérése
Dózis
A sugárzás útján terjedő energiának az adott közegben elnyelt mennyisége a dózis. Ez a mennyiség jellemző a sugárzás és az anyag kölcsönhatására. A dózis valamely időtartam alatti teljes sugárterhelést írja le. Az energiaátadás módozata szerint többféle dózismennyiséget is definiáltak. Ezek közül most csak egyet ismertetünk: Az elnyelt dózis a besugárzott anyag térfogatelemében elnyelt energia és a térfogatelem tömegének hányadosa. Mértékegysége a gray2, jele Gy.
Dózisteljesítmény
A pillanatnyi sugárterhelés mértékét a dózisteljesítmény adja meg. Ez a dózis és az időtartam hányadosa, vagyis a dózisfelvétel sebessége. Ebből az adott helyen kapott dózist úgy kaphatjuk meg, hogy a mért dózisteljesítményt megszorozzuk azzal az idővel, amit az adott helyen töltöttünk.
Dózisegyenérték
Az elnyelt dózis az energialeadás nagyságával méri a sugárzás hatását. A sugárzás és az anyag kölcsönhatása azonban rendkívül sokféle lehet. A különféle sugárzások hatását egységes skálán jellemzi a dózisegyenérték. Ez az elnyelt dózis és egy a sugárzás jellegétől függő minőségi tényező szorzata.
Az élő anyag esetében pedig még az ugyanolyan elnyelt dózisú sugárterhelés is más és más biológiai hatást fejthet ki a sugárzás az elnyelő szövet jellemzőitől függően. A biológiai hatás mennyiségi jellemzésére az effektív dózisegyenérték szolgál. Ez egy további súlyozó tényezővel figyelembe veszi az egyes szövetek különböző sugártűrő képességét is.
Mindkét mennyiség mértékegysége a sievert3 (ejtsd: szívert), jele Sv. A különböző sugárzásokhoz és szervekhez tartozó szorzótényezők meghatározása rendkívül bonyolult és szerteágazó feladat.
A méréshez béreltem a cégtől a túra idejére egy saját Geiger-Müller számlálót, mely tizedespontosságra adta meg mindig, hogy hol mennyi a sugárzási szint. 0,30 µSv/h-ig ártalmatlan minden, afelett kezd el idegesen sípolni. 3 µSv/h-ig teljes biztonságban érezheti magát az ember. Ahol magasabb értékeket mutat a kijelző, az a talaj. A talajra TILOS menni. Vagyis lehet, csak nem ajánlatos. Az a legszennyezettebbek egyike. Ugyanis az eső minden rádióaktiv anyagot a betonról a földekre mosott le. Ezt már az elején elmondták, és a többször is útközben. a magasabb értéknél legtöbbször csak oda lett téve a gép, alig maradtunk valamennyit. 
 

Innen jutottunk el az egyik legjobban várt helyhez, a reaktorokhoz. Van egy pont, ahonnan mind a négy reaktor egyben jól látható. Plusz a folyó túloldalán az épülő félben maradt 5. és 6. reaktor is. Ugyanis az 1-2-3-as reaktorokat közelről nem lehet megnézni, hiszen ezek még a 2000-es évek elején is működtek és atomenergiai és egyéb nukleáris titkokat rejtenek. Erről a pontról azonban jó objektívvel jó képeket lehetett lehetett készíteni mindenről. Azt tudni kell, hogy összesen 12 reaktort terveztek. A 12. a terv szerint 2011-2012 környékén kellett volna befejezni. Természetesen soha nem fejezték be.

Származási hely: Чорно́биль - Csernobyl

A robbanás idején épült az 5. és 6., mely a mai napig félkész állapotban van a felszerelt darukkal együtt. Feltételezem, hogy így is maradnak. A robbanást követően először a III., majd az I. és II. reaktort is leállították, azonban nem sokkal később újra megnyitották őket. A baleset következtében kiesett 4 GW erőművi kapacitás komoly villamosenergia-hiányt idézett elő az erőmű által ellátott övezetben. A védőlétesítmény építésével egyidejűleg a három megmaradt erőművi blokk folyamatos készültségben volt, hogy amint a lehetőségek adottak, újraindíthatóak legyenek. 1986. október 1. az I. blokkot újraindították, vagyis alig félévvel a baleset után. 1986. november 5. a II. blokk is újra üzembe állt, míg a III. blokkot 1987. december 3.-án helyezték vissza.
Az erőmű üzemben tartásával szemben – elsősorban külföldi forrásokból – folyamatos ellenérvek merültek fel. A Szovjetunió gazdasági válsága, majd összeomlása viszont nem tette lehetővé az erőmű villamos teljesítményének kiváltását. A folyamatos üzem biztosításához az erőművi személyzet számára új várost építettek a Pripjaty folyó túlsó partján, az erőműhöz vezető vasútvonal mellett. A helyszín kiválasztásánál fő szerepet játszott, hogy a terület szennyezettsége alacsony legyen. Az új város, Szlavutics ma is az erőmű dolgozóinak lakhelye, annak ellenére, hogy az ukrán-belorusz határ két helyen is elvágja a várost az erőművel összekötő vasútvonalat.
1991. október 11.-én a II. blokk turbinacsarnokában kiütött tűz miatt a II. blokkot leállították. A reaktor teljes fűtőanyagát kirakták a pihentető medencékbe. A reaktor, illetve a II. erőművi blokk ezután többé már nem lett beindítva. 1995-ben Ukrajna kormánya a „hét vezető hatalommal” és az Európai Unióval kötött kölcsönös megállapodások alapján döntést hozott a csernobili atomerőmű végleges leállításáról. Ennek következtében 1996. november 30.-án az I. blokkot is véglegesen leállították. 2000. december 15.-én Ukrajna elnöke televízióadásban bejelentette a csernobili atomerőmű III. blokkjának leállítását. A leállításról szóló elnöki utasítást Kucsma ukrán elnök a külön kiépített televíziós vonalon keresztül közvetlenül adta ki az erőmű személyzetének. A végleges leállásra 2000. december 17.-én került sor 13:17-kor: az ügyeletes reaktoroperátor 5. szintű vészleállítással megkezdte a reaktor leállítását. A csernobili atomerőművet véglegesen leállították. A leállítást azzal tudták elérni a külföldi hatalmak, hogy ajánlatot tettek Ukrajnának:  amennyiben a 2000-es évek elejére leállítják az összes reaktort, akkor cserébe kapnak egy hőerőművet. Ez is hozzásegített ahhoz, hogy 2000. végére az utolsó blokkot is végleg bezárják. 
Származási hely: Чорно́биль - Csernobyl
 
A reaktorokat később még közelebbről is megnéztük, vagyis elsősorban a 4-es blokkot. Most már Pripjat-ba vezetett az utunk. A bejutásnál újabb ellenőrzési pont következett. Útlevelet és az engedélyeket nézték meg. 
 
PRIPJAT Прип'ять


Származási hely: Чорно́биль - Csernobyl

Pripjatyban nagyrészt az atomerőmű dolgozói éltek családjukkal, kb. 49 400 lakos. A hely máig megőrizte a szovjet városok 1970-1980-as évekre jellemző arculatát, mivel az atomerőmű-baleset óta itt semmi nem változott. A város első tervei még 1969-ben készültek. Az építkezés 1970. február 4-én kezdődött. nevét a közeli Pripjaty folyóról kapta.
Kitelepítés:
1986. április 27-én, 36 órával az erőműben történt baleset után megkezdődött a lakosság evakuálása. Egy volt lakos elmondása szerint aznap Pripjatyban káosz és fejetlenség uralkodott. Az emberek semmit nem értettek, nem tudták miért mossák az utcákat, miért járkálnak a hadsereg emberei védőruhában, és alig egy órájuk volt a hivatalos rádióhír beolvasása után az összepakolásra. Nagyon kevesen voltak tisztában azzal, hogy mi történt és mi vár rájuk. Két és fél óra leforgása alatt a városba érkezett 1225 autóbusszal (nagy részüket a kijevi városi forgalomból hozták, de még Kárpátaljáról is érkezett két busz), 360 teherautóval, valamint a janovi vasútállomásra érkezett két, 1500 személyes vonatszerelvénnyel evakuálták a 49 360 főt, példásan megszervezett akció keretében.  
Reménykedvén a visszatérésben, a lakosságot a kitelepítésről úgy tájékoztatták, hogy ez csak ideiglenes megoldás, és pár napon belül visszatérhetnek. Ebből kifolyólag azt tanácsolták, hogy csak legfontosabb irataikat, pár napra való ruhát és élelmet vegyenek magukhoz. A bútorokat, a ruhák nagy részét, a gépjárművüket és a sugárszennyezetté vált háziállatokat nem vihették magukkal.
Pripjaty kitelepítésére figyelmeztető rádióhír eredeti orosz szövege és magyar fordítása (Elhangzott 1986. április 27-én, 13 óra körül)
Figyelem, figyelem!Kedves Elvtársak! A népi küldöttek városi tanácsa közli, hogy a csernobili atomerőműben történt baleset miatt Pripjaty városában kedvezőtlen sugárzási viszonyok jöttek létre. A párt- és tanácsi szervekkel, valamint a katonai egységekkel megkezdtük a szükséges intézkedések foganatosítását. Azonban a lakosság, elsősorban a gyermekek biztonsága érdekében felmerült a város lakóinak a Kijevi terület településeire történő időleges kitelepítésének szükségessége. Ezért minden lakóházhoz ma, április huszonhetedikén, tizennégy óra nulla-nulla perctől kezdődően autóbuszok állnak ki rendőri közegek, illetve a városi [tanács] végrehajtó bizottság[a] képviselőinek kíséretével. Javasoljuk [személyi] irataik és feltétlen szükséges holmijaik magukkal vitelét, valamint [azt, hogy] gondoskodjanak megfelelő táplálékról. A vállalatok és intézmények vezetői, valamint a munkások meghatározott csoportja a városban maradnak a [város] normális működésének fenntartására. A kiürítés idejére minden lakóház rendőri őrizet alá kerül. Elvtársak, lakásaik átmeneti elhagyása idejére, kérjük, ne felejtsék el bezárni az ablakokat, kikapcsolni a villamos- és gázkészülékeket, elzárni a vízcsapokat. Kérjük, őrizzék meg nyugalmukat, a szervezettséget és a rendet az átmeneti kitelepítés végrehajtása során.

Внимание, внимание!
Уважаемые товарищи! Городской совет народных депутатов сообщает, что в связи с аварией на Чернобыльской атомной электростанции в городе Припяти складывается неблагоприятная радиационная обстановка. Партийными и советскими органами, воинскими частями принимаются необходимые меры. Однако, с целью обеспечения полной безопасности людей, и, в первую очередь, детей, возникает необходимость провести временную эвакуацию жителей города в населенные пункты Киевской области. Для этого к каждому жилому дому сегодня, двадцать седьмого апреля, начиная с четырнадцати ноль ноль часов, будут поданы автобусы в сопровождении работников милиции и представителей горисполкома. Рекомендуется с собой взять документы, крайне необходимые вещи, а также, на первый случай, продукты питания. Руководителями предприятий и учереждений определен круг работников, которые остаются на месте для обеспечения нормального функционирования предприятий города. Все жилые дома на период эвакуации будут охраняться работниками милиции. Товарищи, временно оставляя свое жилье, не забудьте, пожалуйста, закрыть окна, выключить электрические и газовые приборы, перекрыть водопроводные краны. Просим соблюдать спокойствие, организованность и порядок при проведении временной эвакуации.
(Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Csernobili_atomkatasztr%C3%B3fa)


Ettől kezdve egy kisebb megszakítást leszámítva, mikor elmentünk ebédelni és sugárfertőzött halakat (harcsákat etetni) végig Pripjat városában néztünk szét. Nem biztos, hogy sorrendben mutatom be az egyes helyeket, de mindenről írok. A kikötővel kezdtük. Valaha nyüzsgő élet volt itt. (A legtöbb helyről, ha tehettem lefotóztam azt is - fényképről, hogy hogy nézett ki a hely annak idején; a robbanás előtt. Ezek a bejegyzés végén található képek menüben lesznek benne. Mindenről további kép ott lelhető meg). Ma már erre alig lehetne ráismerni. 


Származási hely: Чорно́биль - Csernobyl

Bérházak, lakóházak, 9 és 14 emeletesek között sétáltunk fel a központba. Valaha majd 50.000 ember lakott itt. El kellett őket szállásolni. Sajnos ezek az épületek olyan rossz állapotban vannak statikailag, hogy nem lehet bemenni. Pedig érdekes lehet egy akkori tipikus szovjet lakóházat megnézni.


Származási hely: Чорно́биль - Csernobyl

A mozit is részletesen megnéztük. Itt is köszönet az idegenvezetőnknek, aki őrködött addig, amíg mi bementünk az előtérbe, illetve a terembe. Plakátot, kiírást nem leltem arról sehol sem, pedig érdekelt volna, hogy a robbanás idején milyen filmeket adhattak a városban.   


Származási hely: Чорно́биль - Csernobyl

A Főtéren található a szálloda, aminek tavaly még fel lehetett menni a tetejére, de idén már nem. Ennek a földszintjén történt az a "baleset", aminek következtében lezárták tavaly az egész látogatást. Történt ugyanis, hogy az egyik nagydarab amerikai nő alatt a földszinten a padló megsüllyedt 5 cm-t. Ismerve az amerikaiakat, órási pert akasztott az irodák nyakába, aminek következtében a hatóságok megtiltották a belépést. Idén olyan feltétellel engedélyezték újra, hogy az épületekbe nem lehet bemenni. (Arra senki sem tudott választ adni, hogy okés, a szálloda tetejére nem megyünk fel, de a többibe miért nem lehet bemenni?!).

Származási hely: Чорно́биль - Csernobyl
A szálloda mellett áll a Kulturális Központ épülete. Ebben  van koncert-terem, színház, egyszóval minden ami a szórakozáshoz kellett, és szükséges.

Származási hely: Чорно́биль - Csernobyl

A közelben áll a sportkomplexum, ahol tornaterem, uszoda, boxring is helyet kapott. Mindegyiknek látszódnak a maradványai, de a "legjobb  állapotban", amire rá lehet ismerni, az az uszoda.

Származási hely: Чорно́биль - Csernobyl

Legendák keringenek arról, hogy Csernobil következtében különböző mutáns állatok "alakultak", "keletkeztek". Olyanok, melyek korábban nem léteztek. Mit, mondjak. Egyfelől van igazság alapjuk. Én a saját szememmel egyet láttam, ami tényleg igazi volt, és nem kitömött. Olyannyira, hogy etettük is őket. Ez pedig nem más, mint a sugárfertőzött harcsák, amelyek az erőmű melletti folyóban élnek. Cirka 4-6 méteresre nőttek meg. (Egy átlagos harcsa kb. 80-100 cm). A képalbum lesz egy kép, amit érdemes elolvasni. Részletes tájékoztatást a arról, hogy hogyan kell etetni a harcsákat :D

Származási hely: Чорно́биль - Csernobyl

A 4-es blokkhoz ezután kerültünk a legközelebb. Kb. 100 méterre voltunk tőle. Érdekes, hogy a sugárzás itt csak 4 µSv volt, ami épphogy csak meghaladta a normál értéket. Itt több dolgot tapasztaltunk. Az egyik, hogy tényleg fog a betonszarkofág, ami most körülveszi a blokkot, hogy csak ekkora itt a sugárzás, míg máshol sokkal magasabb. Másrészt láttuk az új szarkofág építési munkálatait. Erről azt kell tudni, hogy olyan új, speciális anyagból építik, ami 0,2-0,3 µSv-ig fogja lecsökkenteni a sugárzást. 2015-2016-ra készülnek el. Az erőműtől kb. 3-400 méterre épül, és egy sínszerkezeten fogják rátolni a mostanira. A számítások szerint kb. 200 évig fog ez az új szarkofág védelmet biztosítani. (A mostanit - ami a képen is látható - még 1986-87-ben építették, és már eléggé elavult, elöregedett). 

Származási hely: Чорно́биль - Csernobyl

Visszatértünk Pripjat szellemvárosába, ahol további "nevezetességeket" néztünk meg. már ha ezeket annak lehet nevezni. Pl. az éttermet, vagy a szupermarketet, ahol még a bevásárlókocsiktól kezdve, a felcímkézéseken át minden itt maradt. A hűtőládák, pénztárgépek is helyükön állnak.


Származási hely: Чорно́биль - Csernobyl

Utunk végére maradt a három leghíresebb látnivaló: a dodzsempálya, az óriáskerék és az iskola. Az első kettőről tudni kell, hogy a körhintával együtt, soha nem használták őket. Ezek ugyanis az 1986. május 1-ei munka ünnepére készültek. Akkor akarták felavatni, ám erre sose került sor. A baleset április 26-án éjjel bekövetkezett, így ez is hatalmas mennyiségű sugárfertőzést kapott. 


Származási hely: Чорно́биль - Csernobyl



Származási hely: Чорно́биль - Csernobyl

És végül az iskola. Az idegenvezető felajánlotta, hogy választhatunk: a sportpálya megnézése után, mit szeretnénk. az iskolát, vagy az Azúr uszodát megnézni. Mivel uszodát már láttunk, igaz nem a híresebbet, így az iskola mellett döntöttünk. Ahhoz a stadionhoz keresztül vezetett az utunk. A stadionnál lehetett a legjobban észrevenni azt, amit már korábban is tapasztaltam: a növényzet nem pusztult ki a katasztrófa következtében, sőt egyenesen él. Értem ezalatt, hogy időről időre visszafoglalja a területeket és mindent beborít. Ha pl. nem mondják, hogy az a terület, amin keresztülhaladtunk, az a focipálya, nem biztos, hogy magamtól rájöttem volna.


Származási hely: Чорно́биль - Csernobyl

Hihetetlen érzés volt átélni azt, ami az iskolában fogadott. Mindenhol kinyitott tankönyvek, naplók, füzetek. Minden úgy, ahogy azt az evakuláláskor hagyták. Nem volt sem idő, sem lehetőség arra, hogy elpakolják, és magukkal vigyék. szöveg helyett beszéljenek a képek helyettem (a gázálarcok azért vannak ott, mert 26-án, és 27-én elrendelték, hogy abban kell iskolába menni. De a kitelepítéskor ezt már nem vihették magukkal a fertőzés miatt):


Származási hely: Чорно́биль - Csernobyl

Származási hely: Чорно́биль - Csernobyl

Származási hely: Чорно́биль - Csernobyl

Ezzel végett ért a túra. Az ellenőrző pontok felé vettük az irányt, de előtte még elhaladtunk a híres-hírhedt "Vörös-erdőnél". Nevét onnan kapta, hogy a  atomkatasztrófa által bekövetkezett radioaktív kihullás utáni napokban ez az egykori zöld fenyőerdő – szemtanúk elmondása és fényképek tanúsága szerint – vörösesbarna árnyalatban pompázott. Ez a 30 km-es zóna legszennyezettebb része. 1986 nyarán, a katasztrófa-sújtotta környék megtisztításakor az erdő egy részét ledózerolták, a kiirtott fák helyére újakat ültettek. Egyes növényeken különféle elváltozások is megfigyelhetők, például gigantizmus vagy alaki torzulás. A katasztrófa utáni napokban csupán egy óra eltöltése a Vörös-erdőben elég lett volna ahhoz, hogy az ember halálos sugárterhelést kapjon. Mi is itt mértük a legnagyobb sugárzást: az autóban 42 µSv-ot mutatott a mérő. Szerencsére kb. 1-2 mp alatt áthaladtunk a területen. 
Kifelé menet 4 fertőtlenítési folyamaton kellett átesni. Be kellett állni egy gépbe, ami addig nem enged ki a másik felén, amíg meg nem tisztított. Ez szedi le a ruháról és a testről a felrakódott rádióaktív port. 
Estére értem vissza Kijevbe. 


Amiről még be akarom számolni, ami számomra az egyik legérdekesebb volt, az a szovjet "emlékek". Mivel én nem éltem a Szovjetunió megszállása alatt, vagyis igen, de kiskölyökként, így nem sok mindenre emlékszek, így számomra érdekesek voltak látni a ténylegesen is használt jelképeket, propaganda eszközöket. Ezek többsége felirat, plakát, poszter. Ilyen pl. az a tábla, amelyet az CCCP 60. évfordulójára készítettek, vagy az az épület, amelyen a szovjet himnusz egy része látható.  




Amit még láttam: sugárfertőzött rózsa illetve gyümölcsök. Rossz poén, de nem lehetett kihagyni, hogy "nah kit nem szeretsz?" Ugyanis külsőre mind a rózsa, mind a gyümölcs teljesen úgy néz ki, mint egy normális változata. Igen ám, csak ha mellé tesszük a Geiger-Müller számlálót, akkor megtudjuk, hogy pl. a rózsának még mindig sugároz: 2,11 µSv, míg a gyümölcsé 1,82 µSv. 



Csernobilról és a katasztrófáról többmillió oldalt írtak, nem akarom ismételni. A túra ennek ellenére adott valamit, amit az a rengeteg kép és írott szó nem volt képes nyújtani, de nem tudom megfogalmazni, hogy mit. Valamit. Ennyi.



További képek Csernobilról:


Ideglelés Csernobilban: (aki nem látta a filmet, az ne olvassa ezt, ha meg akarja nézni) az egyik legújabb horrorfilmként jött ki idén nyár elején. Én is nagy várakozással tekintettem elébe, ugyanis az ötlet hatalmas. Korábban Csernobilról még sohasem forgattak horror filmet. A történet maga érdekes lett volna, de többet is kihozhattak volna belőle a készítők. Úgy voltam vele, hogy a filmet még azelőtt megnézem, mielőtt elmegyek. Így vagy elmegy tőle a kedvem, vagy még jobban megjön. Utóbbi lett. A film érdekessége, hogy Magyarországon vették fel a csernobili jeleneit. 


Videók Csernobilról, akit érdekel:  a linkre kattintva bejön még egy csomó, aki jártas akar lenni a témában. Én csak a legfontosabbakat tettem be.








Egy érdekes cikk a végére, aki még bírja :D 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alitraveling.blog.hu/api/trackback/id/tr156099117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

¿Qué tapas hay? 2015.01.02. 13:23:44

Remek leírás, jó képekkel.

A kémekhez és az atomtitkokhoz csak egy adalék: egy orosz csoporttal voltam benn az erőműben, amikor az egyik látogató megkérdezte a kísérőnket (történetesen épp az erőmű nukleáris biztonságért felelős igazgatóhelyettesét), hogy lefényképezhet-e valamit. Az igazgató úr megállította a csoportot és így szólt: "Az itt dolgozó embereken kívül bármit le szabad fényképezni. Ennek az erőműnek már minden négyzetcentiméterét lefényképezték, és felrakták az internetre. Nem maradt már itt semmi titok, aki itt titkokra hivatkozik, az csak fontosabb embernek akar látszani, mint amilyen valójában"

A lakáslátogatás elmaradásával egyébként nem sokat vesztettetek, 1989 és 1993 között a városból elloptak mindent ami mozdítható volt, a lakásokban csak egy pár nagydarab bútor, meg olyan apróságok maradtak, amit a fosztogatók értéktelennek találtak.

Mégvalami: szerintem még mindig nem késő egy wikipédia-linket betenni a forrásokhoz, hamár a szöveg egy része onnan származik.

Alitraveling a Facebookon

Leírás

A blog az utazásaimról szól, ahol megfordulok a világban :)
Az utóbbi időkben ez bővül a túra beszámolókkal.  

>

Alitraveling posztjai a nagyvilágból :)

TÁMOGASD AZ OLDALT:

Google translate

Látogatóim

Flag Counter

Szerzői jog

A honlapon szereplő összes tartalom a szerző tulajdonát képezi. Bármilyen célra történő felhasználása csak előzetes írásbeli hozzájárulás esetén engedélyezett.

E-mail: alitraveling.hu@gmail.com 

Copyright © . Minden jog fenntartva.

süti beállítások módosítása